Quick fix: Geef je Windows-mappen een kleurtje

© Andreas Prott - stock.adobe.com

Quick fix: Geef je Windows-mappen een kleurtje

Geplaatst: 8 januari 2023 - 09:01

Dirk Schoofs

Het is in Windows nog steeds niet mogelijk om mappen van een kleurtje te voorzien. Terwijl het enorm handig zou zijn als mappen met belangrijke documenten bijvoorbeeld rood zouden zijn en mappen met andere bestanden blauw, geel of groen. Met een gratis tooltje lukt het echter wél. ID.nl legt het uit.

Folder Painter downloaden

Om een eigen tintje aan de mappen toe te voegen, kun je de gratis tool Folder Painter 1.3 gebruiken (let op: de juiste downloadknop staat net boven het rubriekje Related Posts). Op die manier haal je het x86- of het x64.exe-bestand binnen. Als je de bestanden uitpakt, ben je vier pakketten met pictogrammen rijker. Op de website is het trouwens mogelijk om nog eens 21 extra icon packs te downloaden. Doe dat meteen, dan heb je straks veel meer mogelijkheden.

Windows kleurenmenu

Je kunt 21 extra icon packs toevoegen.

De tool installeren

Daarna kun je Folder Painter gebruiken om zo’n icon pack in het contextuele menu van Windows Verkenner te installeren. Als je het bij de vier standaardpakketten houdt, zie je die in de linkerkolom van Folder Painter. Elk pakket kun je openen en dichtklappen. In een geopend pakket kun je de pictogrammen bekijken en met de knop Context menu naam is het mogelijk om de naam van dat pakket aan te passen. Dat maakt het makkelijker om deze pictogrammen straks in het contextuele menu te herkennen.

Als je een pakket selecteert en je klikt op de knop Installeer, dan worden deze pictogrammen aan het contextuele menu toegevoegd. Vanaf dat moment kun je in Windows Verkenner simpelweg met de rechtermuisknop op een map klikken om die daarna via het contextuele menu van een ander kleurtje of een ander pictogram te voorzien.

Windows kleurenmenu

Geef de pakketten een herkenbare naam.

Extra sets installeren en de-installeren

De optie Kopieer icoon wanneer in actieve folder gebruik je om de kleur permanent te maken, zelfs wanneer de map naar een andere pc verhuist. Je bepaalt zelf hoeveel en welke pakketten je aan het contextuele menu van Windows Verkenner toevoegt. Om een extra set in het contextuele menu te plaatsen, moet je dat pakket eerst in Folder Painter aanvinken en daarna daadwerkelijk toevoegen met de Installeer-knop.

De knop De-installeer gebruik je om een set pictogrammen uit het contextuele menu te verwijderen. Wil je terugkeren naar de standaard pictogrammen van Windows, kies dan de optie Standaardmap icoon in het contextuele menu.

Windows kleurenmenu

De geïnstalleerde pictogrammen vind je terug in het contextuele menu.

0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000