Zo pas je de bestandsgrootte van Word-documenten aan

© PXimport

Zo pas je de bestandsgrootte van Word-documenten aan

Geplaatst: 26 januari 2022 - 07:08

Aangepast: 14 december 2022 - 12:41

Dirk Schoofs

In de meeste gevallen vormt de bestandsgrootte van een Word-document geen probleem. Als het document echter veel niet-gecomprimeerde afbeeldingen bevat en je ook nog andere bestanden of lettertypen insluit, dan kun je, wanneer je zo’n document via e-mail wilt verzenden, zelfs Word-bestanden beter zo slank mogelijk houden.

Docx en ingebedde lettertypes

De recente versies van Word-documenten worden automatisch opgeslagen in de docx-indeling in plaats van het doc-formaat. Het docx-bestandstype comprimeert het document als een zip-bestand, waardoor het kleiner wordt. Alleen als achterwaartse compatibiliteit nodig is met oudere tekstverwerkers, kun je .doc gebruiken. 

Soms gebruikt men ingebedde lettertypen, zodat anderen in staat zijn het document te lezen of af te drukken zoals de auteur het bedoelt. Ook hierdoor neemt de grootte van het bestand toe. Ga naar Bestand / Opties / Opslaan. Daar kun je de optie om de lettertypes in het bestand in te sluiten aan- en uitzetten.

© PXimport

Afbeeldingen

Het helpt om afbeeldingen in te voegen in plaats van die botweg te kopiëren en te plakken. Wanneer je gewoon kopieert, kan de afbeelding compressie verliezen en kunnen er ook andere gegevens binnenkomen. Gebruik dus het menu Invoegen / Afbeeldingen

Comprimeer ook de afbeeldingen. Het tabblad Grafische indeling wordt pas beschikbaar zodra je een afbeelding selecteert. In de groep Aanpassen gebruik je de knop Afbeeldingen Comprimeren. Vink hier het vakje aan bij Bijgesneden delen van afbeeldingen verwijderen en zorg ook dat de optie Standaardresolutie gebruiken actief is. Hierdoor wordt overtollige ruimte verwijderd en ligt de resolutie vast voor alle afbeeldingen die je in het document gebruikt. 

Sla de gebruikte foto’s op met een lagere resolutie. Daarvoor ga je weer naar Bestand / Opties. Kies de optie Geavanceerd / Afbeeldingsgrootte en -kwaliteit. Zet een vinkje bij Bewerkingsgegevens verwijderen en stel de standaardresolutie in op 150 ppi. Die lagere resolutie volstaat in de meeste gevallen voor een Word-afdruk.

© PXimport

Stijlen

Hoe meer opmaak je handmatig toepast, hoe groter het document wordt. Daar is maar één remedie tegen: gebruik zoveel mogelijk stijlen. Niet alleen om de bestandsgrootte te beperken, maar ook om de opmaak te automatiseren. Om een stijl te gebruiken, selecteer je een tekst en daarna kies je een stijl in het tabblad Start. Om zo’n stijl aan te passen, klik je met de rechtermuisknop op een stijl en dan kies je de opdracht Wijzigen.

© PXimport

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000