Wat zijn RAR-bestanden en wat kun je ermee?

© PXimport

Wat zijn RAR-bestanden en wat kun je ermee?

Geplaatst: 4 mei 2017 - 06:33

Aangepast: 24 november 2022 - 12:30

Chwhynny Overbeeke

RAR bestanden zijn, net als zip-bestanden, al dan niet gecomprimeerde archiefbestanden die bestanden en mappen kunnen bevatten. Hier leggen we uit hoe je ermee aan de slag kunt.

Je zou een RAR-bestand als een reguliere map kunnen beschouwen, aangezien deze net als gewone mappen ook bestanden en mappen kan bevatten. Maar om een RAR-bestand te kunnen openen heb je speciale software nodig, zoals WinRAR.

Eenvoudig

Je zult RAR-bestanden met name tegenkomen wanneer je bestanden van het internet wilt downloaden. RAR-bestanden zijn namelijk kleiner dan zip-bestanden - ook al hebben ze dezelfde inhoud - omdat de compressieratio van RAR veel hoger is dan die van ZIP.

WinRAR is een heel handig programma om RAR-bestanden mee te openen en aan te maken, maar helaas is het niet gratis.

© PXimport

Bovendien is het met RAR eenvoudiger om grote bestanden in kleinere archiefbestanden op te splitsen, wat het downloaden kan vereenvoudigen.

Stel dat je een bestand van 5 GB hebt dat je via een site zoals WeTransfer wilt versturen die een datalimiet van 2 GB per transfer heeft, dan kun je het bestand opsplitsen in drie RAR-bestanden en ze via drie losse transfers versturen. Bij het uitpakken worden de drie delen weer samengevoegd alsof er niets gebeurd is. Met zip-bestanden kan dit ook, maar het is veel omslachtiger.

Archiefbestanden zijn ook handig als je meerdere bestanden tegelijk wilt versturen, zoals bijvoorbeeld je vakantiefoto's. In een archiefbestand staan ze allemaal netjes bij elkaar in één enkel downloadbaar bestand, zodat de ontvanger de foto's niet één voor één hoeft te downloaden. Het is overigens mogelijk om RAR-bestanden aan te maken die niet gecomprimeerd zijn en alleen dienen om bestanden bijeen te houden.

Veiligheid

Als een RAR-archief beschadigd raakt (zelfs wanneer de data fysiek beschadigd is) kan het archief vaak gerepareerd worden omdat RAR gebruik maakt van herstelgegevens.

Ook maakt RAR gebruik van AES-128 encryptie en kun je een archief een wachtwoord geven, zodat het alleen kan worden uitgepakt wanneer het juiste wachtwoord wordt ingevoerd.

RAR-bestanden openen en aanmaken

Het aanmaken van RAR-bestanden kan alleen met software die hiervoor een licentie heeft.

© PXimport

RAR is het native formaat van het programma WinRAR van RARlab. Windows en macOS hebben geen ingebouwde functie om RAR-bestanden mee te openen, terwijl deze functie voor zip-bestanden wel bestaat. WinRAR voor Windows en RAR voor OS X en Linux zijn niet gratis, maar er zijn wel gratis alternatieven waarmee je RAR bestanden kunt openen, zoals bijvoorbeeld 7-Zip voor Windows en The Unarchiver voor OS X. Chrome OS heeft native ondersteuning voor het openen van RAR-bestanden.

Het aanmaken van RAR-bestanden kan echter alleen met software die van de ontwikkelaar van het RAR-bestandsformaat, Eugene Roshal, expliciete toestemming heeft gekregen om het compressiealgoritme te gebruiken. WinRAR en RAR van RARlab zijn daarom hiervoor het meest geschikt. Je kunt deze programma's 30 dagen gratis uitproberen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000