Apple's iTV past mogelijk de backlight automatisch aan op videobeelden

© PXimport

Apple's iTV past mogelijk de backlight automatisch aan op videobeelden

Smartphone & tablet

Geplaatst: 8 januari 2012 - 11:15

Aangepast: 16 november 2022 - 09:37

Redactie

Op breedbeeldtelevisies zie je regelmatig een zwarte balk boven en onder een film. In de zwarte balk aan de onderzijde wordt vaak de ondertiteling weergegeven. Apple gaat de iTV mogelijk uitrusten met een systeem dat rekening houdt met deze balken bij het automatisch aanpassen van de helderheid van het scherm.

Dit blijkt uit een patentaanvraag van Apple. Apple stelt dat de zwarte balken boven en onder de film het voor televisies moeilijk maken om de kleur zwart in de rest van de video op de juiste wijze weer te geven. De gedeeltes waarop geen beelden worden vertoond zouden de analyse van de helderheid van de videobeelden beïnvloeden en zorgen voor problemen bij het matchen van de intensiviteit van de backlight met de helderheid van de videobeelden.

Naast problemen met de helderheid zouden de zwarte balken ook zorgen voor imperfectheden op het scherm. In de patentaanvraag beschrijft Apple daarom een scherm dat de intensiviteit van de backlight bepaald op basis van de beelden die daadwerkelijk worden weergegeven. De zwarte balken worden in deze analyse niet meegenomen.

De helderheid van de backlight wordt bepaald aan de hand van helderheid van videobeelden. Om dit per videobeeld goed te kunnen bepalen is Apple van plan hierbij gebruik te maken van informatie over de helderheid die door de maker aan de videobeelden toegevoegd kan worden. Door deze informatie aan de videobeelden te koppelen wordt zeker gesteld dat de beelden worden vertoond bij de helderheid die de maker in gedachte had.

Naar verwachting komt Apple dit jaar met de iTV, een HDTV die waarschijnlijk in verschillende maten leverbaar zal zijn. Apple's ontwerper Jonathan Ive zou momenteel al een 50 inch iTV in zijn studio hebben hangen. De productie van iTV-onderdelen gaat naar verwachting in het eerste kwartaal van 2012 van start. De lancering van de iTV zou voor het tweede of derde kwartaal van 2012 op de planning staan.

De iTV gaat mogelijk draaien op een aangepaste versie van de processor die ook in de iPhone en iPad gebruikt wordt. Ook de Apple TV maakt gebruik van een dergelijke processor. Apple zou al gesprekken hebben gevoerd met grote mediebedrijven over content die op de iTV wordt vertoond.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000