Quick fix: Zo voorkom je dat apps automatisch opstarten in Windows

© Andreas Prott - stock.adobe.com

Quick fix: Zo voorkom je dat apps automatisch opstarten in Windows

Geplaatst: 13 januari 2023 - 09:00

Dirk Schoofs

Vind je het frustrerend dat Spotify, Adobe Acrobat of een ander programma automatisch opstart zodra je je aanmeldt bij Windows? Schakel de opstartprogramma’s dan gewoon uit. In dit artikel leggen we uit hoe je dat doet in Windows 11 en Windows 10.

Opstartprogramma’s opzoeken in Systeemconfiguratie 

Bij sommige programma’s is het nuttig dat ze automatisch opstarten; denk aan het antivirusprogramma of webcamsoftware. Maar bepaalde apps dringen zich onnodig op in de opstartroutine. Op die manier vreten ze geheugen en processorkracht, en hierdoor kunnen ze de prestaties van de pc belemmeren. Om maar te zwijgen over het onbehaaglijk gevoel dat je krijgt omdat die programma’s hun eigen zin doen. In oudere systemen krijg je de lijst van opstartprogramma’s te zien in het hulpprogramma Systeemconfiguratie. Hiervoor typ je msconfig in het zoekvak van Windows. Daarna gebruik je het tabblad Services om ongewenste processen uit de opstartlijst op non-actief te zetten. 

Systeemconfiguratie

In oude besturingssystemen (voor Windows 10) regel je de opstartprogramma’s in de Systeemconfiguratie. 

Opstartinstellingen aanpassen 

In Windows 10 en 11 gebruik je beter het scherm Instellingen of Taakbeheer. Ga naar Instellingen / Apps / Opstarten om de lijst te zien van alle apps die automatisch opstarten. Je kunt de lijst sorteren op naam, status, of invloed op het opstartproces. Naast elke app zie je een schakelaar waarmee je beslist of deze app een plaats krijgt in de opstartroutine. Onder ieder schakelaartje lees je de impact. De invloed op het opstartproces wordt aangeduid in niveaus: Geen impact, Weinig impact, Gemiddelde impact en Hoge impact. Zo weet je hoe groot de belasting is op de cpu, en het schijfstation van je pc. Hoe sterker de impact, hoe langer het duurt om het programma te laden en hoe langer het zal duren voordat Windows volledig is opgestart. Sorteer de apps op Invloed op het opstartproces en kijk vooral naar de apps met classificaties Hoog en Medium, omdat het uitschakelen ervan kostbare RAM kan vrijmaken. 

Instellingen - opstarten

Sorteer de opstart-apps naar gelang hun invloed op het opstarten. 

 

Opstart-apps beheren in Taakbeheer 

Ook in Taakbeheer kun je de opstart-apps bekijken en beheren. Typ in het zoekvak Taakbeheer om dit programma te openen. Mogelijk moet je in deze app eerst op de knop Meer details klikken om de verschillende tabbladen te zien. In het tabblad Opstarten lees je ook welke toepassingen zijn opgenomen in de opstartroutine en hoeveel invloed ze hebben op het opstartproces. In de kolom Status kun je ze uitschakelen. 

Taakbeheer

In de kolom Status kun je opstart-apps uitschakelen. 

0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten