Geen gemok na het wokken: zo maak je de boel weer schoon!

Geen gemok na het wokken: zo maak je de boel weer schoon!

Geplaatst: 21 december 2022 - 13:03

Saskia van Weert

Of je nu met één grote of meerdere kleine pannetjes wokt, je wilt ze natuurlijk schoon en geurloos weer terug in de kast opbergen. Weten hoe je dat het best aanpakt? Wij helpen je op weg.

Na het eten: pannetjes onder de kraan

Na het wokken staren de pannetjes je wat verwijtend aan: ze liggen er aangebakken bij en zitten vol restjes groente, rijst en noedels. In de vaatwasser dan maar? Ho, wacht even! Veel van dit soort pannetjes zijn niet vaatwasserbestendig. Je kunt ze daarom het best schoonmaken door ze onder warm stromend water met een afwasborstel schoon te vegen. Is er woksaus ingebrand? Dan schenk je wat water in het pannetje en zet je hem even terug op het wokstel. De aangebrande saus lost op in het kokende water en je kunt de restjes zo wegspoelen.

Wokfeestje?

Met een wokparty-set wordt dat sowieso een succes!

Heb je pannenkoekjes gebakken op de bovenkant van het wokstel? Laat het dan afkoelen en veeg vet en andere restjes weg met een schoonmaakdoekje dat je in een sopje vochtig hebt gemaakt. Neem het stel daarna af met een schone droge doek.

Tegen vervelende geurtjes

Als je vis hebt gebakken, of bijvoorbeeld veel knoflook of ui hebt gebruikt, kan de geur daarvan in je pannetje blijven hangen. Wrijf een schijfje citroen over de binnenzijde van je pannetje, dan verdwijnt de sterke geur en ruikt je pannetjes weer neutraal.

Tegen de geur van je wokmaaltijd helpt een pannetje azijn op het fornuis. Goedkope natuurazijn is prima. Sommige mensen gebruiken wasverzachter, maar dat raden we niet aan vanwege de schadelijke dampen.

Restjes? Weg ermee

Beter te veel dan te weinig in huis, zeggen we vaak. Dus blijft er van jouw wok-avondje mogelijk van alles over. Het is verleidelijk stukjes vlees en vis die er nog goed uitzien in de koelkast te zetten en de dag erna op te eten. We raden dat echter niet aan; ze hebben vaak een aantal uur open en bloot op tafel gelegen en zijn daardoor niet meer geschikt om de dag erna nog te eten. Jammer!

Datzelfde geldt voor de groenten en bijvoorbeeld rijst of noedels. Zeker bakjes eten die lang op tafel hebben gestaan, zijn gevoelig voor bederf. Je wilt een voedselvergiftiging niet de herinnering aan je leuk avond laten verpesten, dus hoe zonde ook: alles moet weg!

 

0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000