Besparen op gas bij het koken – wat zijn je opties?
Koken op gas is voorlopig nog wat goedkoper dan op elektriciteit. De verschillen zijn nu klein doordat de gasprijs en elektriciteitsprijs aan elkaar is gekoppeld. Mochten de gasprijzen verder gaan oplopen, of mocht je net boven het energieplafond voor gas uitkomen, wat zijn dan je opties om op gas te besparen bij het koken? Hier zijn 4 voorbeelden.
1. Van het gas af scheelt jaarlijkse kosten
Kook je op gas en heb je geen zonnepanelen, dan kun je weinig besparen door elektrisch te koken. Wil je echt besparen, dan moet je helemáál van het gas af. Veel mensen doen dat als ze de keuken verbouwen.
Helemaal van het gas afgaan heeft als voordeel dat je je gasaansluiting kunt laten verwijderen. Dan hoef je geen netbeheerkosten voor gas meer te betalen. Dat scheelt zo’n 200 euro per jaar, afhankelijk van je netbeheerder. Het komt niet vaak voor, maar mocht je nog koken op gas en wordt het warme water in je huis voor douchen of verwarmen zonder gas, dus elektrisch geregeld? Ga dan helemaal van het gas af. De aanschaf van een inductiekookplaat en de installatie ervan heb je al na een paar jaar terugverdiend.
Vind je de video leuk? Abonneer je dan op het YouTube-kanaal van ID.nl.
2. Zonnepanelen maken het verschil
Heb je wel zonnepanelen, kook je nu nog op gas en wek je op jaarbasis meer op dan dat je verbruikt, dan zou je kunnen denken aan overstappen op elektrisch koken. Bij de meeste energiecontracten krijg je minder terug voor de stroom die je op jaarbasis over hebt. De enige uitzondering is als je net zoveel terugkrijgt voor je de stroom die je terug levert dan voor de stroom die je afneemt. Dan verdien je dik aan je extra stroomproductie en kun je net zo goed op gas blijven koken. Maar ook met een hogere terugleververgoeding moet je goed rekenen voordat je je gasfornuis bij het grofvuil zet.
Stel, je krijgt 21 cent per kWh terug voor de stroom die je terug levert, terwijl je 36 cent per kWh moet betalen voor de stroom die je verbruikt. Stel, je zonnepanelen wekken zo’n 3000 kWh meer op dan dat je in een jaar verbruikt. Dan is het meerverbruik door elektrisch koken € 36,75. Je bespaart 64 euro op gas, dan blijft een netto besparing van € 27,25 per jaar over. Dat is nu nog te weinig om een gasfornuis te vervangen voor een inductieplaat omdat die al snel 500 euro of meer kosten. Vaak moet je ook een extra groep aanleggen en je meterkast aanpassen als je elektrisch gaat koken. Dat is een hoop gedoe voor een terugverdientijd van meer dan 20 jaar. Maar ook hier geldt, met andere energieprijzen kan het ineens veel interessanter worden
©Alphaspirit
3. Salderen zolang het kan
Zolang je nog kunt salderen is het interessant om je extra stroom voor andere doeleinden, zoals elektrisch koken, in te zetten. De regeling nu is dat je tot en met 2024 volledig kunt salderen. Dus alle stroom die je zonnepanelen opwekken over een heel jaar, wordt van je jaarverbruik afgehaald. Vanaf 2025 mag je nog maar 64% van je jaar-opwek aftrekken van je jaarverbruik. Dat percentage loopt in een aantal stappen terug tot en met 2030. Vanaf 2031 mag salderen niet meer. Dit is overigens nog een voorstel, deze regeling kan nog veranderen. Tot voor kort was het plan om het afbouwen van salderen per 2023 in te laten gaan. Je krijgt dan nog wel een vergoeding voor de stroom die je terug levert, maar die zal dus niet net zo hoog zijn als de kWh-prijs die je betaalt als je stroom verbruikt uit het net.
De komende jaren zit je dus goed als je meer opwerkt dan je verbruikt en loont het om die extra opgewekte stroom goed in te zetten. Daarna wordt het steeds interessanter om opgewekte zonnestroom op te slaan of om te zetten in warmte of koude, en die op momenten dat de zon niet schijnt weer te gebruiken. Daar zijn de optimale en betaalbare oplossingen nog niet voor gevonden.
4. Stap geleidelijk over: neem een los kookplaatje
Of je nou stroom over hebt of niet, je kunt ook geleidelijk overstappen naar elektrisch koken. Zo bespaar je iets op gas en doe je wat nuttigs met de stroom die je eventueel over hebt. Dit gaat wel over centen per kookbeurt, maar het geeft je ook gemak en tijdswinst bij het koken. En tijd is ook geld in een druk leven.
Bijvoorbeeld een los inductieplaatje die je zo in het stopcontact kunt steken. Die dingen kosten 40-50 euro en zijn erg handig voor erbij. Om buiten te koken, als warmhoudplaatje op tafel voor soepen en sauzen of bijvoorbeeld voor de bouillon-fondue. Geen open vuur of gloeispiranten of tafel, ideaal.
Of een stoomkoker waar je groenten en ook rijst in gaar kunt maken. Gestoomde groenten zijn veel lekkerder en gezonder dan gekookte groenten. Hij slaat zelf af, geeft geen fijnstof en open vuur in huis dus je kunt erbij weglopen. Plus je hebt weer een pit over op je fornuis.
Denk ook aan je waterkoker. Wil je pasta maken? Kook dan het water eerst in je waterkoker. Dat gaat én sneller dan op gas én je hoeft er niet steeds op te letten of het water al kookt. Gooi het kokende water in de pan, breng het nog even opnieuw aan de kook en je pasta kan erin. Scheelt ook weer tijd en gemak.