ID.nl logo
5 tips voor Amazon Alexa
© PXimport
Huis

5 tips voor Amazon Alexa

De bekende digitale spraakassistenten van onder meer Google en Apple zijn veelvuldig in het nieuws omdat ze steeds beter worden. En zo ontstaan er meer en meer mogelijkheden, maar gebruik ze ook écht? Met deze 5 tips voor Amazon Alexa laten we zien wat een spraakassistent kan… en dat is meer dan je denkt.

Amazon Alexa

Werkt alleen met Engelse commando’s op: Alexa-app voor iOS (9.0 of hoger), Alexa-app voor Android (5.0 of hoger, via apk), Echo-apparaten (geïmporteerd), Fire-tablets (geïmporteerd), Fire-tv-sticks (geïmporteerd).

1 Houd je gezondheid bij

Een mooie Alexa-koppeling is die met Fitbit, waardoor de spraakassistent je aan de hand van de Fitbit-app (en gekoppelde wearable) vertelt hoe het met je gezondheid gaat. Installeer de benodigde ‘skill’, link je Fitbit-account aan Alexa en vraag vervolgens ‘Alexa, ask Fitbit how I’m doing today’ om een overzicht te krijgen. Je kunt bijvoorbeeld ook vragen hoe goed (of slecht) je geslapen hebt; ‘Alexa, ask Fitbit how I slept last night’.

2 Smartphone vinden

Heb je een Echo-speaker in huis en raak je je smartphone regelmatig kwijt? Maak dan een account aan bij TrackR zet de app (iOS of Android) op je smartphone. Je vraagt daarna met ‘Alexa, ask TrackR to find my phone’ de laatst bekende locatie. Heb je daar niet genoeg aan of bevindt je toestel zich in huis, vraag dan ‘Alexa, ask TrackR to ring my phone’, waarna je smartphone onophoudelijk geluid maakt tot je de app opent. Als je geen Echo hebt, kun je een ander apparaat gebruiken.

©PXimport

3 Bestuur Plex

Gebruik je Plex, een van de populairste mediaserver-tools voor thuisgebruik? Zet je foto’s, video’s en muziek op je Plex-server en je kunt het op al je apparaten bekijken/beluisteren, variërend van tablet, smartphone en computer tot smart-tv en gameconsole. Plex heeft zelfs integratie met Alexa. Installeer de ‘skill’ en je kunt Alexa vragen om Plex acties uit te laten voeren of antwoord te geven op vragen. Zeg bijvoorbeeld ‘Alexa, ask Plex to change my player to (apparaat)’ of ‘Alexa, ask Plex to play season 5, episode 4 of House of Cards’.

4 Bluetooth-speaker

Nog een leuke optie voor eigenaren van een Echo: gebruik hem als muziekspeaker. Koppel van tevoren je favoriete muziekstreamingsdienst en zeg vervolgens ‘Alexa, Bluetooth’ om de Echo met je mobiele apparaat te kunnen verbinden. Daarna kun je muziek aanzetten, met de hand of via spraakbesturing. Zeg bijvoorbeeld: ‘Alexa, play music by The Weeknd’ of ‘Alexa, play my dance playlist’ of ‘Alexa, play some blues’. Leuk voor op een feestje, want het geluid uit de Echo (Dot) doet niet onder voor de gemiddelde bluetooth-speaker.

©PXimport

5 In slaap vallen

Moeite met slapen? Alexa helpt je maar wat graag om in slaap te komen door slaap- en omgevingsgeluiden af te spelen. Voortkabbelende golven, onweer, achtergrondgeluid van pratende mensen… het aanbod is groot. Je hoeft alleen maar te zeggen ‘Alexa, help me sleep’ en een keuze te maken. Je kunt ook een timer instellen zodat het geluid na een aantal minuten stopt, zodat het niet de hele nacht onnodig doorgaat. Zeg daarvoor bijvoorbeeld ‘Alexa, set a sleep timer for ten minutes’. Deze commando’s werken natuurlijk ook met de Echo-speakers.

▼ Volgende artikel
WhatsApp, Google Maps en DigiD populairste apps in Nederland
© ID.nl
Huis

WhatsApp, Google Maps en DigiD populairste apps in Nederland

WhatsApp is de meest geïnstalleerde app op Nederlandse smartphones, gevolgd door Google Maps, DigiD en YouTube. Dat blijkt uit het Mobile App Trends Report 2025 van Framna. Voor dit rapport zijn 600 apps geanalyseerd en 9.000 gebruikers ondervraagd.

Praktisch wint het van nieuws

De Top 20 laat een duidelijke voorkeur zien voor praktische apps, zoals 9292, NS, PostNL en Buienradar. Ook supermarktapps als die van Albert Heijn en Lidl Plus zijn vertegenwoordigd; terwijl ook Marktplaats, Bol en Spotify populair zijn.Nieuwsapps van onder andere NU.nl, NOS en De Telegraaf ontbreken. Daarin verschilt Nederland bijvoorbeeld van Scandinavische landen als Zweden en Denemarken, waarin de categorie nieuwsapps sterker scoort.

Kijken we naar sociale media, dan staan Facebook, Instagram en LinkedIn wel in de Top 20, maar TikTok ontbreekt.

Hoge waardering ≠ (automatisch) vaak geïnstalleerd

Framna keek niet alleen naar hoeveel een app wordt geïnstalleerd, maar ook naar de mate van waardering. De zogeheten "App Pulse-score" is gebaseerd op tevredenheid, gebruikswaarde, relevantie en het imago van de aanbieder. Op basis van die score staan WhatsApp, Spotify en ChatGPT bovenaan. Opvallend: sommige apps met een hoge App Pulse-score – zoals ChatGPT en Teletekst – komen niet voor in de lijst van meest geïnstalleerde apps.

WhatsApp niet weg te denken

WhatsApp is met een gebruikspercentage van 97 procent met afstand de populairste app in Nederland. De app wordt zowel privé als zakelijk gebruikt, onder meer voor klantenservice, groepsgesprekken en afspraakherinneringen. Daarmee speelt WhatsApp een centrale rol in de digitale communicatie van veel Nederlanders.

DigiD en Tikkie onmisbaar geworden

Ook DigiD en Tikkie zijn breed ingeburgerd. DigiD is de standaard geworden voor online toegang tot overheidsdiensten en zorginstanties. Tikkie wordt veel gebruikt voor het eenvoudig terugbetalen van bedragen onderling. Beide apps combineren gebruiksgemak met een duidelijke functie, waardoor ze inmiddels voor veel gebruikers tot de vaste uitrusting van hun telefoon behoren.

Social media dagelijks het meest geopend

In het onderzoek is ook gekeken naar het daadwerkelijke gebruik van apps. Social media worden het vaakst dagelijks geopend (door 62 procent van de ondervraagden), gevolgd door nieuwsapps (61 procent), financiële apps (31 procent) en entertainmentapps (28 procent). Toch halen nieuwsapps de top 20 van meest gebruikte apps niet.

De 20 meest gedownloade apps in Nederland

1: WhatsApp

2: Google Maps

3: DigiD

4: YouTube

5: Facebook

6: Marktplaats

7: Instagram

8: Albert Heijn

9: Spotify

10: Bol

11: PostNL

12: Messenger

13: NS

14: Netflix

15: Buienradar

16: Tikkie

17: Lidl Plus

18: LinkedIn

19: 9292

20: ING

▼ Volgende artikel
Nieuwe Sony Xperia 1 VII smartphone is voorzien van slimme AI-camera en duurzaam geproduceerd
Huis

Nieuwe Sony Xperia 1 VII smartphone is voorzien van slimme AI-camera en duurzaam geproduceerd

Sony heeft zijn nieuwste vlaggenschip smartphone in de Xperia-serie aangekondigd, de Xperia 1 VII. Met deze telefoon kunnen gebruikers vloeiende en stabiele video-opnamen maken, zonder dat ze daarbij naar het scherm hoeven te kijken.

De nieuwe Xperia is ontworpen in nauwe samenwerking met de ingenieurs van Sony's andere productlijnen, zoals Alpha camera's, Walkman audioapparatuur en BRAVIA televisies. Hierdoor profiteert de smartphone van de nieuwste technologieën uit deze verschillende Sony-productcategorieën. De telefoon maakt gebruik van wat Sony 'Xperia Intelligence' noemt, een verzameling AI-technologieën die speciaal voor deze telefoon zijn geoptimaliseerd om camera, geluid en beeldweergave te verbeteren.

Nieuwe camera-bediening

De Xperia 1 VII introduceert een compleet nieuwe camera-ervaring voor smartphones. Met nieuwe functies zoals 'AI Camerawork' en 'Auto Framing' kunnen gebruikers stabiele video-opnamen met een goede compositie maken, zelfs wanneer ze niet naar het scherm kijken. De 'AI Camera Work' functie zorgt ervoor dat het onderwerp in het midden van het beeld blijft, zelfs als je rondloopt tijdens het filmen. 'Auto Framing' gebruikt AI om het onderwerp te volgen en het beeld automatisch bij te snijden zodat het centraal in het scherm wordt geplaatst.

De smartphone beschikt over drie camera's aan de achterzijde. De ultragroothoeklens van 16 mm is uitgerust met een 48 MP 1/1,56-inch sensor, ongeveer 2,1 keer groter dan het vorige model, waardoor je ook 's nachts heldere foto's kunt maken. De groothoeklens biedt 24-48 mm (gelijk aan 2x optische zoom) en is uitgerust met de 'Exmor T for mobile'-sensor. De telelens geeft een optische zoom van 85-170 mm, waarmee ook onderwerpen op grote afstand in hoge resolutie vastgelegd kunnen worden.

Verbeterde audiokwaliteit

Het Walkman DNA komt terug in de verbeterde geluidskwaliteit, vooral bij het gebruik van bedrade koptelefoons. De 'DSEE Ultimate' technologie maakt gebruik van AI om ook bij draadloze verbindingen en gecomprimeerde streaming audiobronnen een hoge geluidskwaliteit te bieden. De full-stage speakers zijn verder aangepast voor een nog helderder geluid over het hele frequentiebereik.

Voor een optimale kijkervaring is aan de achterkant van de Xperia 1 VII een extra lichtsensor toegevoegd waarmee de helderheid en kleur van het scherm aangepast kunnen worden aan de omstandigheden. Of je nu buiten in fel zonlicht staat of binnen in gedimd licht, de telefoon past de helderheid, het kleurengamma en de kleurtemperatuur aan.

Krachtige prestaties

De smartphone is uitgerust met de nieuwste Qualcomm-chip, de Snapdragon 8 Elite, waarbij NPU, CPU en GPU elk met meer dan 40% zijn verbeterd. Met de 'Processing Optimization'-functie kan tot 10% energie bespaard worden bij specifieke toepassingen zoals social media en internetgebruik. Hierdoor kan de Xperia 1 VII volgens Sony twee dagen lang actief gebruikt worden. Sony belooft verder ondersteuning voor vier OS-versie-upgrades en zes jaar aan beveiligingsupdates.

Toegankelijkheid en duurzaamheid

Sony heeft ook aan toegankelijkheid gedacht met functies zoals horizontale meetinformatie via geluid en trillingen op het opnamescherm. De Android 'TalkBack'-functie is aangepast, zodat het menu in volgorde van gebruiksfrequentie kan worden voorgelezen. Bij de productie van de telefoon zelf is volgens Sony rekening gehouden met het milieu: de verpakking is volledig plasticvrij en ongeveer 84% van de materialen in bepaalde onderdelen bestaat uit milieubewuste kunststoffen, waaronder het gerecyclede SORPLAS.

Er is ook een speciaal hoesje ontworpen voor de Xperia 1 VII (apart verkrijgbaar), voorzien van een statiefje dat zowel verticaal als horizontaal gebruikt kan worden. Het hoesje is verkrijgbaar in drie kleuren die bij de Xperia 1 VII passen en bestaat voor ongeveer 78% uit milieuvriendelijke kunststoffen.

Beschikbaarheid en prijzen

De Xperia 1 VII is nu verkrijgbaar in de Sony Store in de kleuren Slate Black, Moss Green en Orchid Purple. De adviesprijs bedraagt 1499 euro inclusief btw. Bij aankoop via de Sony Store ontvangen klanten tijdelijk een gratis WH-1000XM5 draadloze koptelefoon met Noise Cancelling en 50% korting op het speciale Xperia 1 VII hoesje.