ID.nl logo
🖨️ Inkjet of laser: welke printer moet je kiezen?
Huis

🖨️ Inkjet of laser: welke printer moet je kiezen?

Inkjet of laser? Bij het kiezen van een nieuwe printer is de grote vraag: inkjet of laser? Beide technologieën hebben hun sterke punten, afhankelijk van je printgewoonten. Print je vaak foto's of vooral tekst? Dagelijks of af en toe? We vergelijken de belangrijkste kenmerken, zodat jij de printer vindt die het beste bij je past.

In dit artikel leggen we inkjetprinters en laserprinters naast elkaar. We kijken naar: 🖨️ De werking 🖨️ De voordelen 🖨️ De nadelen

Lees ook: Printerproblemen? Zo los je ze op

Inkjetprinters: veelzijdig en betaalbaar

Een eenvoudige inkjetprinter kun je al aanschaffen vanaf ongeveer 70 euro. Dat maakt het voor veel mensen een aantrekkelijke optie. Hieronder lees je meer over printers met deze technologie.

Hoe werkt een inkjetprinter?

Inkjetprinters gebruiken vloeibare inkt die door een reeks spuitmondjes op het papier wordt gespoten. Deze printers zijn doorgaans kleiner en goedkoper dan laserprinters en bieden uitstekende resultaten, vooral bij het afdrukken van foto's en afbeeldingen met veel kleuren.

Wanneer kies je voor een inkjetprinter?

Er zijn verschillende redenen waarom je specifiek voor een inkjetprinter zou kiezen:

1. Kleurenafdrukken en foto's

Inkjetprinters zijn de beste keuze als je regelmatig foto's of documenten met veel kleur wilt printen. Ze bieden – vooral op speciaal fotopapier – een hoge afdrukkwaliteit. Dankzij hun hoge resolutie krijg je scherpe en gedetailleerde afdrukken.

2. Lage aanschafkosten

Inkjetprinters zijn vaak goedkoper in aanschaf dan laserprinters. Dit maakt ze aantrekkelijk voor thuisgebruik, maar bijvoorbeeld ook voor studenten.

3. Flexibiliteit

Inkjetprinters kunnen op verschillende soorten papier printen, van gewoon papier tot dikker fotopapier en etiketten. Bovendien kun je ze gebruiken in combinatie met printbaar canvas, leuk wanneer je eens iets bijzonders met je foto's wilt doen!

©hanohiki

Nadelen van inkjetprinters

Ondanks deze voordelen hebben inkjetprinters ook enkele nadelen:

1. Hogere gebruikskosten

De kosten per pagina kunnen oplopen, vooral als je veel kleur print. De inktcartridges zijn vaak duur en moeten regelmatig worden vervangen.

2. Langzaam

In vergelijking met laserprinters zijn inkjetprinters meestal langzamer, vooral bij grote documenten.

3. Inkt kan uitdrogen

Als je een inkjetprinter lange tijd niet gebruikt, kan de inkt in de cartridges of de inktkoppen uitdrogen. Dit leidt tot verstopte spuitmondjes en slechte afdrukkwaliteit, zoals strepen of geen afdrukken.

Laserprinters: snel en efficiënt

Laserprinters zijn in de aanschaf doorgaans duurder dan inkjetprinters. Daat staat tegenover dat ze sneller zijn en dat de gebruikskosten lager zijn. Hieronder lees je meer over printers met deze technologie.

Hoe werkt een laserprinter?

Een laserprinter gebruikt een laserstraal om toner (een soort poeder) op papier aan te brengen. Dit proces is snel en efficiënt, waardoor laserprinters ideaal zijn voor het afdrukken van grote hoeveelheden documenten.

Een stukje techniek Het printproces van een laserprinter bestaat uit verschillende stappen:

  1. De laserstraal 'schrijft' het te printen beeld op een lichtgevoelige drum.
  2. De drum wordt elektrostatisch geladen, waardoor de toner aan de beschreven delen blijft plakken.
  3. Het papier wordt langs de drum geleid en neemt de toner over.
  4. Vervolgens gaat het papier door een verhittingsproces, waardoor de toner smelt en permanent op het papier wordt gefixeerd.

©Vadzim

Wanneer kies je voor een laserprinter?

Er zijn verschillende redenen waarom je specifiek voor een laserprinter zou kiezen:

1. Tekst en zwart-wit documenten

Laserprinters zijn uitermate geschikt voor het afdrukken van scherpe, duidelijke tekst. Ze zijn een uitstekende keuze voor kantoren of huishoudens waar veel documenten worden afgedrukt.

2. Hoge snelheid

In tegenstelling tot inkjetprinters kunnen laserprinters sneller afdrukken. Moet je dus vaak grote hoeveelheden documenten in korte tijd afdrukken, dan is een laserprinter echt iets voor jou.

3. Lagere gebruikskosten

Hoewel de aanschafprijs vaak hoger is, zijn de kosten per pagina doorgaans lager. Dit komt doordat tonercartridges langer meegaan dan inktcartridges en minder vaak hoeven te worden vervangen.

Nadelen van laserprinters

Echter, laserprinters hebben ook enkele nadelen:

1. Hogere aanschafkosten

Laserprinters zijn over het algemeen duurder dan inkjetprinters.

2. Beperkte kleurenopties

Kleurenlaserprinters zijn vaak duurder en bieden minder levendige kleuren dan inkjetprinters, waardoor ze minder geschikt zijn voor afdrukken waarbij het heel belangrijk is dat de kleuren helemaal perfect zijn (denk aan foto's of grafische ontwerpen).

3. Minder geschikt voor fotoprints

Door hun technologie leveren kleurenlaserprinters minder detail en subtiele kleurovergangen, wat ze ongeschikt maakt voor het afdrukken van hoogwaardige foto's.

4. Grootte

Laserprinters kunnen groter en zwaarder zijn, wat een nadeel kan zijn als je weinig ruimte hebt.

Welke printer past bij jou?

De keuze tussen een inkjetprinter en een laserprinter hangt sterk af van je specifieke behoeften:

Kies een inkjetprinter als je regelmatig foto's of kleurenafdrukken maakt en je doorgaans niet heel veel hoeft te printen. Een inkjetprinter is een goede keuze voor thuisgebruik, vooral als je waarde hecht aan veelzijdigheid en hoge kwaliteit kleurenafdrukken.

Een laserprinter is de betere keuze als je vooral documenten in zwart-wit afdrukt en snel, efficiënt en tegen lagere kosten wilt printen. Laserprinters zijn ideaal voor kantoren en thuiskantoren. Wil je thuis regelmatig grote aantallen pagina's afdrukken, dan is een laserprinter ook een goede optie voor je.

Uiteindelijk draait het bij de keuze tussen inkjet en laser om het vinden van de juiste balans tussen je printbehoeften, budget en de specifieke sterke punten van elke technologie.

▼ Volgende artikel
Review Xiaomi 14T Pro – Midrange toestel met oog voor details
Huis

Review Xiaomi 14T Pro – Midrange toestel met oog voor details

De Xiaomi 14T Pro is een midrange Android-smartphone met een prijskaartje van 899,99 euro. Daarmee zit de Chinese fabrikant aan de hoge kant van dit segment, dus dan moet het toestel van goeden huize komen.

Uitstekend
Conclusie

Onderaan de streep zijn er weinig onderdelen die dusdanig tegenvallen dat een aanbeveling niet op z'n plek is. Ja, er bestaat wat onduidelijkheid over het camerasysteem, veel AI-opties laten nog op zich wachten en Xiaomi installeert nog steeds veel apps vooraf. Maar bij een midrange-smartphone kun je dat soort dingen verwachten. Wat ons meer stoort, is die prijs. Je krijgt er veel werkgeheugen en opslagruimte voor terug en ook de processor doet niet onder voor Qualcomms topprocessor van het afgelopen jaar; maar 900 euro is wat ons betreft te veel.

Plus- en minpunten
  • Premium ontwerp
  • Krachtige processor
  • Prachtig display
  • Handige, kleine functies
  • Mooie foto's
  • Hoge prijs
  • Achterkant trekt vingerafdrukken aan
  • Foto's ogen wel onnatuurlijk
  • Vooraf geïnstalleerde apps
  • Gedoe met camera-app

We noemen de Xiaomi 14T Pro dan wel midrange, maar dat zie je er niet aan af. Het toestel heeft een strak en futuristisch design en is verkrijgbaar in net zo toffe kleuren. Het mooiste aan het nieuwe ontwerp is dat het vierkante camera-eiland niet alleen even lang is aan alle kant, maar ook over dezelfde kleur beschikt als de rest van de smartphone. Daardoor voelt alles veel meer aan als een geheel. Verder is het fijn dat de achterkant een subtiele bolling heeft, vergelijkbaar met de Pixel 8 Pro, maar vinden we het jammer dat die zoveel vingerafdrukken aantrekt.

Qua ontwerp zijn het vooral de kleine dingen die het hem doen. Zo geeft het aluminium frame de telefoon een premium karakter mee, terwijl de textuur op de powerknop alle twijfel wegneemt. Je weet altijd met zekerheid dat die je knop indrukt, en niet per ongeluk de volumeknop gebruikt. Verder waarderen we het ontzettend dat dat camera-eiland voor weinig gewiebel zorgt (een probleem dat helemaal wegvalt wanneer je een geschikt hoesje gebruikt). Je kunt hem bovendien in alle rust op de bank leggen, zonder het idee te hebben dat het toestel daarvan af glijdt.

Ook interessant: Review Xiaomi 14 Ultra – De moderne camerasmartphone

©Wesley Akkerman

🔌OPLADER NIET INBEGREPEN Goed om te weten: Xiaomi levert geen oplader mee in de doos, maar je krijgt er wel een vooraf aangebrachte screenprotector en siliconen hoes bij. Draadlozer opladers in allerlei uitvoeringen koop je overigens snel en veilig bij Bol.

©Wesley Akkerman

Weinig op aan te merken

We kunnen verder weinig aanmerken op het display. Dit is een amoledscherm van 6,67 inch, met een iets afwijkende resolutie van 1220 × 2712 pixels. Die resolutie tref je alleen aan op smartphones van Xiaomi, Redmi en Poco (die laatste twee zijn zustermerken). Er is bovendien een dynamische verversingssnelheid tot en met 144 Hertz, ondersteuning voor Dolby Atmos en HDR10+ en een helderheid van maximaal 4000 nits. Daardoor kun je vrijwel altijd goed zien wat er op het scherm gebeurt, ook wanneer het buiten erg zonnig is.

Door die afwijkende resolutie kan het zijn dat sommige apps echter zwarte balken laten zien. Dan hebben de ontwikkelaars daar simpelweg geen rekening mee kunnen houden. Maar de praktijkervaringen kunnen hierin sterk verschillen. Daarnaast is het zo dat je rekening moet houden met het feit dat niet elke app support biedt voor 144 of zelfs 120 Hertz, waardoor ze terugschakelen naar 60 Hertz. Dat verschil is zichtbaar, maar na een paar seconden ben je eraan gewend. Je kunt die verversingssnelheid zelf ook terugbrengen om de accu te ontzien.

Meer weten over Xiaomi-tablets? Lees dan: Review Xiaomi Redmi Pad Pro 5G – De aanbevolen budgettablet

©Wesley Akkerman



©Wesley Akkerman

De nieuwste cpu van Mediatek

Het systeem wordt aangedreven door de Dimensity 9300+, de nieuwste cpu van Mediatek. Qua prestaties is die chipset vergelijkbaar met de Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 van vorig jaar. Beide sets ontlopen elkaar amper, dus dat is mooi om te zien. Daardoor kunnen we met een gerust hart zeggen dat dit een perfecte processor is voor dagelijkse taken én dat je hier meer dan prima op kunt gamen. De processor presteert goed onder druk en zorgt amper voor gestotter of framedrops in games. De cpu wordt tot slot niet bijzonder heet tijdens het gamen.

Je kunt de Xiaomi 14T Pro voorzien van 512 GB of 1 TB aan opslagruimte. In allebei de gevallen leunt het apparaat op 12 GB aan werkgeheugen. Dat is een beetje overkill voor Android, maar daardoor is er meer dan genoeg ruimte voor games, emulators, werkomgeving en multitasking. Mocht je toch nog werkruimte tekortkomen, dan kun je het geheugen virtueel uitbreiden tot het dubbele. Of je het echt nodig gaat hebben, is een tweede – maar ook hiermee laat Xiaomi goed zien dat het op de kleinere details let. Als je het nodig hebt, dan is het beschikbaar.







Gemengde gevoelens over de software

De Xiaomi 14T Pro is net als de Xiaomi 14 Ultra voorzien van HyperOS (de softwareschil van het bedrijf). Dit is een van de snelste en schoonste Android-interfaces die we kennen. De instellingen staan overzichtelijk ingedeeld en ook de software-ondersteuning oogt redelijk (het toestel ontvangt vijf jaar aan updates). Maar toch stuit het ons tegen de borst dat er veel apps vooraf geïnstalleerd zijn en dat we constant aangespoord worden om apps via de Mi Store te downloaden. Dat is een alternatieve Android-downloadwinkel, onderdeel van Xiaomi.

Als het gaat om functies op basis van kunstmatige intelligentie, dan valt op dat Google hier een prominente rol in speelt. Zo kun je gebruikmaken van Google Gemini, de typische contentbewerkopties en Circle to Search (die tijdens het testen van het toestel beschikbaar gemaakt werd).

Verder heeft Xiaomi zelf nog wat functies in bèta en in de pijplijn zitten. Wat we vooral aan Xiaomi waarderen, is dat je veel zeggenschap hebt over het uiterlijk van de interface. Je kunt de stock Android-ervaring evenaren of bijvoorbeeld volledig richting iOS gaan.





Opvallend aangenaam

De camera-app biedt bovendien ook een enorm aantal opties aan. Over het algemeen maakt het camerasysteem opvallend aangename beelden, waar kleuren echt van het scherm spatten. Net als bij Samsung zijn de kleuren te verzadigd om natuurlijk over te komen, maar voor vakantiekiekjes kan dat geen kwaad. Het maakt daarbij niet uit of je de stand Leica Authentic of Vibrant gebruikt (waar Xiaomi exclusief toegang tot heeft). Avondfotografie is ook prima te noemen, met kleuren en details die redelijk goed tot hun recht komen.

Waar Xiaomi nog wel wat winst te behalen heeft, is de uitleg over de camera-app. Niet alleen worden er een hoop mogelijkheden niet uitgelegd, ook hebben we gemerkt dat we wat meer met de beschikbare opties aan het stoeien zijn. Zo biedt de portretmodus vier niveaus aan brandpuntafstanden aan. Maar we hebben wat moeite gehad met lichtinval en scherpstellen, waardoor we vaker voor de standaard portretoptie of gewone fotomodus kiezen. Aangezien het camerasysteem in de toekomst verder uitgebreid wordt met AI, kan meer uitleg geen kwaad.





Xiaomi 14T Pro kopen?

Onderaan de streep zijn er weinig onderdelen die dusdanig tegenvallen dat een aanbeveling niet op z'n plek is. Ja, er bestaat wat onduidelijkheid over het camerasysteem, veel AI-opties laten nog op zich wachten en Xiaomi installeert nog steeds veel apps vooraf. Maar bij een midrange smartphone kun je dat soort dingen verwachten. Wat ons meer stoort, is die prijs. Je krijgt er veel werkgeheugen en opslagruimte voor terug en ook de processor doet niet onder voor Qualcomms topprocessor van het afgelopen jaar; maar 900 euro is wat ons betreft te veel.

Xiaomi 14T Pro

Klik hier voor de actuele prijs

▼ Volgende artikel
Dé oplossing voor als een Windows-update problemen geeft
Huis

Dé oplossing voor als een Windows-update problemen geeft

Windows-updates zijn vooral belangrijk om de veiligheid van je systeem te garanderen, maar soms ondervind je problemen bij het installeren van zo’n update. Mogelijk is dan een vorige update de spelbreker. Meestal los je zulke updateproblemen op door de updatecache helemaal leeg te maken.

In drie eenvoudige stappen laten we zien hoe je de updatecache leegt als je problemen hebt met het updaten van Windows:

  • Stop de service Windows Update
  • Leeg de cachemap
  • Start de service opnieuw op

Loop je tegen meer onhebbelijkheden aan in Windows? Lees dan het volgende artikel: Windows-ergernissen? Zo los je ze op!

Stap 1: Service stoppen

Cache zijn gegevens die worden opgeslagen om sneller beschikbaar te maken wanneer ze later opnieuw worden opgevraagd. Kortom, cache is een technologie die de toegang tot gegevens versnelt. Maar soms moet je de cache legen, omdat dat updatebestanden in de cache een nieuwe update kunnen tegenwerken (bovendien komt er opslagruimte vrij als je die cache-bestanden wist). Heel wat problemen kun je oplossen door dergelijke bestanden te verwijderen en opnieuw te downloaden. Zowel Windows 11 als Windows 10 maken het supergemakkelijk om de Windows Update-cache te wissen.

Als je de updatecache leegmaakt, moet je er eerst voor zorgen dat deze update niet in gebruik is. Druk daarom op de Windows-toets en typ in het zoekvak services.msc. Hierdoor opent een venster waarin je alle services ziet die op je pc lopen. Zoek in de lijst naar Windows Update. Klik met de rechtermuisknop op deze service en gebruik de opdracht Stoppen.

Stap 2: Cache leegmaken

Daarna moet je de locatie zoeken waar deze tijdelijke data worden opgeslagen. Ga snel naar de cachemap door Windows-toets+R in te drukken om Uitvoeren (Run) te openen en op OK te klikken. In dit venster typ je C:\Windows\SoftwareDistribution.

Wij gaan ervan uit dat Windows op het C-station is geïnstalleerd, maar mocht dat niet het geval zijn, wijzig dan gewoon de stationsletter in dit pad. Daar vind je alle cache-bestanden, verdeeld in verschillende mappen. Selecteer ze met Ctrl+A en verwijder ze met de rechtermuisknop. Maak daarna de prullenmand leeg om zeker te zijn dat de cache leeg is.

Stap 3: Service starten

Daarna moet je de service Windows Update opnieuw activeren. Dan doe je op bijna dezelfde manier als in stap 1. Je gaat naar services.msc. In de lijst zoek je Windows Update. Je klikt met de rechtermuisknop op de service Windows Update en je gebruikt de opdracht Starten.

Watch on YouTube