Zo krijg je roestvrijstalen en chromen kranen weer schoon en glanzend!

© Lubo Ivanko

Zo krijg je roestvrijstalen en chromen kranen weer schoon en glanzend!

Wonen

Geplaatst: 12 maart 2023 - 11:35

Monique van Beekhoven

Vooral in de badkamer hebben kranen aardig wat te verduren: tandpasta- en zeepresten, opgedroogde waterspetters en kalk maken die eens zo glanzende kraan dof en smoezelig. Maar ook keukenkranen zien er na verloop van tijd niet altijd even mooi meer uit. Gelukkig is bijna elke chromen of roestvrijstalen kraan weer naar nieuwstaat terug te toveren.

Dit artikel in het kort: Verschillen tussen roestvrijstaal en chroom | Vier tips voor glanzende kranen

Lees ook: Ramen zemen zonder strepen? Zo krijg je het voor elkaar

Verschillen tussen roestvrijstaal en chroom

Ze zijn beide zilverkleurig en glanzend, maar hoe het verder zit met chroom en roestvrijstaal? Even een paar belangrijke kenmerken:

Roestvrijstaal (rvs) ontstaat door een mengeling van ijzer en koolstof, aangevuld met nog wat andere stoffen, waaronder chroom. Dit maakt het staal sterk, slijtvast en bijna onverwoestbaar. Door de naam denken we al snel dat rvs niet kan roesten, maar helaas is dit soms wel het geval. Meestal komt dit omdat er met te agressieve middelen is schoongemaakt. Goed om te weten dus!

© siewwy84 - stock.adobe.com

Chromen kranen zijn eigenlijk niet van chroom gemaakt, maar van metaal met een laagje chroom, een zogenoemde coating. Deze laag zorgt voor de mooie glans en beschermt tegen vocht, maar het is belangrijk dat deze coating intact blijft. Bij beschadigingen kan het materiaal onder de coating roesten: kijk dus uit met schoonmaken.

Vier tips voor glanzende kranen

1. Droog de kraan meteen af

Dé manier om lelijke vlekken en kalkaanslag tegen te gaan is door de kraan meteen te drogen na gebruik. Je bespaart hiermee veel toekomstige schoonmaakuren en het is een kleine moeite. Doe dit zeker na het douchen en badderen, maar ook als je in de keuken bezig bent geweest. Gebruik daarvoor bijvoorbeeld zachte theedoeken.

0

Powered by

logo

2. Vermijd agressieve schoonmaakmiddelen

Of je nu een chromen of roestvrijstalen kraan hebt, blijf ver weg van te krachtige en agressieve schoonmaakmiddelen. Gebruik geen bleekmiddel of schuurmiddel en geen schoonmaakmiddelen met azijn, methaan of zoutzuur. Pas ook op met schuursponsjes en zelfs met microvezeldoeken.

Wat je dan wél mag gebruiken? Dat zijn milde reinigingsmiddelen, zoals:

3. Gebruik een zachte spons of doek

Breng de middelen nooit rechtstreeks op de kraan aan, maar maak een sopje of breng het aan op een zachte spons, doek of zeem. Laat het niet te lang inwerken en spoel na het reinigen altijd na met schoon water. Wrijf de kraan ten slotte droog en glanzend met een droge doek.

© Daniel Krasoń - stock.adobe.com

4. Kalk verwijderen van de kraan

Heb je ondanks deze tips toch last van kalkaanslag of wil je er nu voor eens en altijd vanaf zijn? Gebruik dan een schoonmaakmiddel op basis van citroenzuur, dit is mild maar toch effectief tegen zeep, kalk, bacteriën en schimmels. Citroenzuur koop je ook in poedervorm en hiervan maak je zelf een mengsel volgens de aanwijzingen op de verpakking. Het middel is goed voor het milieu en de prijs valt enorm mee. Spoel wel altijd goed af na gebruik en droog de kraan af.

Meteen een voorraadje inslaan?

Met een set theedoeken grijp je nooit mis. Shop ze nu!

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten

Wat vond je van dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000