Apple kondigt iPadOS 16 officieel aan

© PXimport

Apple kondigt iPadOS 16 officieel aan

Geplaatst: 6 juni 2022 - 16:57

Aangepast: 25 november 2022 - 11:39

Rens Blom

Apple heeft iPadOS 16 officieel aangekondigd, de nieuwste software voor geschikte iPads. De software verschijnt in het najaar als gratis update en brengt vernieuwingen met zich mee die gericht zijn op productiever werken.

iPadOS 16 volgt iPadOS 15 op en zet vooral in op productieve veranderingen die de iPad meer richting een volwaardige computer moeten tillen. Zo maakt Apple het - eindelijk - mogelijk om vensters van apps een ander formaat te geven en vensters te overlappen.  

Het is in iPadOS 16 ook mogelijk om bestandsextensies te veranderen, de grootte van een folder te bekijken en rijen te sorteren. Dit kan allemaal - alleen - in Apple's Files-app. Goed om te weten is dat sommige veranderingen alleen beschikbaar komen op iPads met een M1-processor. Dat zijn onder meer de moderne iPad Air en de iPad Pro-modellen.

Alle iPads met iPadOS 16 krijgen toegang tot de nieuwe Weer-app van Apple.

Free Form

Eén van de vernieuwingen is Free Form, dat beschikbaar komt voor de iPad, iPhone en Mac. Free Form is een nieuwe app die later dit jaar uitkomt en gericht is op samenwerken met collega's of medestudenten. 

In Free Form kun je documenten delen en er samen in werken. Van het delen van bestanden en samen brainstormen in een whiteboard-omgeving; er is veel mogelijk. Je ziet indien gewenst live bewerkingen van medebewerkers. Het is mogelijk om projecten binnen Free Form aan te maken. Bijvoorbeeld voor werk en je deeltijdstudie. Free Form ondersteunt de Apple Pencil, de styluspen voor de iPad. Goed om te weten is dat Free Form alleen bedoeld lijkt voor Apple-apparatuur. Het is onduidelijk wat dit betekent als één van de collega's of studenten een Windows-laptop heeft, bijvoorbeeld.

Free Form

© PXimport

Virtual memory swap: dit betekent het

Alleen iPads met een M1-processor krijgen met iPadOS 16 de mogelijkheid om het display te schalen zodat er meer apps op het scherm zichtbaar zijn. Apple noemt deze vernieuwing vooral handig voor wie Split View gebruikt. 

Een andere vernieuwing in iPadOS 16 is Virtual Memorey Swap. Hiermee kun je het opslaggeheugen van de iPad inzetten om het geheugen voor alle apps te vergroten. Dit moet het multitasken nog soepeler laten verlopen. Voor de 'meest intensieve apps' kan de iPad tot 16 GB geheugen inzetten. 

Lees ook: Apple presenteert iOS 16

Ondersteuning voor extern scherm

iPadOS 16 introduceert ook ondersteuning voor een computermonitor. Althans, op iPads met een M1-processor. Dat zijn de moderne iPad Air en de moderne iPad Pro-modellen. Die kunnen straks via een geschikte usb-c-kabel verbinding maken met een monitor om vier apps op het iPad-scherm en vier apps op de monitor te tonen. De functie, ingebouwd in Stage Manager, werkt in maximaal 6K-resolutie. 

iPadOS komt in het najaar uit

De gratis iPadOS 16-update verschijnt in het najaar - wanneer precies maakt Apple tegen die tijd bekend. Een publieke beta verschijnt in juli, bedoeld voor ontwikkelaars. Niet alle iPad-modellen krijgen de update. Deze modellen krijgen de update wél; iPad (5de generatie en nieuwer), iPad Mini (5de generatie en nieuwer), iPad Air (derde generatie en nieuwer) en alle iPad Pro-modellen. 

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000