Plex installeren: Bouw je eigen mediaserver

© PXimport

Plex installeren: Bouw je eigen mediaserver

Geplaatst: 21 augustus 2020 - 02:09

Aangepast: 14 december 2022 - 13:06

Toon van Daele

Plex is al jaren een van de populairste mediaservers. Dat is niet zo verwonderlijk, want de tool is grotendeels gratis. Bovendien kun je er bijna alle mediabestanden mee over je netwerk streamen, van foto’s en muziek tot video’s. In dit artikel helpen we je Plex installeren en configureren.

We gaan dus een eigen Plex Media Server opzetten. Die is beschikbaar voor diverse platformen. Naast de nas-applicaties is Plex onder meer te downloaden voor Linux, macOS en Windows. Wij kiezen de laatste en zetten daarvoor een wat ouder apparaat in. Plex is behoorlijk coulant, maar laat zich toch graag uitrusten met een Intel Core i3-processor en 2 GB ram.

Eerst ga je Plex downloaden. Start dan het exe-bestand op en klik op Options om zelf aan te geven waar je de installatiemap wenst. Bevestig met Install. Even later is de server al geïnstalleerd en kun je die opstarten met Launch. Creëer een Plex-account als je die nog niet hebt en meld je daarmee aan. Een pop-upvenster probeert je te verleiden tot een Plex Pass-abonnement voor 4,99 euro per maand. Wat ons betreft kun je dit venster gerust sluiten.

Media toevoegen

Je bent nu klaar om je mediaserver verder naar je hand te zetten. Allereerst vul je een naam voor de server in. Eventueel plaats je hier een vinkje bij Sta mij toe om mijn media buitenshuis te gebruiken. De tool richt een en ander dan zo in dat je server(toestel) ook via het internet bereikbaar wordt.

Zodra je op Volgende klikt, kun je lokale mediamappen aan je server toevoegen. Dat doe je met de knop Bibliotheek toevoegen, waarna je het mediatype kiest: Films, Tv series, Muziek, Foto’s of Andere video’s. Heb je alles toegevoegd, klik dan weer op Volgende en daarna op Klaar. Geef aan welke onderdelen je graag in de navigatiekolom ziet opduiken. Rond af met de knop Installatie voltooien.

© PXimport

Server-interface

Je vindt het Plex-pictogram terug in het Windows-systeemvak. Klik met rechts op het icoon. Kies voor Start Plex Media Server at Login als je de server automatisch wilt opstarten, zodra he bij Windows bent aangemeld. Kies je voor Open Plex dan opent de webinterface van de server in je standaardbrowser. Het lokale adres is 127.0.0.1 op poort 32400. Dit levert de url http://127.0.0.1:32400 op.

Je kunt deze server ook makkelijk bereiken vanaf een ander toestel in je netwerk. Je hoeft hiervoor alleen maar het lokale ip-adres van de server te achterhalen. Hiervoor open je de Opdrachtprompt op de server en gebruik je het commando ipconfig. Druk op enter je ziet het adres bij je actieve netwerkverbinding staan. Dat wordt dan bijvoorbeeld zoiets als http://192.168.0.141:32400.

Heb je aangegeven dat je server ook van buitenshuis bereikbaar moet zijn? Stem dan de browser af op https://plex.tv/web en meld je met hetzelfde Plex-account weer aan. Er zijn ook speciale Plex-clientapps beschikbaar, zowel voor je desktop als je mobiele apparaat. Die maken het allemaal nog wat comfortabeler.

Plex-instellingen nalopen

In de webinterface van de Plex Media Server kun je meerdere instellingen aanpassen. Klik hiervoor op het gereedschapsicoon rechtsboven. Links duiken nu tal van instellingsopties op. We raden je aan die allemaal even rustig door te nemen. We vermelden hier slechts enkele interessante items die ook in de gratis versie beschikbaar zijn.

Zo vind je bij Gemachtigde Apparaten de toestellen of browsers terug vanwaar je Plex-server al hebt benaderd. Je kunt die machtigingen hier trouwens ook weer weghalen. Bij Plex Web, Kwaliteit stel je de videokwaliteit voor het streamen van video’s in (standaard is dat 2 megabit per seconde, 720p). Bij Speler geef je de positie en de grootte van de ondertiteling aan.

© PXimport

Bij Beheer, Bibliotheken kun je je huidige bibliotheken aanpassen of verwijderen. Je kunt hier ook nieuwe mappen en bibliotheken toevoegen. Hoe Plex precies met deze bibliotheken moet omspringen, zoals de scanfrequentie, leg je vast via Instellingen, Bibliotheek. Mocht je de internettoegang tot je server willen in- of uitschakelen: deze optie vind je bij Toegang op afstand. Vergeet niet de eventuele aanpassingen met Wijzigingen opslaan vast te leggen.

Plex op smartphones

Zoals gezegd kun je je lokale Plex-server via een browser benaderen. Ook op mobiele apparaten werkt het veel comfortabeler vanaf de Plex-clientapp. De clientapp vind je terug in de officiële appstores, zowel voor iOS als Android. We nemen hier de Android-versie als voorbeeld. Die is gratis en je kunt er zo de gratis films uit het Plex-aanbod mee bekijken.

Als je (eigen) media vanaf je server naar de app wilt laten streamen, dan moet je de app wel eerst activeren (als he geen Plex Pass-abonnement hebt). De activering van de app kost je eenmalig 4,33 euro. Daarna kun je ook media vanaf je mobiele app casten naar andere apparaten in je netwerk, zoals de Windows-clientapp. De app kan daarna worden gebruikt als afstandsbediening.

Installeer de app vanuit de Play Store en meld je vanaf je (draadloze) thuisnetwerk aan met hetzelfde Plex-account als je server. De app stemt nu automatisch op je Plex Media Server af. In het hamburgermenu vind je diverse mediarubrieken terug. Andere video’s, Foto’s en Filmrol On Device bestaan uit de lokale foto’s en video’s op je Android-apparaat. Je moet Plex hiervoor wel één keer toegang verlenen.

© PXimport

Voor andere apparaten

Plex heeft ook voor uw desktop een clientapp. Het aantal ondersteunde platformen en apparaten is indrukwekkend. We tellen er meer dan twintig, onder meer Amazon Alexa, Oculus Go, Xbox One en Windows. Wij kiezen voor de laatste.

Na installatie meld je je opnieuw aan met je Plex-account. Als het goed is maakt de app meteen connectie met de server. Wanneer je het hamburgermenu uitklapt, krijg je toegang tot alle eigen media die je via de server beschikbaar hebt gesteld .

Vreemd genoeg vind je hier niet de rubriek Movies & TV. Voor gratis filmkijken via Plex op Windows zul je dus terug naarje browser moeten gaan. Ook het casten vanaf een mobiele app wil nog niet lukken. Maar laat dat de kijkpret zeker niet bederven!

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000