Dit zijn de 15 beste robotstofzuigers

© PXimport

Dit zijn de 15 beste robotstofzuigers

Geplaatst: 9 oktober 2018 - 10:09

Aangepast: 10 april 2024 - 11:47

Stephan Overbeeke

Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn: een robot die één van de meest repetitieve taken in huis uit handen neemt, stofzuigen. Maar met de juiste kennis vooraf, de juiste robot voor jouw situatie plus een vleugje nuance, brengt deze nieuwe ontwikkeling wel degelijk een nieuw niveau van comfort. Wij vergeleken de vijftien beste robotstofzuigers tussen de 109 en 999 euro.

Om teleurstellingen te voorkomen is het cruciaal dat duidelijk is wat een robotstofzuiger wel en niet kan. Wat ze in geen geval zijn – zelfs niet de modellen richting de duizend euro – zijn volledige vervangers van de vaste stofzuiger in huis. Een robotstofzuiger is een aanvullend huishoudelijk product, die de frequentie waarmee je zelf hoeft te stofzuigen (sterk) kan doen afnemen. Wat ook voor elk model ongeacht de prijs opgaat, is dat de apparaten hun werk pas echt goed doen wanneer je wel zelf opruimt. Laat je overal kabels, sokken, lego of andere kleine rommel slingeren, verwacht dan niet dat de robot dit voor je opruimt … de kans is groter dat hij erop vastloopt.

Wat kan hij?

Dat robotstofzuigers wel toegankelijk kunnen zijn qua prijs, bewijzen onder andere Dirt Devil en Zoef. Niet alle fabrikanten hebben modellen in de lage prijsklassen: bij merken als iRobot, Neato of Samsung hoef je voor minder dan een paar honderd euro niet aan te kloppen. Naarmate je een luxer model overweegt, krijg je daar veelal wel een (veel) krachtigere stofzuiger voor, meer of luxere mogelijkheden en veelal een betere kwaliteit van onder andere de sensoren voor het navigeren.

Een eenvoudige robot volgt zijn eigen patronen en wanneer je deze in een grote ruimte loslaat, loop je het risico dat hij niet elke vierkante centimeter bereikt. Een luxe robot is in staat de indeling van de kamer uit te lezen en verstandig te navigeren. De slimmere modellen herkennen de volgende keer de kamer ook, en kunnen dan veel vlotter hun werk doen.

Onthoud dat niet alle robots (veelal goedkopere) gemaakt zijn om op vloerbedekking te werken, wat zich ook vertaalt naar mindere prestaties wanneer je veel vloerkleden in huis hebt. Niet vreemd aangezien voor een kleed veel meer kracht vereist is voor een goede reiniging.

Reiniging

Elke robot is beoordeeld op een aantal elementen welke we in drie hoofdelementen kunnen verdelen: kwaliteit reiniging, kwaliteit navigatie, features. Reiniging wordt gemeten op een harde vloer en op vloerbedekking, waarbij elke stofzuiger een vaste hoeveelheid cornflakes, rijst, en bloem (respectievelijk groot, zwaar en juist heel licht ‘vuil’) op moet ruimen. De hoeveelheid opgeruimd materiaal wordt gecombineerd met een subjectieve score … een beetje achterlaten weegt minder zwaar dan een robot die de bloem over het hele kleed verspreidt. Ondanks dat niet alle robots gemaakt zijn voor vloerbedekking, worden ze er alsnog op getest om de prestaties op kleden in huizen met harde vloeren te beoordelen. Tevens worden de prestaties in hoeken en langs randen beoordeeld, kijken we naar de geluidsproductie, en – handig voor een top-resultaat – kijken we of een robot detecteert waar er meer vuil is om vervolgens extra te reinigen.

Navigatie

Op gebied van navigatie beoordelen we hoe slim de robot is om door de ruimte te navigeren en of deze dus geen plekken overslaat. Pluspunten voor stofzuigers die netjes langs de randen rijden, minpunten voor modellen die simpelweg door overal tegenaan te botsen realiseren dat er iets in de weg staat. We bekijken ook of ze over een stevige kabel heen rijden en of ze in staat zijn over een plint van 10 mm te rijden of dat ze daar vastlopen. Ook registreren we of de robot niet vast komt te zitten, bijvoorbeeld onder een bureaustoel of in een bundel kabels. En of hij van de trap kan vallen, en wat de minimale hoogte van ruimtes is waaronder de robot kan komen.

Media has no description

© PXimport

Features

Op het vlak van mogelijkheden kijken we naar eventuele handige ingebouwde of meegeleverde extra’s. Bijvoorbeeld een laadstation en automatische oplaadfunctie, of je schema’s kunt programmeren en of je hem via je telefoon op afstand kunt laten werken terwijl je onderweg bent naar huis. Ook afstandsbedieningen, extra borstels en extra filters leveren punten op. Sommige robots komen met een kleine vuurtoren (of in geval van de Neato D5 een magneetstrip) om een zone af te bakenen zodat de stofzuiger daar niet heen gaat. De meerwaarde daarvan moet je zelf wegen.

Dweilrobots

Dirt Devil Spider 2.0 M612 en Fusion M611

Voor Dirt Devil zijn stofzuigers de core-business, het maakt enkel robotstofzuigers voor het instapsegment. De twee geteste modellen vielen in hun prijsklasse goed in de smaak.

De Fusion M611 is met 133 euro één van de allergoedkoopste modellen met laadstation en automatische terugkeerfunctie. Met zijn hoogte van 5,5 cm is het de laagste stofzuiger in de test, wat fijn is als je veel lage kastjes hebt waar je wel onder wilt komen. Hij is gemaakt voor harde vloeren en levert daar een nette prestatie, zolang hij niet te grote brokken hoeft op te zuigen: grote cornflakes schuift hij simpelweg de kamer rond. De navigatie is redelijk eenvoudig maar functioneel genoeg voor niet te grote ruimtes. Het werkt bijvoorbeeld in een klein kantoor met enkel harde vloeren.

De Dirt Devil Spider 2.0 M612 weet ons toch meer te bekoren, zeker als je op zoek bent naar een echt goedkoop model. Met een prijs van 109 euro is het de goedkoopste in de test, en als stofzuiger presteert hij beter dan de andere budgetmodellen. Vooral het feit dat hij ook op (laagpolig) tapijt en vloerkleden een redelijk prestatie neerzet is opvallend en fijn. Verwacht niet de kracht om echt grondig te reinigen, maar de nabije concurrenten doen dit beduidend minder goed. Hij is spartaans, dus verwacht geen tijdschema. Je drukt de knop in voor je vertrekt en aan het einde van de dag leeg je het bakje en leg je hem aan de lader.

Media has no description

© PXimport

Dirt Devil Fusion M611

Prijs
€ 133,-
Website
www.dirtdevil.de7Score70

 • Pluspunten

 • Basisstation met automatische terugkeer

 • Zeer redelijke prestatie op harde vloeren

 • Goedkoop

 • Minpunten

 • Matige prestatie op kleed of tapijt

Media has no description

© PXimport

Dirt Devil Spider 2.0 M612

Prijs
€ 109,-
Website
www.dirtdevil.de8Score80

 • Pluspunten

 • Krachtiger dan directe concurrentie

 • Redelijke prestatie kleed en tapijt

 • Goedkoop

 • Minpunten

 • Geen basisstation of schema

Zoef Sien en Miep

Zoef valt op door z’n naamgeving. De fabrikant benadrukt z’n Hollandse roots met namen. Waar buitenlandse alternatieven lastig aan kunnen tippen, is het feit dat alle mogelijke accessoires en vervangende onderdelen direct vanuit Nederland leverbaar zijn. Dat is voor een gemotoriseerd product geen overbodige luxe: filters en borstels slijten onvermijdelijk. De aanwezigheid van HEPA-filters voor mensen met allergieën is ook een toegevoegde waarde, niet elke fabrikant is daar helder over.

De Zoef Miep is met 139 euro de instapper, maar die stelt helaas teleur. Net als de Spider 2.0 is dit een spartaans model zonder basisstation, maar helaas presteert Miep in elk element van de test minder. Dat maakt de meerprijs lastig te verklaren.

De 249 euro kostende Sien doet wel goede zaken. Deze combineert een goede (op dit prijspunt) prestatie als stofzuiger op harde vloeren en zeer redelijke prestatie op kleden, met nette extra’s waaronder een meegeleverde virtuele muur, extra accessoires, afstandsbediening, basisstation met automatische terugkeer en een redelijk navigatiepatroon. Sien is niet goedkoop, maar betere robots zijn een stuk duurder of vereisen de stap naar handmatige import vanuit China. De Zoef Sien bleek zodoende een nette middenweg tussen de Spartaanse en juist zeer luxe opties.

Zoef Emma

Media has no description

© PXimport

Zoef Miep

Prijs
€ 139,-
Website
www.zoefrobot.nl4Score40

 • Pluspunten

 • Geringe hoogte

 • Prima prestatie op harde vloeren

 • Minpunten

 • Werkt slecht op zachte vloeren

 • Er zijn betere modellen voor minder geld

Media has no description

© PXimport

Zoef Sien

Prijs
€ 249,-
Website
www.zoefrobot.nl8Score80

 • Pluspunten

 • Nette prijs-prestatieverhouding

 • Extra’s

 • Dweilfunctie (mits je in de buurt blijft)

 • Minpunten

 • De betere Chinees (Xiaomi) een klasse beter

 • Navigatiepatroon basic

Severin Chill RB7025

Ook Severin speelt mee in het betaalbare segment. En wie de Severin Chill en de Dirt Devil Spider 2.0 naast elkaar zet, mag zich voorbereiden op een stevig spelletje ‘zoek de verschillen’. Beide merken delen dezelfde achterliggende fabriek voor dit Spartaanse basisstation-vrije model, en dat zie je. Toch maken beide bedrijven andere keuzes. Zo waarderen we de keuze van Severin om voor een iets robuustere Li-Ion-batterij te gaan boven de NiMH-variant in de Dirt Devil. De circa 15 euro hogere straatprijs hadden we dan voor lief kunnen nemen, ware het niet dat Severin borstels gebruikt met aanzienlijk minder haar. Dit zorgt voor een opvallend duidelijk minder schoonmaakresultaat. Niet slecht, maar we zien beter voor minder geld.

Severin Chill RB7025

Prijs
€ 124,-
Website
www.severin.com6Score60

 • Pluspunten

 • Geen basisstation of schema

 • Li-Ion-accu

 • Minpunten

 • Mindere schoonmaakresultaten

iRobot Roomba 980, 866 en 680

iRobot is hét merk in de robotstofzuigermarkt. Het bedrijf is ervaren in het maken van luxere robotstofzuigers en dat merk je in de praktijk direct. Vooral op gebied van navigeren door je huis en het bereiken van elk stukje oppervlak, scoren de Roomba-modellen uitstekend ten opzichte van concurrerende modellen. iRobot richt zich niet altijd op de meeste extraatjes, maar als stofzuiger doet elk van de modellen goede zaken. Wel zetten we vraagtekens bij het basisstation. Hoewel je hem vast dient te zetten, doet de eenvoudige plastic constructie afbreuk aan de totale indruk van de kwaliteit.

Het topmodel van iRobot, de 999 euro kostende Roomba 980, is een statement om te laten zien wat het bedrijf kan, en in de praktijk is het ook een fenomenale machine: algemeen als stofzuiger, met de app, maar vooral in details zoals het driedubbel stofzuigen van plekken waar veel vuil wordt herkend, en de toenemende zuigkracht wanneer de robot ziet dat hij op tapijt rijdt. De navigatie is dankzij onder andere de ingebouwde camera van het hoogste niveau, zelfs wanneer je een riant oppervlak hebt. Het is hierdoor (zij het nipt) de beste stofzuiger in de test.

Enthousiast worden van een extreem duur topmodel is natuurlijk eenvoudig, maar het is de half zo dure Roomba 866 die voor velen de interessantste koop zal zijn. Op featurevlak is deze Roomba redelijk uitgekleed. App-functionaliteit, virtuele muren of andere extra’s krijg je er niet bij. De meeste concurrenten tussen de 400 en 600 euro hebben meer extraatjes, maar die weet deze Roomba 886 qua prestaties wel wat voor te blijven. Hij is ook toegankelijk voor de niet al te technische gebruiker.

De Roomba 680 is in de ogen van iRobot een instapmodel. Waar de 860 echter niet veel onderdeed voor de 980 wat betreft zuigprestaties, is de 680 duidelijk een stuk minder. De manier van navigeren blijft wel erg goed. Voor z’n prijsklasse best goed, maar niet denderend, zeker als we hem vergelijken met de prestaties van bijvoorbeeld de Xiaomi. Als je toch al een luxere robotstofzuiger overweegt – 350 euro blijft toch veel geld – zouden wij geneigd zijn de stap naar de 800-serie wel te maken.

Media has no description

© PXimport

iRobot Roomba 980

Prijs
€ 999,-
Website
www.irobot.com10Score100

 • Pluspunten

 • Topprestaties op harde en zachte vloeren

 • Uitstekende navigatie

 • Uitstekende extra’s

 • Minpunten

 • Exorbitant prijskaartje

 • Laadstation karig

iRobot Roomba 866

Prijs
€ 499,-
Website
www.irobot.com9Score90

 • Pluspunten

 • Uitstekende zuigprestaties op harde en zachte vloeren

 • Uitstekende navigatie

 • Gebruiksvriendelijk

 • Minpunten

 • Stevig prijskaartje

 • Geen riante extra’s

Media has no description

© PXimport

iRobot Roomba 680

Prijs
€ 349,-
Website
www.irobot.com7Score70

 • Pluspunten

 • Zeer redelijke prestaties

 • Goede navigatie

 • Gebruiksvriendelijk

 • Minpunten

 • Prijs-prestatieverhouding niet denderend

Samsung VR9300

Wanneer je de Samsung VR9300 uit de verpakking haalt, weet je dat Samsung de aanval op de titel ‘beste robotstofzuiger’ serieus heeft geopend. Met zijn 13,5 cm hoogte, extreme uitstraling en enorme wielen is het verreweg het meest indrukwekkend om te zien wanneer hij door je huis rijdt. Hij scheurt als geen ander over plintjes, dikkere kleden of andere willekeurige objecten. En zoals de decibelmeter ook doet vermoeden is de zuigkracht indrukwekkend: de Samsung weet als geen ander de bloem uit het tapijt te halen en benadert de echte stofzuiger het meest.

Ook qua mogelijkheden is het een prachtig apparaat. Hij brengt je kamers in kaart, je kunt hem naar specifieke ruimtes sturen om schoon te maken, en hij navigeert met precisie om je meubilair heen. De VR9300 herkent hotspots (gebieden met veel vuil) en herhaalt hij daar zijn bewegingen. De algehele navigatie over een grotere verdieping is echter nog net niet op het niveau van iRobot. En ondanks de iets betere prestatie van de Samsung op kleed, blijft de Roomba 980 nipt ongeslagen op harde vloeren. De extra hoogte van de VR9300 geeft wel problemen om onder kasten en banken te komen. Hij is hierdoor nét iets minder handig dan de duurste iRobot. Echter, als die minpunten niet relevant zijn voor jouw situatie is dit een zeer sterke en aantrekkelijke kanshebber in het geld-speelt-geen-rol-segment.

Media has no description

© PXimport

Samsung VR9300

Prijs
€ 899,-
Website
www.samsung.nl9Score90

 • Pluspunten

 • Topprestaties op harde en zachte vloeren

 • Specifieke kamers reinigen

 • Minpunten

 • Extreem prijskaartje

 • Flink hoger dan de concurrentie

 • Relatief luidruchtig

LG Hombot VR9647PS en VR9624PR

LG zet met z’n Hombot Turbo+-modellen in op het concept ‘smart robot’. Er is een zee van mogelijkheden aan de modellen toegevoegd, waarvoor overigens wel extreme toegangsrechten op je telefoon vereist zijn. De VR9647PS is voorzien van een camera zodat je je huis in de gaten kunt houden. Ook kun je notificaties ontvangen als er bewegingen worden gedetecteerd. De VR9624PR heeft die mogelijkheid niet en mist ook de dweilmodus van de VR9647PS, maar kent nog altijd veel mogelijkheden, met wifi, app-controle en een fysieke afstandsbediening. De LG’s ‘praten’ tegen je als ze wat gaan doen of bij problemen. Met HEPA-filters, 10 jaar garantie op de motor, een stille werking en redelijk goede navigatie leken de LG’s qua specs op weg naar een goed resultaat.

Helaas bleken de twee LG-modellen als stofzuiger niet echt te overtuigen. Op kleed wisten ze beide een goed resultaat neer te zetten, opvallend genoeg bleek de goedkopere VR9624PR nog wat beter. Maar beide modellen lieten de harde vloeren nog goed in bloem achter, terwijl we ook de afgemeten rijst langs de plinten en onder de stoelen vandaan moesten halen. De vele sensoren van de LG worden niet ingezet om de voorop aanwezige hevig spinnende borstels te temmen, wat de voornaamste oorzaak lijkt van het eindresultaat. We kunnen mooie features waarderen, maar een robotstofzuiger valt of staat toch als … ja, stofzuiger. En op dat vlak komen deze twee modellen nog net te kort. Houd LG echter wel in de gaten, want kleine aanpassingen zouden deze producten in serieuze kandidaten kunnen doen veranderen.

Media has no description

© PXimport

LGVR9647PS

Prijs
€ 772,-
Website
www.lg.com/nl6Score60

 • Pluspunten

 • Goede prestaties zachte vloeren

 • Zeer uitgebreide mogelijkheden

 • Minpunten

 • Prestaties harde vloeren ondermaats

LG VR9624PR

Prijs
€ 549,-
Website
www.lg.com/nl7Score70

 • Pluspunten

 • Zeer goede prestaties op kleed en tapijt

 • Uitgebreide mogelijkheden

 • Minpunten

 • Prestaties harde vloeren teleurstellend

Media has no description

© PXimport

Neato Botvac D3 Connected en D5 Connected

Net als LG focust Neato zich op het maken van slimme robotstofzuigers. En ook hier zien we twee machines met de nodige overeenkomsten. Ze verschillen vooral in wat details: de D5 heeft een extra borstel voor randen, een veel grotere accu voor meer bereik en komt met een paar extra modi die de prijstoename redelijk maken voor alle woningen met grotere oppervlaktes. Cruciaal: als stofzuigers doen de Neato’s ook goede zaken. Ze hebben weliswaar meer moeite met wat groter vuil (in dit geval cornflakes) dan de andere modellen in het hogere segment, maar de algemene prestaties op harde en zachte vloeren zijn uitstekend.

De automatische navigatie is niet het allerbest, maar goed genoeg om grotere ruimtes bij te houden. Met een soepele, overzichtelijke app en wat handige slimmigheidjes zoals integratie met Amazon Alexa, Google Home, IFTTT en daarmee ook de Athom Homey, is het een apparaat dat voor de tech-savvy gebruiker wel aantrekkelijk is. Aan de andere kant is slim niet altijd beter, want toen de D5 niet met één van de testtelefoons wilde pairen, weigerde het apparaat volledig … hij is daarmee minder geschikt voor de tech-leek.

We willen ook nog kanttekeningen zetten bij de korte garantieperiode van slechts één jaar, en de extreem korte kabel van het laadstation: dat verwachten we op dit prijspunt beter.

Neato Botvac D5 Connected

Prijs
€ 579,-
Website
www.neatorobotics.com8Score80

 • Pluspunten

 • Zeer goede allround stofzuiger

 • Goede app-integratie

 • Zeer grote accu

 • Minpunten

 • Minder voor de tech-leek

 • Garantieperiode 1 jaar

 • Zeer korte kabel laadstation

Media has no description

© PXimport

Neato Botvac D3 Connected

Prijs
€ 429,-
Website
www.neatorobotics.com7Score70

 • Pluspunten

 • Goede allround stofzuiger

 • Goede app-integratie

 • Minpunten

 • Prijs-prestatieverhouding niet denderend

 • Minder voor de tech-leek

 • Garantieperiode 1 jaar

 • Zeer korte kabel laadstation

Xiaomi Mi Vacuum

Online shoppen in China kan je voor een dubbeltje op de eerste rang zetten of de nodige hoofdpijn bezorgen. In het geval van de Xiaomi Mi Vacuum (vanaf ca. 249 euro) is dat eerste het geval. Het is een uitstekende stofzuiger voor dit geld, hij is solide, aantrekkelijk ontworpen en zoals we van Chinezen verwachten is hij ook van de nodige foefjes voorzien. Sterker nog, dankzij de uitstekende app-ervaring, een even uitstekende navigatie en zeer goede schoonmaakprestaties zien we de Xiaomi Mi Vacuum als één van de aantrekkelijkste modellen in de test.

Hoe goed de Roomba 980 ook is … voor een fractie van de prijs doet de Xiaomi er nauwelijks voor onder. Ook de Roomba 866 overtreft hij in mogelijkheden én hij is nog een stuk voordeliger. Het is ook een betere stofzuiger dan de uitgebreide LG’s.

Er zitten wel de nodige haken en ogen aan het kopen van de Xiaomi, want je moet hem kopen via een Chinese webwinkel als GearBest of AliExpress. De prijzen schommelen en er bestaat de kans dat je btw en invoerrechten bovenop de geadverteerde prijs moet betalen, al bieden sommige Chinese shops de mogelijkheid om producten (tegen meerprijs) vanuit de EU te laten verzenden. En de echt grote vraag zal zijn wat er gebeurt wanneer hij defect is en je garantie wilt claimen … grote kans dat je dan bot vangt of aan hoge verzendkosten vastzit. Durf je een gokje te nemen, dan is de Xiaomi Mi Vacuum een logische keuze.

Xiaomi Mi Vacuum

Prijs
Ca. € 249,-
Website
www.tiny.cc/xiali (vertaalde site)9Score90

 • Pluspunten

 • Top prijs-prestatieverhouding

 • Zeer goede stofzuiger

 • Zeer goede extra’s

 • Minpunten

 • Mogelijke garantie- of invoer-perikelen

Media has no description

© PXimport

Conclusie

Het oude gezegde ‘goedkoop is duurkoop’ gaat tot op zekere hoogte op: een budgetmodel in een grote verdieping inzetten en daar een topprestatie van verwachten, is vragen om ontevredenheid. Maar voor een kleine ruimte met harde vloeren kun je zeker met een kleine investering al de nodige functionaliteit in huis halen. Kies dan de Dirt Devil Spider 2.0 M612, die je wel af en toe zelf aan de lader moet hangen.

Echt gecharmeerd raken we pas vanaf zo’n 250 euro. De robotstofzuigers in deze prijsklasse kunnen je echt wel werk uit handen nemen, maar ze hebben wel hun eigen voor- en nadelen. De verdiende redactietip voor prijs-prestatieverhouding gaat naar de Xiaomi Mi Vacuum. Chinese import is wel vaker lekker goedkoop, maar in dit geval bleek het simpelweg één van de meest capabele en slimme stofzuigers op de markt. De dubbel zo dure concurrentie heeft er een pittige kluif aan.

Blijf je bij een aanschaf liever binnen de landgrenzen, dan is de Zoef Sien een aardig model, mits de ruimte niet te groot of complex wordt. En anders loont het wel degelijk om naar de wat luxere modellen richting de 500 euro te gaan kijken. We vinden de 800-serie van Roomba daar het best in prestaties. Met wel een eervolle vermelding voor de iets duurdere Neato D5 als je een slim model wilt met langere adem.

Hoewel we vooraf enige twijfels hadden over de forse prijskaartjes van de echte topmodellen – denk aan de 899 euro kostende Samsung VR9300 of de 999 euro kostende iRobot Roomba 980 – bleek dat deze modellen overtuigende meerwaarde bieden boven het gehele middensegment. Voor velen zal een dergelijke (bijna) ultieme robotstofzuiger voorlopig nog wel even buiten bereik blijven, maar de prestaties liegen er niet om.

Alle testresultaten vind je hieronder in de tabel.

Klik op de tabel voor een grotere versie.

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten