Koken op gas of elektriciteit – wat kost dat eigenlijk?

© Oliver-Marc Steffen

Koken op gas of elektriciteit – wat kost dat eigenlijk?

Keukenapparatuur

Geplaatst: 5 oktober 2022 - 14:04

Aangepast: 25 oktober 2022 - 16:09

Jeroen de Jager

Koken kun je doen op gas of elektriciteit. Maar wat is eigenlijk voordeliger? Voorheen waren de kosten voor koken over een heel jaar genomen niet zo hoog en was koken op gas wat goedkoper dan koken op elektriciteit. Maar met de energieprijzen die door het dak gaan is het interessant om dat rekensommetje nog even over te doen met de prijzen van nu én te vergelijken met de nieuwe prijzen van het energieplafond.

Jaarverbruik koken gas versus elektrisch

Het eerste waar we rekening mee moeten houden, is het jaarverbruik van koken op gas versus elektrisch.

Om het sommetje goed te kunnen doen moet je je eigen jaarverbruik van koken op gas of elektriciteit weten. Dat zelf meten is bij gas zo goed als onmogelijk, heb je een keramische of inductiekookplaat met een eigen groep, dan zou je het verbruik van die groep kunnen bijhouden. Maar ook dat is gedoe. Gelukkig zijn er wel gemiddelde cijfers voor huishoudens bekend waarmee je kunt rekenen. Milieucentraal heeft berekend dat een gemiddeld gezin met een gasfornuis zo’n 37 m3 gas per jaar gebruikt. Heb je een keramische kookplaat, dan verbruik je ongeveer 225 kWh aan elektriciteit. Een inductiekookplaat is zuiniger, die verbruikt op jaarbasis 175 kWh.

Dan de prijzen voor gas en stroom. Dat is een hele lastige want die schieten enorm omhoog. Plus het hangt erg af van de tarieven die jij zelf aan je energieleverancier moet betalen. Die zijn afhankelijk van het contract dat je hebt. Voor nieuwe contracten rekenen we in dit voorbeeld met € 0,90 per kWh en € 4,- per m3 gas. Dat zijn prijzen inclusief alle belastingen en btw. Koken op gas kost je dus per jaar 37 x 4 = 148 euro. Heb je een keramische kookplaat, dan kost je dat € 202,50 per jaar. Koken op inductie kost je € 157,50. Heb je een keramische kookplaat, dan weet je ook hoelang het duurt voordat je een nieuwe inductieplaat hebt terugverdiend. Aankoopbedrag delen door het verschil in elektriciteitskosten per jaar en je weet na hoeveel jaar je goedkoper uit bent.

 

Het is niet nodig om meteen je kookplaat te vervangen om kosten te besparen.

© Andrey Sinenkiy

Berekening met de prijzen van het energieplafond

Blijf je met je verbruik binnen het energieplafond van 1200 m3 gas en 2900 kWh elektriciteit, dan kom je een flink stuk lager uit. De prijzen van het energieplafond zijn € 1,45 per m3 gas en € 0,40 per kWh. Dan wordt ons rekensommetje voor koken op gas uit op 37 x 1,45 = € 53,65. Koken op een keramische kookplaat komt met de energie-plafond-prijs uit op € 90,- en op inductie op € 70,-. Voor gas ben je met deze prijzen relatief gezien nog iets gunstiger dan voor elektriciteit in vergelijking met de ‘reguliere’ prijzen uit het voorbeeld hierboven.

 

Klein verschil tussen koken op gas of elektriciteit

Het verschil tussen koken op elektriciteit of gas is op jaarbasis dus heel klein. Ergens is dat ook niet zo gek, want de stroomprijs en gasprijs zijn aan elkaar gekoppeld omdat er veel elektriciteit wordt opgewekt met gascentrales. Mocht die koppeling eventueel tijdelijk worden losgelaten, dan kan ons rekensommetje weer anders uitpakken. Doe dat sommetje dus regelmatig overnieuw met de energieprijzen die jij moet betalen.

Watch on YouTube

Vind je de video leuk? Abonneer je dan op het YouTube-kanaal van ID.nl.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000