Ook WhatsApp onder vuur vanwege versleuteling in app

Niet alleen Apple, maar ook WhatsApp ligt onder vuur in Amerika over een 'achterdeur' in de app, waardoor opsporingsdiensten gebruikers kunnen afluisteren. WhatsApp voegt steeds meer encryptie toe aan zijn chat-app, waardoor gesprekken niet te onderscheppen zijn. En dat wil de politie natuurlijk niet.

Dat zegt The New York Times op basis van bronnen binnen het Amerikaanse Ministerie van Justitie. Er speelt nog geen specifieke rechtszaak, maar het ministerie worstelt wel met de versleuteling in de populaire chat-app.
 

Versleuteling

WhatsApp voegt sinds vorig jaar versleuteling aan zijn app toe. Dat betekent dat niemand een onderschept bericht kan lezen, zelfs WhatsApp niet. Berichten die via de dienst verstuurd zijn worden bovendien alleen op het toestel van de verzender en de ontvanger opgeslagen, maar niet centraal op een server.
 

Meer gesprekken

Aanvankelijk werkte die encryptie alleen tussen twee Android-toestellen, en niet met groepsgesprekken of bij iOS-gebruikers. Inmiddels begint de dienst de versleuteling wel uit te breiden zodat straks alle gesprekken zijn versleuteld.
 

Problemen bij opsporing

Die versleuteling levert volgens opsporingsdiensten problemen op. Doordat gesprekken niet zijn af te luisteren kan de politie geen goed onderzoek doen. Volgens de bronnen van de Times zou het ministerie de data overigens niet willen vanwege terrorisme of kinderporno, maar voor het oplossen van 'gewone' misdaad.
 

Apple vs. FBI

De discussie over versleuteling speelt al langer in Amerika. Daar voert Apple op dit moment een juridische strijd met de FBI vanwege toegang tot een iPhone. De FBI wil dat Apple een achterdeur in iOS bouwt zodat de politiedienst toegang kan krijgen tot één specifieke iPhone die van een terrorist is. Apple stelt echter dat dat alle iPhones ter wereld onveilig maakt.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten

Wat vond je van dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000