Skype of Microsoft Teams? Dit is het verschil

© PXimport

Skype of Microsoft Teams? Dit is het verschil

Software

Geplaatst: 19 juni 2020 - 02:04

Aangepast: 14 december 2022 - 13:13

Laura Jenny

Skype, is dat niet die app waarmee we videobellen met de familie uit Australië? Voor veel mensen is Skype dat. Maar in het bedrijfsleven werd Skype ook om die reden gebruikt. Het was lange tijd zelfs de chatfunctie binnen Microsoft Outlook. Dat ligt nu anders, want Microsoft Teams is er. Moet je nou Skype of Microsoft Teams gebruiken?

Hoewel je handig kunt samenwerken binnen de producten van Microsoft Office, was het voor Teams werd geïntroduceerd wel allemaal erg los zand. Je kon natuurlijk wel samenwerken in een online Word-document, maar een tool om projecten of simpelweg taken in bij te houden met meerdere mensen, waarin bovendien al die aspecten van mail, office-programma’s en videobellen samenkwamen, was er niet. Hierdoor gingen veel mensen buiten Microsoft kijken wat ze konden gebruiken. Zodoende werd Microsoft Teams geïntroduceerd.

Microsoft Teams als samenwerkingsplatform

Het is een soort hub waarin je kunt samenwerken. Eentje waarin je een groep aanmaakt en daarin alle documenten over een onderwerp deelt. Vergis je niet, want dat komt met een enorm grote verandering van mindset. Teams is namelijk onder andere een antwoord op het probleem dat veel mensen dagelijks ervaren: werken is vooral een race tegen de stroom nieuwe e-mails geworden, waardoor je bijna niet meer toekomt aan datgene waarvoor je bent aangenomen.

Minder mail dus, vandaar dat Teams een chatfunctie heeft om even snel iets tegen elkaar te zeggen. Bestanden delen kan ook in Teams, dus je hoeft geen Word-documenten of Sharepoint-linkjes naar elkaar te e-mailen. Erg handig en vooral in bedrijven die veel in projecten werken een zeer handige toevoeging aan Microsofts zakelijke ecosysteem binnen Windows. Handig, die chatfunctie die hopelijk wat mail scheelt, maar er is meer. Je kunt in Teams ook videobellen. Zo kun je handig via Outlook een meeting inschieten en meteen al een linkje naar de Teams-videomeeting toevoegen.

Maar hoe zit het dan met Skype? Is dat niet meer van Microsoft? Zeker wel, maar het heeft besloten om Skype apart te laten bestaan en voor het zakenleven te kiezen voor Teams. Nu bestaat het nog enigszins naast elkaar, maar in 2021 is dat helemaal over. Het in 2015 gelanceerde Skype for Business gaat weg en Microsoft Teams is dan dé tool voor collega’s om met elkaar te overleggen. Skype for Business had alle functionaliteiten van Lync en Skype. Het werd gebruikt om mee te videomeeten en te chatten.

© PXimport

Skype versus Teams

Nu wordt dat dus Teams, waarin je chatbericht een dag later niet kan worden gevonden in een Gespreksgeschiedenismap binnen Outlook, maar handig bljift staan in het gesprek. Dit is aanzienlijk minder discreet dan de makkelijke manier waarop je Skype-gesprekken hield en kon verwijderen, want Teams lijkt vooral in de chatfunctie nogal streng. Het wil per se dat je een open communicatiekanaal houdt met de persoon of personen waarmee je samenwerkt.

Teams heeft al sinds 2018 alle online mogelijkheden van Skype for Business. Vooral de mobiele app schijnt qua videobellen aanzienlijk beter te zijn dan Skype. Sinds oktober 2019 gaan alle nieuwe Microsoft Office-klanten standaard naar Teams. Stap je eenmaal over van Skype for Business naar Teams, dan wordt Skype for Business uitgeschakeld. Meetings die al staan worden automatisch geupdate met een link naar Teams.

© PXimport

Overstappen op Teams

Het is wel even wennen om de overstap te maken, want Teams is veel meer dan Skype. Je kunt er meer mee en tot nu toe lijkt er nog geen variant te komen waardoor je er alleen mee kunt chatten en videobellen. Het is echt het samenwerkingsplatform van Microsoft en daarin zit videobellen en chatten nu eenmaal ingebakken.

Je wordt hierdoor ietwat gedwongen om je werkwijze te veranderen, ook op het gebied van andere Office-programma’s, maar dat hoeft niet per se. Je kunt Teams ook goed gebruiken als een soort Skype, terwijl je geen projecten aanmaakt en daarin allerlei documenten toevoegt om in samen te werken. Kaal kun je het alsnog gebruiken als chattool of videobel-methode.

Dol op Skype for Business? Je kunt het nog een jaar gebruiken: 31 juli 2021 gaat de stekker er echt uit, met Skype for Business Online al op 31 juli 2020. Het wordt uiteraard geadviseerd om ruim voor die tijd vast Teams te gaan gebruiken, zodat je op tijd informatie kunt overzetten, mocht dit nodig zijn. Het antwoord op de vraag wat je nu moet gaan gebruiken, is dus volmondig Microsoft Teams. Skype for Business bestaat straks niet meer en daar kun je je het beste goed op voorbereiden.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000