Zo verwijder je je persoonlijke gegevens van Google

© PXimport

Zo verwijder je je persoonlijke gegevens van Google

Geplaatst: 23 juli 2022 - 11:33

Aangepast: 25 november 2022 - 11:42

Wesley Akkerman

Wanneer je niet via Google gevonden wil worden – wat we ons goed kunnen voorstellen – dan kun je je persoonlijk identificeerbare informatie (PII) laten verwijderen uit de zoekmachine. Hoe je dat precies voor elkaar krijgt, lees je in dit achtergrondartikel.

In heel veel gevallen kun je dergelijke informatie probleemloos laten verwijderen. Maar soms moet je kunnen aantonen waarom iets een probleem is. Dat is een discussie waard, maar daar gaat dit artikel niet over. Voordat we uitleggen hoe je te werk gaat, is het eerst verstandig om te bekijken wat persoonlijk identificeerbare informatie is en wat daar onder valt. Onder PII valt allerlei informatie waarmee jij als persoon te herkennen en online vindbaar bent. Denk dan aan:

  • Vertrouwelijke, door de overheid uitgegeven identificatienummers (ID's), zoals burgerservicenummers

  • Bankrekeningnummers

  • Creditcardnummers

  • Afbeeldingen van handgeschreven handtekeningen

  • Afbeeldingen van identiteitsdocumenten

  • Zeer persoonlijke, beperkte en officiële gegevens, zoals medische dossiers

  • Persoonlijke contactgegevens (fysieke adressen, telefoonnummers en e-mailadressen)

  • Vertrouwelijke inloggegevens

Dit zijn gegevens waarvan je niet wil dat ze in kwade handen terechtkomen. Bovendien gaat een hoop van deze informatie een ander gewoonweg niet aan. Wat de reden ook mag zijn: als jij wil dat Google die gegevens uit de zoekmachine haalt, dan kun je daarvoor een verzoek indienen.

© PXimport

Verzoek indienen bij Google

Je doet er goed aan te beginnen bij de speciale pagina die Google hiervoor in het leven geroepen heeft. Daar lees je meer over PII en zie je ook staan hoe je een verzoek indient om de gegevens te verwijderen. Mocht je de pagina niet willen bezoeken en direct een verzoek in willen dienen, dan kun je via deze link meteen aan de slag.

Op de pagina kun je verschillende dingen doen en aanpassen. Rechts vind je icoontjes van een pen; daarmee pas je aan wat je wil dat er gebeurt. Zo kun je reeds verschenen informatie laten verwijderen of je kunt voorkomen dat bepaalde informatie in de zoekmachine belandt. Ook kun je aangeven of je de resultaten alleen uit de zoekmachine wil halen of ook meteen van een website. 

Uiteraard bepaalt Google niet over de inhoud van een website, dus mogelijk moet je nog wat extra werk verrichten en contact opnemen met de webmaster van die site. Maar ook daar kan Google je bij helpen, wanneer je er niet uitkomt.

Bevestigingsmail

Vervolgens geef je aan welke informatie je wil verwijderen. Je kunt zelf url’s invullen voor specifieke websites of afbeeldingen; dan werpt Google daar een blik op en haalt die die specifieke info uit de vraagbak. Nadat je alle info ingevuld hebt, krijg je een bevestigingsmail. Is dat niet het geval, dan moet je alle stappen opnieuw doorlopen. 

Google bekijkt je aanvraag en vraagt waar nodig meer informatie op, en gaat daarna over tot actie. Het kan zijn dat het bedrijf je verzoek niet inwilligt; zo worden bijvoorbeeld nieuwswaardige artikelen of pagina’s met belangrijke informatie niet zomaar uit de zoekmachine gehaald.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000