Driver van printer niet beschikbaar op Windows? Dit helpt

© PXimport

Driver van printer niet beschikbaar op Windows? Dit helpt

Geplaatst: 10 augustus 2022 - 05:11

Aangepast: 25 november 2022 - 11:44

Wesley Akkerman

Printers installeren op Windows werkt vaak goed, printers gebruiken op Windows werkt vaak slecht. Heel vaak komt dit door een probleem met de driver. Als dat daadwerkelijk het geval is, dan heb je een aantal opties tot je beschikking.

Het helpt om de printer een keertje uit en op in te schakelen. Soms kan een reboot van Windows het probleem eveneens verhelpen. Als dat niet werkt, check dan daarna of er een Windows-update beschikbaar is. Het kan zijn dat Microsoft een probleem ontdekte met de driver(s) van de printer, die met een algemene update dus opgelost worden. 

Open Start en zoek op ‘naar updates zoeken’ in het menu. Selecteer de bovenste optie en check vervolgens op er een update klaarstaat.

Driver van printer op Windows checken

Mocht je nog steeds niet kunnen printen, dan is het tijd om naar de driver van de printer te kijken. Het kan zijn dat die oud of corrupt is, waardoor die niet meer goed werkt dus. 

Dat kan om allerlei redenen gebeuren; soms heb je er ook geen invloed op en heb je pech. Hoe dan ook, om de printerdriver op te zoeken, ga je als volgt te werk.

  • Open Uitvoeren door de Windows-toets + R in te drukken

  • Typ devmgmt.msc in en druk op Enter

  • Nu opent zich Apparaatbeheer in een apart venster

  • Dubbelklik op de optie Afdrukwachtrijen (die staat waarschijnlijk bovenaan)

  • Selecteer nu de driver van de printer met je rechtermuisknop

  • Klik op Stuurprogramma bijwerken

  • Kies in het nieuwe venster voor de optie Automatisch zoeken naar Stuurprogramma’s

  • (Mocht je zelf al een geüpdatete driver klaar hebben staan, klik dan op Op mijn computer naar stuurpgrogramma’s zoeken)

  • Mocht er een update klaarstaan, volg dan de stappen op in beeld om het proces te voltooien

  • Houd ondertussen Apparaatbeheer open; klik hem nog niet weg

 

© PXimport

Printer opnieuw installeren

Werkt dit ook niet, kun je de printer opnieuw installeren. Voordat je dat kunt doen, ga je eerst naar Printers en scanners. Open Start en typ printers in, open daarna de eerste optie.

Selecteer vervolgens je printer met de linkermuisknop en druk op de knop Verwijderen. Zoek ook in het venster Apparaatbeheer de driver van de printer op en verwijder hem daar. Verwijder vervolgens via Apps en onderdelen (Start > programma intypen en bovenste optie selecteren) eventuele apps die verbonden zijn aan je printer.

Lees ook: Mijn printer print niet, wat nu?

Haal nu je printer uit het stopcontact en koppel hem los van je pc. Start je pc opnieuw op en zet de printer aan. Koppel hem daarna aan je computer. Als het goed is wil Windows nu een meteen een printer installeren; het kan zijn dat je hier installatiesoftware voor nodig hebt die je mogelijk op de website van een aanbieder ziet staan. 

Na het installeren ga je opnieuw naar Printers en scanners en selecteer je de printer die je net installeerde. Klik erop met je rechtermuisknop en geef aan dat dit je standaardprinter is. Probeer je document nu wederom te printen. Werkt het nog steeds niet, neem dan contact op met de fabrikant of overweg een nieuw model te kopen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten