Apple biedt vervanging iPhone-batterij goedkoper aan

In navolging van verschillende aanklachten in Frankrijk en de Verenigde Staten, biedt Apple een goedkopere vervanging van de iPhone-batterij aan. De techgigant kwam de afgelopen weken in opspraak toen bleek dat iPhones met een verslechterde accu bewust trager werden gemaakt.

Het begon allemaal met een post op Reddit, waarin een gebruiker aangaf dat zijn iPhone 6S trager was dan de nieuwe iPhone 6 Plus van een vriend. Na een test met Geekbench voor en na het vervangen van de batterij, bleek dat zijn iPhone opvallend hoger scoorde met een nieuwe baterij. Vanaf dat moment werd steeds duidelijker dat iPhones met een versleten batterij een stuk trager waren dan nieuwe iPhones.

Apple werd om deze kwestie aangeklaagd in Frankrijk en de Verenigde Staten. Rond de jaarwisseling publiceerde Apple een brief waarin het bedrijf zich verontschuldigt naar de klant. Daarin legde Apple uit dat iPhones bewust trager worden gemaakt, zodat gebruikers van een iPhone met een versleten batterij toch de hele dag hun toestel kunnen gebruiken. Het probleem treed op bij iPhones waarvan de batterij minder dan 80% van de oorspronkelijke capaciteit bedraagt.

© PXimport

Om de klant tegemoet te komen bied Apple heel 2018 een reparatieprogramma aan, waarmee klanten voor een verminderde prijs de batterij van hun iPhone 6 of nieuwer kunnen laten vervangen. Normaal kost dit 79 euro, nu kost dit 29 euro.

Je hoeft je overigens geen zorgen te maken over eventuele voorwaarden. De Franse website iGeneration meldt dat er een memo is rondgegaan onder medewerkers van de Apple Store waarin staat dat "iedere klant die een nieuwe batterij wil, deze zal krijgen tegen het gereduceerde tarief". De iPhone zal bij aankomst dus wel worden getest, maar ongeacht de uitslag kun je dus een nieuwe batterij krijgen voor nog geen drie tientjes. Gebruikers die voor de prijsdaling een nieuwe batterij in hun iPhone hebben laten zetten, kunnen ook bij de Apple Store terecht om een vergoeding.

Juridisch

Hiermee is de kous nog niet af. Apple riskeert nog steeds strafrechtelijke vervolging in Frankrijk en de Verenigde Staten. De Franse organisatie HOP, die zich inzet tegen geplande veroudering diende onlangs een juridische klacht in en ook in de Verenigde Staten hebben verschillende gebruikers en groepen een aanklacht ingediend. Volgens de eisers zou Apple ervoor hebben gezorgd dat gebruikers “een nieuwe en duurdere iPhone hebben gekocht, terwijl ze door het vervangen van de batterij hun oude toestel nog konden blijven gebruiken”.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000