Fondue klaar? Schoonmaken maar!

Keukenapparatuur

Geplaatst: 22 december 2022 - 18:33

Saskia van Weert

Of je nu fonduet met olie, kaas of bouillon, aan alles komt een eind. En dan wil je zo snel mogelijk de boel schoon en aan kant hebben. Met onze tips ben je in een mum van tijd klaar.

Elektrische fonduepan schoonmaken

Het is misschien een open deur, maar toch: het elektrische onderstel en het snoer van je fonduepan mag je niet onderdompelen in water. De pan zelf kun je (eenmaal leeg) met de hand afwassen en sommige merken mogen zelfs in de vaatwasser. Het is wel belangrijk dat er geen afwasmiddel in de pan achterblijft, dus spoel deze eventueel na met schoon water en maak 'm daarna goed droog met een schone theedoek.

Om de fonduepan weer neutraal te laten ruiken, kun je hem aan de binnenkant behandelen met een schijfje citroen; dat neemt de ergste geurtjes weg.

0

Powered by

logo

Kun je de olie hergebruiken?

Als je een friteuse hebt, ben je er vast aan gewend de bakolie daarvan vaker te gebruiken. Een keer of vier, vijf lukt vaak wel voordat de olie minder lekker gaat ruiken en donker verkleurt. De olie van je fondue heeft die mogelijkheid helaas niet. Hij is al uren verhit geweest en je kunt er na het afkoelen nog maar één ding mee doen: terug gieten in de verpakking en naar het inzamelpunt of de milieustraat brengen.

Lekker verse bouillon

Heb je Chinees gefondued, dus met bouillon (al dan niet van een blokje)? Als je aan het eind van de maaltijd nog vlees of groenten over hebt, kunnen die een plekje krijgen in de fonduepan. Stook de pan daarna nog eens goed op en laat alles minimaal 10 minuten zachtjes borrelen zodat al het vlees gaar is. Daarna kun je de bouillon eventueel zeven en gebruiken als basis voor andere soep, of met groenten en vlees lekker opsmikkelen. Tip: mix geen vlees en vis in de bouillon – dat is niet lekker.

Lekker fonduen?

Check hier welke set je moet hebben!

Gesmolten kaas: bikken of smelten

Na de kaasfondue blijft er vaak een restje kaas over. Laat je de pan afkoelen, dan stolt de kaas en kun je het met een beetje geluk zo met een spateltje losduwen en weggooien. Zit de kaas echt heel vast? Verwarm de pan dan nogmaals tot de kaas zacht wordt en schep hem er dan voorzichtig uit met een houten lepel of spatel.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000