Quick fix: tekst uit foto’s of scans destilleren

© Jakub Jirsak

Quick fix: tekst uit foto’s of scans destilleren

Geplaatst: 17 januari 2023 - 08:28

Dirk Schoofs

Een nieuw onderdeel van Windows PowerToys (een set handige tools voor Windows 10 en 11 die door Microsoft zelf is ontwikkeld) is Text Extractor. Hiermee kun je razendsnel tekst uit foto’s of scans halen om die vervolgens in een tekstverwerker te plakken. Hoe dat precies werkt, lees je in dit artikel.

Power Toys installeren en updaten 

PowerToys is een set hulpprogramma’s voor iedereen die Windows meer naar de hand wil zetten. Microsoft kondigde zelf de release aan van versie 0.60, en we zien dat de ontwikkeling van de tools elke maand verder gaat. Op GitHub vind je de installer van versie 0.62.1. Download PowerToysSetup-0.62.1-arm64.exe, ga akkoord met de voorwaarden en voer het exe-bestand uit. Het is een Microsoft-toepassing, dus je kunt gerust toestaan dat de app wijzigingen aan je systeem aanbrengt. Wanneer je het pakket opent, kom je in de Instellingen voor PowerToys. In het tabblad Algemeen kun je eerst nog even de knop gebruiken om te controleren of er updates zijn. 

Instellingen voor PowerToys

Controleer even of er updates zijn. 

Bedienen met toetscombinatie 

PowerToys bestaat uit vijftien tools die in de linker kolom van de instellingen onder elkaar staan. Tools die je niet wilt gebruiken, kun je aanklikken en door middel van een schuifje uitschakelen; standaard staan de meeste tools trouwens ingeschakeld. Wij hebben hier uitsluitend oog voor de voorlaatste tool: Text Extractor. Daar moet het schuifje uiteraard op Aan staan. In het tabblad lees je de toetscombinatie om Text Extractor te activeren: Windows-toets+Shift+T. Vind je deze combinatie onhandig, dan klik je op het potloodje en kun je in de editor een andere combinatie vastleggen. Voorwaarde is dat de combinatie begint met de Windows-, de Ctrl-, de Alt- of de Shift-toets. Klik op Opslaan en klaar. 

Text Extractor

Schakel Tekst Extractor in en onthoud de snelkoppeling. 

Tekst kopiëren en plakken 

Als je de tekst in een afbeelding, een pdf-bestand, een deel van een webpagina of een foto snel wilt verwerken, dan gebruik je gewoon de ingestelde toetscombinatie. Daarna sleep je met de muisaanwijzer een selectierechthoek om de tekst die je wilt kopiëren en vervolgens wordt deze opgeslagen in het klembord. Open tot slot (bijvoorbeeld) Word en plak de opgeslagen tekst in het document. 

Paint

De gekopieerde tekst uit de afbeelding kun je in een tekstverwerker plakken. 

0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten