© PXimport

Zo schoon je Android op

Software

Geplaatst: 28 augustus 2019 - 06:20

Aangepast: 16 november 2022 - 09:26

Richard Veenstra

Op een gegeven moment heb je honderden ongebruikte bestanden op je Android-smartphone staan en ziet je startscherm eruit als een slagveld doordat je teveel apps hebt geïnstalleerd. Tijd voor een grote schoonmaak! Met dit artikel zorgen we dat je Android-apparaat weer fris en schoon is.

Tip 01: Android opschonen

Eens in de zoveel tijd stuurt Android je een melding dat het ongebruikte of dubbele bestanden op je smartphone kan verwijderen. Je kunt op de melding tikken en bekijken om welke bestanden het precies gaat voordat je ze verwijdert. Wil je zelf een schoonmaakrondje doen, dan ga je naar Instellingen / Opslag. De app Files wordt geopend, hier zie je precies weergegeven hoeveel van je opslagruimte wordt ingenomen. Onderaan zie je zelfs precies wat voor soort bestanden het meeste ruimte opeisen. Tik op Ruimte vrijmaken om het automatische schoonmaakprogramma te starten. Allereerst zie je hoeveel ruimte wordt ingenomen door ongewenste bestanden. Dit zijn logbestanden en tijdelijke bestanden die apps hebben aangemaakt, zoals gebufferde YouTube-video’s en bekeken Instagram-foto’s. Tik op Bevestigen en vrijmaken. Om de specifieke bestanden in te zien, kun je nog even op Ongewenste bestanden zien tikken. Wil je ze meteen verwijderen, dan kies je voor Wissen. Een blauw scherm verschijnt en laat zien wanneer de bestanden allemaal verwijderd zijn.

Een blauw scherm verschijnt en laat zien wanneer de bestanden allemaal verwijderd zijn

-

Files installeren

Tip 02: Bestanden sorteren

De volgende stap is om memes te verwijderen, dit zijn stickers of gif-jes die je wellicht een keer hebt ontvangen in een WhatsApp-bericht. Deze nemen waarschijnlijk maar enkele kilobytes in beslag en kun je zonder problemen verwijderen. Eronder wordt voorgesteld om dubbele bestanden te verwijderen. Hier moet je een beetje oppassen, want het kan zijn dat je bijvoorbeeld afbeeldingen uit oudere apps hebt opgeslagen in je filmrol en die je niet wilt kwijtraken. Tik op Selecteren en vrijmaken en in het volgende scherm selecteer je handmatig de bestanden die je wilt verwijderen. Wil je alle bestanden verwijderen, dan kies je voor Alle items. Bovenin kun je de bestanden sorteren op grootte door op de drie bolletjes te tikken en voor Sorteren op te kiezen. Kies voor Grootte (grootste eerst) of Grootte (kleinste eerst). Sluit af door op Verwijderen te tikken en bevestig de actie.

© PXimport

Tip 03: Andere bestanden

Afhankelijk van de apps die je op je smartphone hebt staan, kun je foto’s en video’s van chat-apps verwijderen. Als je bijvoorbeeld een app als Telegram of WhatsApp hebt, dan downloadt de app elke afbeelding in je chat naar een tijdelijke locatie. Na een paar weken heb je hier honderden afbeeldingen staan. Je kunt deze bestanden met een gerust hart wissen, de foto’s staan nog altijd op de servers van bijvoorbeeld Telegram of WhatsApp opgeslagen. Als je een oude chat opent en naar een afbeelding navigeert, dan wordt de afbeelding weer opnieuw in een tijdelijke map opgeslagen. Wil je een foto permanent bewaren, dan tik je in de app op een foto, druk je op de drie stipjes en kies je bijvoorbeeld voor de optie Opslaan in galerij. In elke app kan deze optie een andere naam hebben.

Andere bestanden die je wellicht van je apparaat kunt verwijderen, zijn downloads. Misschien heb je eens een pdf-bestand geopend en is deze automatisch naar je systeem gekopieerd? Om écht ruimte te besparen, kun je je grootste bestanden weggooien. Android heeft ze al voor je geselecteerd onder Grote bestanden. De meeste bestanden zullen video’s zijn die je met de interne camera hebt genomen. Je ziet boven de video of het bestand meteen hoeveel ruimte het bestand inneemt, op deze manier kun je snel vele MB’s of zelfs GB’s aan ruimte besparen.

© PXimport

Android heeft alvast de grootste bestanden voor je geselecteerd om weg te gooien

-

Tip 04: Ongebruikte apps

Android laat je ook zien welke apps je de laatste vier weken niet meer hebt gebruikt. Erg handig, want deze apps heb je wellicht niet meer nodig op je systeem. Tik op Selecteren en vrijmaken onder Je niet-gebruikte apps. Selecteer de app door op het bolletje te tikken. De kans is aanwezig dat je hier ook apps vindt die je niet kent. Dit kunnen apps zijn die standaard op je smartphone zijn geïnstalleerd door de fabrikant. Een voorbeeld hiervan is de app Caping op toestellen van Xiaomi. De app is niet te vinden in het standaard app-overzicht van je smartphone, maar komt alleen tevoorschijn als je je ongebruikte apps bekijkt. Bevestig de actie dat je de apps wilt verwijderen.

Tip 05: Cache legen

Nu is het de tijd om per app te bekijken of je nog meer ruimte kunt besparen. Ga terug naar het hoofdscherm en tik bijvoorbeeld op Foto’s en video’s. Je ziet nu alle apps die je voor foto- en videobewerking op je systeem hebt staan. Eronder zie je meteen hoeveel ruimte de app in beslag neemt. Tik erop om te zien waar deze ruimte voor wordt gebruikt. De bovenste waarde, App-grootte, heeft de app nodig om te kunnen functioneren. Het Cachegeheugen wordt gebruikt voor tijdelijke bestanden en kun je wissen door op Cache wissen te tikken. Je ziet dat het cachegeheugen nu meteen op nul wordt gezet. Je kunt ook voor Opslag wissen kiezen, maar dit betekent dat alle informatie van een app wordt verwijderd. Dit kunnen bestanden zijn die je met de app hebt gemaakt, maar ook account-instellingen en dergelijke. Wat er eigenlijk gebeurt, is dat de app nu wordt teruggezet naar de staat die het had toen je hem op je smartphone installeerde. Als je de app opnieuw start, moet je het ook weer systeemtoegang geven om bijvoorbeeld foto’s op je apparaat te mogen inzien of opslaan. Bevestig de actie en de Gebruikersgegevens staan nu ook op nul.

© PXimport

Het cachegeheugen wordt gebruikt voor tijdelijke bestanden en kun je veilig wissen

-

Tip 06: Verborgen bestanden

Wil je geen meldingen over het opschonen van je systeem meer ontvangen, dan tik je in de Files-app linksboven op de drie streepjes en kies je voor Instellingen. Tik op Meldingen en kies welke meldingen je niet meer wilt ontvangen door de schuif uit te zetten. Je kunt hier ook alle zoekopdrachten die in de app hebt gedaan in één keer verwijderen. Wil je dat de app sowieso geen zoekgeschiedenis aanmaakt bij het zoeken naar dingen, dan zet je de schuif achter Zoekgeschiedenis onderbreken aan. Eronder kun je er nog voor kiezen om verborgen bestanden weer te geven. Zet hiervoor de schuif achter Verborgen bestanden weergeven aan. Als je nu teruggaat naar het beginscherm van Files, dan zie je dat er sommige opties zijn bijgekomen die voorheen verborgen waren. Dit kunnen bijvoorbeeld video’s van een yoga- of sport-app zijn of gescande documenten van een app als CamScanner.

Tip 07: Startscherm schoon

Als je alle onnodige items op je smartphone hebt uitgezocht, kun je je startscherm, menu en meldingen gaan opruimen. Heb je teveel apps, dan is het handig om ze in mappen onder te brengen. Tik met je vinger op een app, houd je vinger erop en sleep hem bovenop een andere app. Er wordt nu een map aangemaakt. Druk erop en tik op Naamloze map om de naam te veranderen. Je kunt een app ook van je startscherm verwijderen door het vast te houden en naar boven te slepen. Er verschijnen nu twee opties: Verwijderen en Deïnstalleren. Kies voor Verwijderen om de app alleen van het startscherm te halen. Je kunt de app nog wel bereiken door naar boven te vegen om al je apps in te zien. Om het aantal meldingen te reduceren, ga je naar Instellingen / Apps en meldingen en tik je onderin op Meldingen. Per app kun je nu kiezen of deze meldingen mag weergeven.

© PXimport

Na het verwijderen van overtollige bestanden kun je je startscherm, menu en meldingen opruimen

-

Tip 08: Schoonmaak-apps

Er zijn heel wat apps in de Play Store te vinden die je systeem kunnen opruimen. Hier is wel enige voorzichtigheid geboden, want om zo’n app goed te laten werken, heeft het toegang nodig tot heel veel onderdelen van je systeem, inclusief foto’s, bestanden en wellicht chat- en belgegevens. Wat het bedrijf achter zo’n app met jouw data doet, verschilt per bedrijf en in welk land het bedrijf is gevestigd. De bekendste opruim-app Clean Master is bijvoorbeeld gevestigd in China en het is vrijwel onmogelijk na te gaan wat het bedrijf eigenlijk met jouw gegevens doet. Daarnaast kan een opruim-app best veel stroom vreten, we raden je daarom aan om het opruimen van je Android-toestel gewoon met de Files-app of handmatig te doen.

Als je tijdelijke app-mappen wilt verwijderen, dan kun je terecht bij de app Bestandsmanager

-

Tip 09: Bestandsmanager

Als je echt smetvrees hebt en tijdelijke mappen van apps wilt verwijderen, dan kun je terecht bij de app Bestandsmanager. Deze vind je in je app-scherm. Als je bovenin op het map-icoontje tikt, zie je alle mappen op je Android-toestel. Hier kun je mappen vinden van apps die je allang hebt verwijderd. Houd je vinger op een map gedrukt en kies voor Verwijder, bevestig de actie en de map is weg. Kijk wel uit dat je geen noodzakelijke mappen verwijdert, anders kan je systeem in de war raken. Je kunt vanuit deze app ook automatisch alle cachebestanden van apps op je systeem verwijderen. Tik op het schoonmaak-icoontje links bovenin en kies voor Opschonen. Alle apps worden standaard geselecteerd, tik op Opschonen om de caches te verwijderen. Onder App-gegevens kun je vervolgens ook nog downloads van bijvoorbeeld Netflix of Spotify verwijderen. Tik op een app en selecteer bijvoorbeeld Downloaded Video of Downloaded songs en tik op Verwijder geselecteerde gegevens.

© PXimport

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000