Bestanden comprimeren en ‘unzippen’ met 7-Zip

© PXimport

Bestanden comprimeren en ‘unzippen’ met 7-Zip

Geplaatst: 11 september 2017 - 06:51

Aangepast: 14 december 2022 - 11:39

Ronald Smit

Met de gratis open source tool 7-Zip haal je een veelzijdig hulpprogramma in huis voor maken en openen van gecomprimeerde archiefbestanden. Ook maak je er in een handomdraai een zelfuitpakkend archief mee.

Windows 10 (en ook eerdere versies) beschikken over de mogelijkheid om .zip-bestanden uit te pakken én te maken. Maar echt handig werkt het niet en meer geavanceerde opties ontbreken. Verder worden meer alternatieve bestandsformaten niet ondersteund. 7-Zip is een veel geavanceerder hulpmiddel dat een hoop mogelijkheden biedt betreffende het werken met en maken van gecomprimeerde archiefbestanden. Behalve dat het overweg kan met .zip, heeft het ook geen moeite met een scala aan alternatieven als .rar en .arj. Dat laatste formaat ken je misschien nog van vroeger uit het DOS-tijdperk. Nu kan je eindelijk je oude bestanden weer eens ontsluiten! Verder kent 7-Zip ook een eigen compressieformaat, .7z. Dit is geavanceerder dan .zip en biedt naast een net iets betere compressie (en dus iets compactere archieven) ook stevige versleuteling. Ideaal voor het versturen van bestanden met gevoelige inhoud dus. Zolang je voor een voldoende sterk wachtwoord zorgt is meelezen onmogelijk.

Aan de slag

7-Zip download je vanaf hier, er is zowel een 32- als 64-bit versie beschikbaar voor Windows. Op http://www.7-zip.org/download.html vind je bovendien - helemaal onderaan de pagina – tevens wat links naar varianten voor andere besturingssystemen. Wij gaan hier aan de slag met de Windows-versie. Na installatie vind je het programma in het menu Start onder 7-Zip. Om instellingen van het programma te wijzigen moet je het voor deze ene keer als administrator uitvoeren. Klik daarvoor met de rechter muisknop op 7-Zip File Manager en dan onder Meer op Als administrator uitvoeren. We gaan nu eerst alle ondersteunde bestandsformaten aan de tool koppelen. Klik daarvoor in het menu Extra op Opties. In het geopende venster klik je dan op de plusknop boven All users. Overigens zien we hier iets vreemds: als we op de in de lijst getoonde formaten klikken verschijnt daarachter – na klikken – 7-Zip. Wellicht is het verstandig om dus eerst even op de items te klikken en daarna op de plusknop te klikken. Klik dan op OK. Sluit 7-Zip en start het ‘gewoon’ – dus niet als administrator – op.

Media has no description

© PXimport

Zippen

Start de Verkenner en verzamel een of meer te zippen bestanden in een map. Selecteer deze en klik er met de rechter muisknop op. In het geopende contextmenu klik je vervolgens onder 7-Zip op Toevoegen aan archief. Om een zo universeel mogelijk archiefbestand te maken selecteer je in het nu voor je staande venster achter Archiefformaat de optie zip. Kies als compressieniveau voor Ultra. Is wat trager dan Normal, maar levert wel de meest compacte zipjes op. Klik op OK en de zip wordt gemaakt.

Media has no description

© PXimport

Unzippen

Unzippen werkt ook snel via een klik met de rechter muisknop op een .zip (of ander archief)bestand. Kies dan in het geopende contextmenu onder 7-Zip voor (bijvoorbeeld) Uitpakken (hier) voor een snelle uitpakactie in dezelfde map als waar het .zip-bestand is opgeslagen.

Eigenwijs

Windows 10 is tamelijk eigenwijs als het gaat om koppelen van bestandsformaten aan programma’s. Mocht na een dubbelklik op een zip- of ander archiefbestand 7-Zip niet openen, klik dan met de rechter muisknop op het archiefbestand. Klik in het contextmenu vervolgens op Openen met. Selecteer de optie Altijd deze app gebruiken voor het openen van .zip-bestanden. Klik op Meer apps en dan onderaan de lijst op Een andere app zoeken op deze pc. Blader naar de 7-Zip installatiemap (de programmamap is alvast voor je geopend), selecteer de toepassing 7zFM en klik op Openen. Vanaf nu opent elk .zip-bestand (of ander op deze manier ‘behandelde’ archiefbestandsformaat) in 7-Zip.

Zelfuitpakkend

Om een zelfuitpakkend archief te maken klik je weer met de rechter muisknop op een of meer geselecteerde bestanden. Kies dan onder 7-Zip voor Toevoegen aan archief. Kies als Archiefformaat voor 7z en als Compressieniveau weer voor Ultra. Schakel de optie SFX archief maken in. Eventueel kan je een wachtwoord met sterke AES 256-encryptie instellen. Klik op OK. Je krijgt nu een .exe-bestand; door hierop te dubbelklikken kunnen de daarin aanwezige bestanden ook uitgepakt worden. Handig voor iemand die géén 7-Zip heeft geïnstalleerd. Nadeel is dat mailproviders als Gmail het verzenden van .exe-bestanden uit veiligheidsoverwegingen blokkeren. Maar als jouw mailprovider dat niet doet: mooi meegenomen.

Media has no description

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten