Nog geen twee maanden na het epische Dragon Age: Origins schotelt de hofleverancier van de westerse rpg, ontwikkelaar BioWare, ons opnieuw een episch avontuur voor. Ondanks de nodige aanpassingen weet Mass Effect 2 overdonderend te overtuigen.

Je hoeft het voorgaande deel niet gespeeld te hebben om je door Mass Effect 2 te laten onderdompelen. Het heeft verhaaltechnisch wel een meerwaarde, een aantal oude bekenden keren terug, maar belangrijker: fans kunnen hun oude savegame importeren, waarbij eerder gemaakte keuzes doorsijpelen in de nieuwe game. Of je nu nieuwkomer of veteraan bent, het is aan jou als Shepard de taak een team van keiharde huurlingen samen te stellen die een groter kwaad moeten aanpakken. Je hebt uiteindelijke keuze uit tien verschillende party members, afwisselend van een tanktype, een allround personage of een dodelijke huurmoordenaar. Daarmee reis je door een wijds universum met het nieuwe Normandy SR-2 ruimteschip en probeer je de plannen van de mysterieuze Collectors te stoppen.

Meer schieten!

De nadruk ligt duidelijk meer op de shooteractie en dat is allesbehalve een straf. Het rpg-karakter heeft een stap teruggedaan, waarbij micromanagement plaats heeft gemaakt voor overzichtelijke menu's waartussen het snel schakelen is. Vloeiend maken Shepard en zijn teamleden gebruik van cover, het wisselen tussen wapens en munitie gaat vlot en de inbreng van Heavy Weapons en zware handpistolen is zeer welkom. De shootouts zijn intens, waarbij je vijanden soms van alle kanten komen en je van verschillende lagen bestoken. Je twee teamgenoten kun je te midden van de actie aansturen, maar zonder instructies staan ze eveneens imposant hun mannetje.

De moraal van het verhaal

Wat gelukkig gebleven is, zijn de morele keuzes. Je zult wederom onmenselijke beslissingen moeten nemen, vrienden verliezen en met jezelf in conflict komen tijdens dit meeslepende avontuur. Seks, verraad, geweld, heftige plottwisten… het is allemaal van de partij en je kunt zelf bepalen of je als Paragon (goed) of Renegade (evil) door het leven gaat. Conversatie en de daarbij horende (morele) keuzes vormt dan ook opnieuw een van de peilers van de game. Deze keer introduceert BioWare het zogenaamde dialogue interrupt system. Dit houdt in dat je tijdens een gesprek kan ingrijpen of iemand kan onderbreken. Iemand in een liftschacht duwen, een verdachte tijdens een ondervraging op zijn gezicht slaan, iemands leven redden of een gesprek afkappen zijn zo een paar voorbeelden. Mass Effect 2 is grimmiger dan zijn voorganger. De Blade Runner-sfeer wordt bovendien versterkt door de prachtige graphics waarmee het Mass Effect-universum tot leven wordt gewekt.

PluspuntenMinpuntenConclusie

  • beelden

  • verbeterde combat

  • sfeer

  • overkoepelend verhaal net wat minder dan bij vorige deel

Mass Effect 2 is een fantastisch vervolg. Het spel levert wat in op rpg-elementen, maar de actie komt daarentegen veel beter tot zijn recht. De nagelbijtende beslissingen, de meeslepende queesten, de prachtige beelden en de intense emoties bij de karakters in het verhaal zullen spelers zonder problemen veertig uur aan hun scherm gekluisterd houden. BioWare levert opnieuw een meesterwerk af.

10

ONS OORDEEL

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000