ID.nl logo
5 vluchtwegen voor Apple
© CIDimport
Huis

5 vluchtwegen voor Apple

Vluchtwegen? Alsof het slecht gaat met Apple. Niets is minder waar. De overspannen beurskoers dipt wat, dat is alles. Maar de groeimogelijkheden nemen af. 5 opties om te ontkomen.

iTV

De al heel lang verwachte Apple-televisie is één mogelijkheid om nieuwe groeigebieden te betreden. Een kijkkastje (tegenwoordig dun paneel) voor een markt die allang verzadigd en ingezakt is? Ja, maar dan anders. Een Apple-product waarmee het bedrijf van Tim Cook die ingeslapen markt flink op zijn kop kan zetten. Zijn mentor Steve Jobs werkt hier al jaren aan.

Net zoals Apple jarenlang in het grootste geheim heeft geschaafd aan nu goed verkopende succesnummers als de iPhone en iPad. Producten waarmee het goed draaiende bedrijf andere markten heeft veranderd, veroverd of in ieder geval opgeschud. Er waren allang computers voordat de Mac alles op z'n kop gooide. Er waren zat muziekspelers voordat de iPod gemak en luistergenot bracht. Mobiele telefoons waren al smart aan het worden, toen de iPhone een revolutie ontketende.

Een fraai ontworpen, functioneel en rijk televisietoestel is misschien waar de kijker op zit te wachten. Zeker als Apple weigert concessies te doen waardoor 'smart-tv-functies' traag of haperend functioneren. Bovendien heeft Apple als groot pluspunt boven de traditionele fabrikanten zijn al bestaande aanbod aan diensten. Valt er wat te kijken? Zeker, zie de iTunes Store. Net zoals de iPod pas goed op gang kwam toen de bijbehorende muziekwinkel live ging.

Apple TV 3.0

Vergeet het scherm waarop content wordt bekeken. Dat is slechts een dom apparaat, of hoeft niet meer dan dat te zijn. Apple lijkt meer uit op snelle vervangingsslagen, door elk jaar nieuwe modellen van zijn topproducten uit te brengen. Televisies, groot en duur als ze zijn, worden minder vaak vervangen. Slechts grote trends als achtereenvolgens breedbeeld, flatscreen, HD en wellicht straks 3D weten consumenten te verleiden tot nieuwe aanschaf. Of het stuk gaan van het huidige scherm.

Toegegeven, de prijzen voor tv's dalen en Apple-poducten als iPhones en iPads zijn eigenlijk alleen voor welgestelde mensen een impulsaankoop. Maar smartphones hebben als voordeel dat ze gebonden kunnen zijn aan - en gesubsidieerd door - telecomcontracten, met een looptijd van zo'n twee jaar. Ook toegegeven, de vervangingscyclus voor tv's wordt korter. Maar is met een gemiddelde van 6,9 jaar nog altijd langer dan die voor pc's, laat staan voor smartphones en tablets.

Maar dat is heel anders voor een mediakastje, zeker als dat goedkoop is. Zie daar Apple's openlijke geheim: de al bestaande Apple TV. Dat doosje is in 2007 voorzichtig als experiment op de markt gebracht. Het gehoopte succes is er nog niet van gekomen, maar dat geeft niet; Apple is nog aan het uitproberen, schaven. De flink herziene versie 2.0 van de Apple TV kwam eind 2010 uit. Wie weet is versie 3.0 niet ver weg.

Cloud

Het is een buzzword, maar tegelijkertijd ook een realiteit. De cloud, een door aanbieders bestierde omgeving waar eindgebruikers hun hele hebben en houden in hangen. Of waar vanuit ze content en diensten mogen afnemen. Zie in het geval van Apple zijn iTunes Music Store, App Store, Mac App Store, iCloud back-up, enzovoorts. Een grote horde bij computers en mobiele telefoons was altijd het inrichten en in gebruik nemen van een nieuw exemplaar. Cloudsynchronisatie neemt dat weg.

Apple is al een tijd op weg om zijn cloudaanbod uit te bouwen. Met vallen en opstaan, getuige de strubbelingen met iDisk, .Mac, MobileMe en iCloud. Maar de aanhouder wint, en Apple kan wel een potje breken bij zijn trouwe fans. Ook als het die met zachte dwang overhevelt naar nieuwe diensten en besturingssysteemversies.

We leven nu immers in het tijdperk van toegang, tot diensten en content. Bezit delft voor velen het onderspit tegen toegankelijkheid. Bijvoorbeeld altijd en overal toegang tot een grote muziekbibliotheek, zoals Spotify die biedt maar ook Apple zelf met zijn iTunes Store. E-books, e-kranten, films, tv, apps en wellicht nog meer volgen dat voorbeeld. En Apple incasseert voor elk zijn 30 procent app store-tax.

Ads

Klinkt wat basaal, wellicht zelfs ordinair. Maar internetreus Google is er groot mee geworden. Zij het niet zo groot in vergelijking met Apple op dit moment. Maar ads zijn nog altijd een goudmijn, zeker als die gericht worden voorgeschoteld. Bijvoorbeeld op basis van surfgedrag, muzieksmaak, app-gebruik, locatie, woon-werkverkeer, reisgedrag, en ook Siri-instructies. Vergeet niet dat al het spraakverkeer van iOS-spraakassistente Siri loopt via de datacenters van Apple.

Toegegeven, Apple's eigen ads-platform iAd loopt nog niet bepaald goed. Maar de toekomst is aan mobiele ads en Google weet daar te groeien doordat het prijsstunt. Een praktijk waar het bedrijf van ceo Larry Page mogelijk binnenkort een einde aan maakt. De vraag is of dan het momentum nog wel blijft. Of: bij Google blijft.

Want ondanks het enorme verschil in schaalgrootte tussen e-commercereus Google en ads-newbie Apple heeft laatstgenoemde niet onbelangrijke voordelen. iPhone- en ook iPad-gebruikers surfen veel op die apparaten, besteden méér online, en bovendien worden Apple-klanten überhaupt gezien als kapitaalkrachtiger - of bereid om meer te betalen. Daarnaast geniet iOS de reputatie van grootste app-platform en in die programmaatjes valt ook flink te adverteren. Mobiel internetverkeer is groeiende en mobiele ads zijn waardevoller.

Zorgeloze zelf-kannibalisatie

Tot slot een wel erg voor de hand liggende en door veel analisten afgewezen groeimogelijkheid voor Apple. Gewoon blijven doen wat het al doet. Nieuwe lente, nieuwe iPhone. Idem dito voor de iPad. Met zo af en toe een nieuwe toevoeging, zoals recent de iPad mini en wie weet in de toekomst goedkopere of kleinere iPhone-modellen, of zelfs een phablet-tussenvorm.

Concurrent Samsung komt naar verluidt binnenkort met een directe tegenhanger van Apple's mini-tablet. Het Zuid-Koreaanse bedrijf doet dat onder de Galaxy Note-naam van zijn groot uitgevallen smartphone annex tablet (phablet). Wellicht dat Apple de concurrentie aangaat met die tussenmaat. Maakt niet uit dat de iPad-maker daarmee de concurrentie volgt, op een terrein wat het eerder juist als niet interessant heeft afgewimpeld.

Het maakt Apple ook niet uit dat het met dergelijke nieuwe producten de verkoop van zijn bestaande producten aantast. Steve Jobs was al niet bang voor kannibalisatie, als het maar gebeurt door producten van zijn eigen bedrijf. Ook zijn opvolger Tim Cook deinst niet terug voor zelf-kannibalisatie. De iPod-verkoop loopt terug? De lucratieve iPhone heeft die terugloop ruimschoots gecompenseerd, én levert nog app store-inkomsten op. De Mac-verkoop zakt in? Geeft niks, er worden toch al flink meer iPads verkocht. De verkoop van de iPad 4 groeit minder hard? De iPad mini vult dat gat wel.

Op deze manier kan Apple het vast nog heel lang uitzingen. Misschien wel net zo lang als Microsoft met Windows en Office. Die melkkoeien zijn in de afgelopen jaren ook al vele malen eerder ten einde verklaard door deskundologen en marktvorsers. Microsoft krijgt nu qua inkomsten klappen, maar verdient nog altijd goed aan zijn aloude producten. De Windows-maker volgt nu wel met zijn zelfgemaakte Surface-tablets het voorbeeld van Apple.

▼ Volgende artikel
Wat je nog meer met wasverzachter kunt doen (en wat niet)
© africa-studio.com (Olga Yastremska and Leonid Yastremskiy) - stock.adobe.com
Huis

Wat je nog meer met wasverzachter kunt doen (en wat niet)

Wasverzachter gebruik je meestal om te zorgen dat je handdoeken of lakens lekker zacht worden en aangenaam gaan ruiken. Maar wist je dat je het spul ook op andere manieren in huis kunt gebruiken? Niet alles wat je online leest werkt of is veilig, maar er zijn wél een paar toepassingen die handig zijn. Deze kun je zonder zorgen uitproberen.

Wist je dat je wasverzachter ook kunt gebruiken: • Tegen muffe luchtjes • Als luchtverfrisser tijdens het stofzuigen • Om statische kleding te voorkomen • Om kunststof kozijnen en deurposten mee af te nemen

Ook interessant: Hier kun je vaatwastabletten óók voor gebruiken

Wil je wasverzachter vaker inzetten in huis? Dat kan, maar de mogelijkheden zijn niet enorm uitgebreid. Hieronder lees je waar dit goedje allemaal geschikt voor is.

Wattenbolletjes tegen muffe luchtjes

Heb je last van een muffe geur in je kledingkast, lade of schoenenkast? Drenk een watje in een klein beetje wasverzachter, laat het goed drogen en leg het ergens in de kast of lade neer. Het watje verspreidt subtiel geur zonder te overheersen.

Luchtverfrisser tijdens het stofzuigen

Tijdens het stofzuigen een frisse geur in huis verspreiden? Leg een gedroogd watje met wasverzachter in het stofreservoir of bij de filter van je stofzuiger. Let op: doe dit alleen als je een stofzuiger hebt zonder zak, en gebruik geen vloeibare wasverzachter direct in het apparaat.

Statische kleding voorkomen

Heb je vaak kledingstukken die knetteren als je ze aantrekt? Vul een plantenspuit met water en voeg een klein dopje wasverzachter toe. Even schudden en licht over de binnenkant van je kleding sprayen (test eerst op een onopvallende plek) helpt om de antistatische lading van je kleding snel te laten verdwijnen.

Lees ook: ⚡Sodeknetter: zo voorkom je statische elektriciteit in je kleding

Kunststof kozijnen en deurposten afnemen

Wasverzachter lost geen hardnekkig vuil op, maar je kunt er wel kunststof oppervlakken mee opfrissen. Denk aan vensterbanken, deurposten of lichtschakelaars. Meng een theelepel wasverzachter met een liter water, maak een doek licht vochtig en veeg ermee over het oppervlak. Het ruikt fris en laat een dun laagje achter dat stof een tijdje weert. Niet gebruiken op hout of natuursteen.

©sergeylapin

...En dit kun je er beter níet mee doen Op internet lees je vaak over andere toepassingen van wasverzachter, zoals badkamertegels of tapijt reinigen, pannen weken, statisch haar behandelen, of zelfs aan je badwater toevoegen voor een zachtere huid. Maar hier kun je juist beter géén wasverzachter voor gebruiken, want:

• Het is niet bedoeld voor contact met je huid of haar. De parfums en conserveermiddelen kunnen irritatie veroorzaken. • Het is niet voedselveilig. Gebruik het dus nooit in of op pannen, keukengerei of aanrechtbladen. • Het laat resten achter. Op tegels, tapijt of badkuipen ontstaat een vettig laagje dat vuil juist aantrekt of vlekken kan geven.

Gebruik wasverzachter dus met beleid, en alleen op plekken waar het geen schade aanricht of achterblijft op oppervlakken die je aanraakt.

Kan wel, maar let op

Sommige toepassingen zijn niet per se fout, maar vragen om wat meer voorzichtigheid. Zoals schoenen en vuilnisbakken opfrissen met wasverzachter.

Schoenen opfrissen

Een doek met verdunde wasverzachter gebruiken om de binnenkant van schoenen schoon te vegen kan geurtjes maskeren. Maar het reinigt niet écht en laat mogelijk geurstoffen of plakkerige resten achter. Dat is niet ideaal, zeker als je de schoenen zonder sokken draagt. Wil je het toch proberen? Gebruik een goed uitgewrongen doek en laat de schoenen daarna volledig drogen.

Vuilnisbak geurvrij maken

Een sopje met wat wasverzachter kan je vuilnisbak tijdelijk frisser laten ruiken. Het maskeert nare geurtjes, maar doodt geen bacteriën. Voor grondige reiniging blijft een oplossing met soda, azijn of allesreiniger effectiever. Wasverzachter is hier dus vooral geurdecoratie, geen echte schoonmaker.

ToepassingWél gebruiken?Toelichting
Wattenbolletjes in kast of lade✅ JaGeeft een subtiele geur zonder schade of risico. Wel laten drogen.
Wattenbolletje in stofzuiger✅ JaWerkt geurverspreidend, zolang je het droog toepast en niet in de motor.
Antistatisch spray voor kleding✅ JaVerdunnen met water, spaarzaam gebruiken, eerst testen op textiel.
Kunststof oppervlakken (kozijnen, schakelaars)✅ JaAlleen op gladde, niet-poreuze oppervlakken. Niet op hout of natuursteen.
Badkamertegels reinigen❌ NeeWerkt niet goed tegen kalkaanslag, laat vettig laagje achter.
Pannen weken met wasverzachter❌ NeeNiet voedselveilig, kans op chemische resten.
Statisch haar behandelen❌ NeeNiet huidveilig, kans op irritatie of allergie.
Wasverzachter in badwater❌ NeeNiet bedoeld voor huidcontact, zeker niet bij gevoelige huid.
Tapijt of stoffering opfrissen❌ NeeLaat resten achter, trekt vuil aan, kans op vlekken.
Schoenen van binnen reinigen⚠️ MogelijkMaskerende geur, maar geen echte reiniging. Risico op plaklaag en geurstoffen op de huid.
Vuilnisbak reinigen⚠️ MogelijkGeeft geur, maar desinfecteert niet. Beter alternatief: schoonmaken met azijn of soda.

Wasverzachter: handig, maar geen wondermiddel

Wasverzachter is dus best veelzijdig, maar niet het wondermiddeltje dat sommige blogs ervan maken. Als je het slim inzet – en altijd spaarzaam – kun je er net wat meer mee doen dan alleen gebruiken voor je was. Test wel altijd eerst op een klein stukje, en hou het bij oppervlakken waar het veilig is. Liever geen risico? Er zijn ook natuurlijke alternatieven, zoals azijn of etherische olie, die je op een vergelijkbare manier kunt gebruiken.

▼ Volgende artikel
Deze accessoires voor je hogedrukreiniger moet je hebben
© lara-sh
Huis

Deze accessoires voor je hogedrukreiniger moet je hebben

Een hogedrukreiniger is een krachtig hulpmiddel waarmee je snel en grondig allerlei oppervlakken rondom je huis schoonmaakt. Maar met de juiste accessoires haal je er nóg meer uit – en wordt schoonmaken niet alleen makkelijker, maar ook een stuk effectiever.

In dit artikel laten we zien welke accessoires onmisbaar zijn om optimaal gebruik te maken van je hogedrukreiniger en welke extra mogelijkheden ze bieden. Het nut van de volgende accessoires wordt besproken:

  • Vario-spuitlans
  • Terrasreiniger
  • Verlengslang
  • Schuimlans
  • Rioolontstoppingslans

Lees ook: Zo werkt een hogedrukreiniger

Let goed op dat niet elk accessoire op elke hogedrukreiniger past. Voordat je overgaat op de aanschaf van een accessoire, controleer dan goed de compatibiliteit met jouw hogedrukreiniger. Lees hier meer over in het artikel Praktische tips bij het gebruik van hogedrukreinigers.

Vario-spuitlans: veelzijdigheid troef

Een vario-spuitlans is eigenlijk onmisbaar als je het meest uit je hogedrukreiniger wilt halen. Met dit accessoire pas je in één handomdraai de spuithoek aan, zodat je de waterstraal precies kunt afstemmen op wat je schoonmaakt. Voor hardnekkig vuil zet je 'm op volle kracht, terwijl een zachtere straal ideaal is voor kwetsbare oppervlakken zoals ramen of andere glazen oppervlakken. Je hebt dus meerdere mogelijkheden in één handige lans.

©hedgehog94

Terrasreiniger: speciaal voor grotere oppervlakken

Een terrasreiniger is een handig hulpstuk in de vorm van een brede, ronde schijf met ronddraaiende spuitkoppen. Je bevestigt ’m aan je hogedrukreiniger en maakt er moeiteloos grotere oppervlakken mee schoon – denk aan je terras, oprit of zelfs muren. Doordat de waterstraal dicht bij het oppervlak blijft, reinig je extra effectief én verbruik je minder water. En het mooiste? Je hebt geen last van opspattend vuil of water, dus schoonmaken wordt een stuk comfortabeler.

Terrasreiniger kopen?

Bekijk nu de terrasreiniger die past bij jouw hogedrukreiniger

Verlengslang: vergroot je bereik

De meeste hogedrukreinigers worden geleverd met een slang van zo’n 5 tot 10 meter – vaak is dat genoeg, maar soms kom je nét iets te kort. Met een verlengslang vergroot je eenvoudig het bereik, zodat je ook moeilijker bereikbare plekken kunt schoonmaken zonder telkens het apparaat te hoeven verplaatsen. Verlengslangen zijn er in verschillende lengtes, dus er is altijd wel een variant die past bij jouw klus.

Schuimlans: effectieve reiniging met reinigingsmiddel

Soms is water alleen niet genoeg om hardnekkig vuil aan te pakken. Dan is een schuimlans dé oplossing. Hiermee breng je een dikke laag reinigingsschuim aan op het oppervlak. Het schuim blijft even zitten, zodat het schoonmaakmiddel goed kan inwerken en het vuil losweekt. Na een paar minuten spoel je alles gemakkelijk weg met de hogedrukreiniger. Perfect voor een grondige reiniging van bijvoorbeeld tuinmeubels, je auto of een schutting.

Alles spic en span

Extra schoon met deze speciale reiningsmiddelen

Rioolontstoppingslans: verstoppingen verhelpen

Een verstopte afvoer of riool is altijd vervelend, maar met een rioolontstoppingslans voor je hogedrukreiniger kun je het probleem vaak zelf oplossen, zonder meteen een loodgieter te hoeven bellen. De lange, flexibele lans schuif je eenvoudig in de afvoer. De krachtige waterstraal maakt vuil los en spoelt het direct weg. Zo is een verstopping vaak al binnen een paar minuten verholpen en heb je jezelf een vaak prijzig bezoekje van de loodgieter bespaard.

©BillionPhotos.com

Met de juiste accessoires wordt je hogedrukreiniger echt een alleskunner. Of je nu je terras weer spic en span wilt krijgen, je auto een wasbeurt gunt of een verstopte afvoer te lijf gaat – voor elke klus is er wel iets handigs te vinden. Begin met een paar basisaccessoires zoals een vario-spuitlans of een terrasreiniger, en breid daarna rustig uit met wat je nodig hebt. Zo ben je overal op voorbereid, zonder gedoe.

Vraag een offerte aan voor schoonmaak: