PS5-games op externe ssd zetten

© PXimport

PS5-games op externe ssd zetten

Software

Geplaatst: 23 december 2021 - 15:36

Aangepast: 25 november 2022 - 11:21

Redactie Gamer.nl

PS5-games opslaan op een ssd is geen gek idee. De PlayStation 5 heeft niet ontzettend veel ruimte voor videogames, waardoor investeren in extern opslaggeheugen bijna een must is. Een ssd is sneller dan een hdd, waardoor games overzetten zo gebeurd is. Helaas is het niet mogelijk PS5-games af te spelen vanaf een externe schijf; dat kan alleen vanaf een interne ssd.

Een ssd aansluiten op de PlayStation 5 is zo gepiept. Je sluit de externe schijf aan via de meegeleverde kabel. Zet eerst de PlayStation 5 aan en stop dan de usb-kabel van de ssd in een beschikbare poort. Het systeem herkent het externe geheugen meteen. 

Ga vervolgens naar Instellingen (rechts bovenin het hoofdmenu) > Opslag > Uitgebreide USB-opslag en dan zie je de zojuist gekoppelde externe schijf meteen staan. Selecteer in dit venster de optie Games en apps en druk op de optie PS5-games verplaatsen

PS5-games verplaatsen van en naar een ssd

Nu verschijnt er een lijst met games in beeld die te verplaatsen zijn. Selecteer de game die van de interne naar de externe ssd moet gaan (geef die game een vinkje mee). Druk vervolgens op de Verplaatsen-knop rechts in beeld. Nu verschijnt er een pop-up in beeld. In die pop-up staat onder meer de melding dat PlayStation 5-games alleen te spelen zijn vanaf de interne ssd. 

Wil je een PS5-game spelen, dan moet je hem dus opnieuw verplaatsen, maar dit keer naar het interne geheugen. Als dat geen probleem is, druk je op OK.

Een reden om games op een externe ssd te plaatsen, is zodat je ze kunt meenemen naar je vrienden. Zo hoeven jullie niet te wachten totdat er heel wat GB’s zijn binnengehaald en hoef je een game alleen maar even te kopiëren naar het interne geheugen van de PlayStation 5 van je vriend(in).

Je moet de ssd dan wel eerst veilig ontkoppelen van je eigen PS5. Dat doe je in hetzezelfde Uitgebreide USB-opslagmenu, zoals hierboven genoemd, via de optie Veilig verwijderen uit PS5. Druk op die knop en druk vervolgens op OK en dan weet je zeker dat er geen bestanden beschadigen. Het kan namelijk zijn dat de PlayStation 5 net een update binnenhaalt of een update installeert. Als de ssd dan ineens uit de PS5 verdwijnt, kan dat voor problemen zorgen.

Ook voor PS4-games

Op het moment dat de PS5-games naar het interne geheugen van de console gebracht moeten worden, herhaal je simpelweg de stappen zoals hierboven beschreven. Selecteer opnieuw de optie PS5-games verplaatsen, geef de game die verplaatst moet worden een vinkje en bevestig je keuze. 

Het is overigens wel mogelijk PlayStation 4-games af te spelen van externe harde schijven. PS4-games verplaatsen gaat eveneens via het menu Uitgebreide USB-opslag en dan de optie PS4-content verplaatsen. Sommige games hebben dan iets kortere laadtijden, dus dat is heel fijn.

Bezit je nog geen ssd voor je console? Lees dan ook ons artikel met de beste ssd's voor je PS5.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000