FixDows - Snel herstel voor Windows 10

© PXimport

FixDows - Snel herstel voor Windows 10

Geplaatst: 8 november 2021 - 08:57

Aangepast: 14 december 2022 - 12:46

Toon van Daele

Windows 10 is behoorlijk stabiel maar af en toe kan er toch iets fout lopen, zoals de updatefunctie of een corrupt systeembestand. Fixdows maakt onderliggend gebruik van scripts en (Windows-)commando’s om een aantal vaker voorkomende probleemsituaties recht te trekken.

De naam van de tool, FixDows – een samentrekking van fix (herstel) en Windows – laat er weinig twijfel over bestaan; deze tool gebruik je uitsluitend wanneer je bepaalde problemen met Windows ondervindt. Toegegeven, de problemen die FixDows weet te herstellen, kun je ook zelf repareren. Maar dat kost je dan wel tijd en moeite, want je moet dan eerst de juiste commando’s vinden en die ook met optimale parameters weten aan te sturen. FixDows daarentegen vergt nauwelijks meer dan enkele muisklikken.

Tabbladen

Voor een goede werking van FixDows rechtsklik je op de snelkoppeling van het programma en kies je Als administrator uitvoeren. Het startvenster bevat een help-link, maar helaas blijkt de online ‘handleiding’ minimaal, althans op het moment van schrijven.

De namen van de tabbladen geven goed aan waar ze voor staan: Windows Updates Fixes, Windows Store Reset, Integrity Checks & Fixes en Disk Cleanup zijn de vier tabbladen waar je voor je troubleshooting terechtkunt. De overige tabbladen zijn louter informatief.

 

© PXimport

Herstel

Op elk van de vier tabbladen krijg je telkens maar één knop te zien, waarmee je de bijbehorende herstelprocedures opstart. Dat leverde op onze testsystemen geen problemen op, maar je doet er wellicht toch goed aan vooraf een systeemherstelpunt in Windows te creëren. Je weet maar nooit waar het goed voor is.

Wat de update-fixer betreft: die maakt gebruik van een openbaar script van TenForums en als je dit bestudeert, merk je dat het vooral gaat om het stoppen, resetten en herstarten van enkele Windows-diensten. Ook de andere tabbladen maken gebruik van in Windows ingebouwde commando’s en functies, zoals wsreset, sfc en dism. Dat merk je trouwens in het Windows-opdrachtvenster dat tijdens het uitvoeren opduikt.

 

© PXimport

Conclusie

Mocht je ooit update- of integriteitsproblemen ondervinden met Windows en je hebt weinig zin of tijd om je in allerlei commando’s te verdiepen, dan kun je FixDows gerust uitproberen. De kans is reëel dat die het euvel met enkele muisklikken weet te herstellen.

6,0

Ons oordeel

FixDows

Pluspunten

Zeer eenvoudige bediening

Minpunten

Bereik van troubleshooting is beperkt

Nauwelijks toelichting

Conclusie

**Prijs** Gratis **Taal** Engels **OS** Windows **Website** [www.github.com/odyssey346/fixdows](https://www.github.com/odyssey346/fixdows)...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000