Waar zet je je router neer voor de beste wifi-verbinding?

Waar zet je je router neer voor de beste wifi-verbinding?

Netwerk

Geplaatst: 10 oktober 2022 - 08:34

Aangepast: 25 november 2022 - 11:50

Justin Doornekamp

Tegenwoordig is een goede wifi-verbinding enorm belangrijk. Ben je niet altijd tevreden over de verbinding in huis, dan zijn er wat stappen die je kunt zetten om je netwerk te optimaliseren. Belangrijk daarbij is de positie van je router. Staat je router op een onhandige plek, dan zal dat een impact hebben op je internetverbinding. Waar moet je op letten bij het plaatsen van een router in huis?

Kies een centrale locatie

Een router stuurt het signaal alle kanten op. Zet je je router in een hoekje van de woonkamer, dan kun je er zeker van zijn dat een deel van het signaal de tuin in wordt gestuurd. Dat is een beetje zonde, tenzij je natuurlijk écht vaak in de tuin zit. Zet de router dus op een centrale plek in huis, al is dat makkelijker gezegd dan gedaan.

Het komt er mogelijk op neer dat je kabels moet trekken langs de vloeren of muren en dat is een heel gedoe. Bekijk voor jezelf of dat de moeite waard is, maar het wifibereik zal er zeker door verbeteren.

Zet de router op een hoger niveau neer

Routers sturen de sterke signalen naar beneden, dus het loont om je router op een hoge plek neer te zetten om het bereik te maximaliseren. Denk aan een boekenkast of hang de router op aan een muur waar je niet direct tegenaan kijkt. Er bestaan hier ook zogenaamde wandsteunen voor.

Vermijd andere elektronische apparatuur

Zet je router niet in de buurt van elektronische apparaten, gezien die het signaal kunnen verstoren. Let er vooral op dat de router niet achter een grote televisie of in de buurt van de magnetron staat. De magnetron en router zitten allebei op de 2,4 GHz-frequentie, dus die zitten elkaar in de weg.

Tip: Bestel ook de cursusbundel Thuisnetwerk upgraden!

 

Vooral in nieuwe huizen, zul je bovendien merken dat het wifisignaal moeite heeft om door de muur heen te komen. Daar ontkom je niet helemaal aan en ondervind je problemen in bepaalde kamers, dan kun je eventueel overwegen een wifi-versterker te kopen.

Ook weet je router geen raad met water. Zorg dus dat de router niet in de buurt staat van een aquarium.

Met een wifi repeater verleng je het wifi signaal in je huis.

© CIDimport

Doe een testje

Werken bovenstaande tips niet en is je wifiverbinding nauwelijks verbeterd? Probeer dan in kaart te krijgen in welke kamers je een slechte verbinding hebt. Als klant van Ziggo of KPN kun je dat bijvoorbeeld doen door middel van de Ziggo Smartwifi-app of KPN Thuis app een scan uitvoeren.

Lees ook: Zo check je wie er op je wifi zit

Een handig tooltje om je te helpen met het inrichten en in kaart brengen van het perfecte draadloze thuisnetwerk is NetSpot, een gratis programmaatje voor Windows en macOS.

Met NetSpot breng je je draadloze thuisnetwerk in kaart.

© PXimport

Wellicht heb je ook routerproblemen omdat het gewoon al een heel oud beestje is. Overweeg dan een nieuwer model. Bekijk hier welke routers Bol.com verkoopt.

Of vergelijk hier router-prijzen op Kieskeurig.nl.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000