Quick fix: Plaatjes in het Windows-zoekvak uitschakelen

© Andreas Prott - stock.adobe.com

Quick fix: Plaatjes in het Windows-zoekvak uitschakelen

Geplaatst: 14 januari 2023 - 09:02

Aangepast: 23 februari 2023 - 11:42

Dirk Schoofs

Sommige aanpassingen in Windows zie je misschien niet meteen, maar als je ze eenmaal ziet, kunnen ze je soms behoorlijk gaan irriteren. Zo heb je misschien de nieuwe pictogrammen in het zoekvak van Windows 10 en 11 al gezien. Wat zijn het eigenlijk? En vooral: hoe kom je ervan af? ID.nl legt het uit.

Wat zijn die plaatjes in het zoekvak eigenlijk? 

De kleine plaatjes in het zoekveld van de taakbalk zijn op je pc terechtgekomen in Windows 10 en Windows 11. Geen mens heeft erom gevraagd en we hebben nog niemand ontmoet die er echt blij mee is. Ze maken deel uit van de april-2022-update. Het vervelende is dat je in het systeem geen optie ‘zoekplaatjes’ terugvindt om dit kenmerk uit te schakelen. Officieel heeft Microsoft ze de naam Zoekmarkeringen gegeven. De functie heet in het Engels Search highlights. Het is een poging om net als Google een soort doodle mee te geven ter gelegenheid van een of andere gebeurtenis. Elke dag is er weer een ander thema. Wanneer je op de afbeelding klikt, opent het zoekvenster met een foto uit de bibliotheek van Microsoft Bing. 

Quick fix: Plaatjes in het Windows-zoekvak uitschakelen-24858077

Wanneer je op een markering klikt, opent die in het zoekvak. 

 

Zoekmarkeringen uitschakelen in Windows 10 

De plaatjes staan los van eerder bezochte websites en ze zijn zeker geen malware. Behalve een plaatje in het zoekvak, plaatst de functie ook gemarkeerde inhoud in het zoekmenu van Windows 10. Om in Windows 10 deze zoekplaatjes uit te schakelen, klik je in het zoekvak met de rechtermuisknop. Dan zul je zien dat de optie Markeringen zoeken weergeven actief is. Klik op deze functie om deze markeringen uit te schakelen. Hiermee zijn ook de artikelen in het zoekvak verdwenen. 

Quick fix: Plaatjes in het Windows-zoekvak uitschakelen-24858078

Door met rechts op het zoekvak te klikken kun je de markeringen laten verdwijnen. 

 

Zoekmarkeringen uitschakelen in Windows 11 

Deze functie komt ook naar Windows 11. Toch kun je nu al deze markeringen uitschakelen. Open daarvoor de app Instellingen en ga dan naar Privacy en beveiliging. Dan open je aan de rechterkant de Zoekmachtigingen. Vervolgens moet je helemaal naar beneden scrollen en daar vind je de optie Zoekmarkeringen weergeven. Je kunt deze optie hier uitzetten. Met deze eenvoudige wijziging komen er geen suggesties meer in de zoekbalk en zal er geen basisnieuws meer in het zoekmenu verschijnen. 

Quick fix: Plaatjes in het Windows-zoekvak uitschakelen-24858079

In Windows 11 schakel je de zoekmarkeringen uit in het panel Privacy en beveiliging. 

Windows nodig?

(Bijvoorbeeld omdat je zelf een pc hebt gebouwd)

0

Powered by

logo

 

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten