ID.nl logo
Printerproblemen? Zo los je de staking op
© Arsenii
Huis

Printerproblemen? Zo los je de staking op

Draadloze printers zijn een zegen. Zo kun je vanaf de bank met je laptop of zelfs smartphone documenten afdrukken. Toch blijft wifi-printing een foutgevoelige technologie. Wanneer je printer het weer eens vertikt, gooi het apparaat dan niet meteen uit pure frustratie het raam uit, maar probeer eerst de volgende oplossingen.

Werkt je draadloze printer niet? Misschien helpt een van de oplossingen die we in dit artikel aanbevelen:

  • Check de wachtrij
  • Reset de printer spooler
  • Controleer het ip-adres
  • Verwijder de printer en voeg 'm weer toe
  • Update de stuurprogramma's
  • Werkt niets? Zet de printer dan terug naar fabrieksinstellingen

Ook interessant: [Haarscherpe foto's thuis afgedrukt: met deze tips vind jij de perfecte fotoprinter](Haarscherpe foto's thuis afgedrukt: met deze tips vind jij de perfecte fotoprinter)

De redenen waarom een wifi-printer niet werkt, kunnen divers zijn, en dat geldt ook voor de oplossingen. Begin in ieder geval niet met op goed geluk veranderen van allerlei instellingen. De kans is klein dat je het probleem verhelpt door een staaltje computer-voodoo zonder te begrijpen wat je precies hebt gedaan. De kans is zelfs groter dat je de problemen alleen maar verergert, zodat je daarna zelfs niet meer kunt e-mailen of surfen.

Laten we daarom de problemen eerst proberen af te bakenen. Gaat het om een slechte verbinding, een verouderde printerstuurprogramma, een afdrukrij die geblokkeerd is, of de printer die eigenwijs volhoudt dat hij offline is? Elke diagnose vraagt een andere aanpak.

Primaire aanpak

Voordat we in de instellingen van het systeem duiken, gaan we eerst wat zaken controleren.

Check of de printer wel stroom krijgt, dat zie je aan het lampje of het display. Desnoods stop je het apparaat in een ander stopcontact. Kijk na of er geen papier in de printer zit dat het apparaat blokkeert en of er voldoende inkt is om de bestanden af te drukken.

Daarna sluit je het apparaat even aan met een usb-kabeltje om na te gaan of het probleem door de printer of door de wifi-verbinding wordt veroorzaakt. Soms staat de printer gewoon te ver verwijderd van de wifi-router. De meeste mensen plaatsen hun printer waar het hen het beste uitkomt, en dat is vaak niet de plek waar de printer het beste wifi-signaal krijgt. Overweeg in dat geval om de printer dichter bij de computer te plaatsen, waar er geen interferentie is en kijk dan of de verbinding lukt. Controleer ten slotte of de printer verbonden is met hetzelfde wifi-netwerk als je pc.

Geblokkeerde wachtrij

Lijkt alles in orde met de printer, dan zou het kunnen dat een bepaalde printtaak de zaak blokkeert. Typ in het zoekvak naast Start het woord configuratiescherm. Ga vandaar in Windows 10 naar Apparaten en printers. In Windows 11 kies je Configuratiescherm / Hardware en geluiden / Apparaten en printers weergeven. Vervolgens selecteer je de juiste printer.

In Windows 10 klik je met de rechtermuisknop op de printer en kies je Afdruktaken weergeven. In Windows 11 klik je op het pijltje achter de naam van printer. In het venster dat wordt geopend krijg je een lijst van alle documenten die in de wachtrij staan om afgedrukt worden.

Het oudste document in de rij is meestal de boosdoener. In de kolom Verzonden zie je wat het oudste document is. Klik met de rechtermuisknop op de juiste regel en selecteer Opnieuw starten. Komt de printer niet in actie, dan kun je de afdruktaak verwijderen door hem te selecteren. Daarna gebruik je via de rechtermuisknop de opdracht Annuleren.

Afdrukken gelukt?

Met een inbindmachine houd je alle blaadjes bij elkaar

Staat netwerkdetectie aan?

Werkt de wifi-printer prima met andere computers die aan hetzelfde netwerk zijn gekoppeld, maar niet met jouw pc? Kijk dan of Netwerkdetectie is ingeschakeld op jouw computer. Deze instelling zorgt dat computers en apparaten onderling zichtbaar zijn.

Open het Configuratiescherm waar je het Netwerkcentrum opent. Vervolgens selecteer je Geavanceerde instellingen voor delen wijzigen. In het volgende scherm onder het kopje Gast of Openbaar selecteer je de optie Netwerkdetectie inschakelen. Bevestig met de knop Wijzigingen opslaan.

Reset de print spooler

De print spooler is een Windows-onderdeel dat communicatie mogelijk maakt tussen het besturingssysteem en de printer. Deze service bereidt de documenten voor die worden afgedrukt. Wanneer het niet lukt om een printtaak te verwijderen of een printtaak te herstarten, dan kun je de printer vaak toch nog aan de praat krijgen door de print spooler te resetten.

In het zoekveld van Windows typ je services, waarop een lange lijst verschijnt met alle diensten die je computersysteem kan gebruiken. Klik op een naam van zo’n dienst en druk de P-toets in om snel de Print Spooler in de alfabetische lijst te vinden. Klik met de rechtermuisknop op deze service en selecteer Stoppen.

Terwijl het venster Services nog geopend is, open je Windows Verkenner. In het adresvak typ je %windir%\System32\spool\PRINTERS. Waarschijnlijk krijg je een waarschuwing, maar ga gewoon door. Verwijder vervolgens de volledige inhoud van deze map door Ctrl+A en daarna de Delete-toets in te drukken. Als je vervolgens in het Services-venster de print spooler opnieuw met de rechtermuisknop start, zullen alle documenten opnieuw naar de printer worden gestuurd. Grote kans dat je printer het nu wel doet.

Controleer het ip-adres

Zowel de computer als de printer hebben een eigen ip-adres. Een ip-adres bestaat uit een reeks van vier getallen gescheiden door punten, bijvoorbeeld 192.158.1.38. Om goed met elkaar samen te werken, moeten de eerste drie segmenten van het ip-adres van de printer dezelfde zijn als die van de pc. In dit voorbeeld is dat dus 192.158.1.

Om achter het ip-adres van de pc te komen, open je via het zoekvak de Opdrachtprompt, waarin je ipconfig typt en vervolgens op Enter drukt. In de informatie die verschijnt, lees je achter IPv4 Address het ip-adres van de pc. Noteer dit. Open daarna Configuratiescherm / Apparaten en printers. Klik met de rechtermuisknop op de printer die je nodig hebt en kies Eigenschappen van printer (dus niet Eigenschappen). In het tabblad Algemeen staat het ip-adres van de printer; nu weet je meteen of de eerste drie delen van dit adres overeenkomen met dat van de pc.

Is dat niet het geval, dan ga je verder. Open het tabblad Poorten en klik op de knop Poort toevoegen. Selecteer Standaard TCP/IP Poort en klik op Nieuwe poort. Hierdoor opent de Printerpoortwizard, waar je op Volgende klikt. Vervolgens kun je naast Printernaam of IP-adres het ip-adres van de printer typen. Klik op Volgende en wacht tot het proces voltooid is.

Windows-probleemoplosser

Windows heeft een ingebouwde probleemoplosser voor verschillende doeleinden. Laat die probleemoplosser controleren of er mogelijk printerconflicten zijn.

Ga naar Instellingen en vervolgens naar het gedeelte Bijwerken en beveiliging, waar je Problemen oplossen selecteert. Open in het volgende venster de optie Extra probleemoplossers. Start de probleemoplosser voor Printer door op Probleemoplosser uitvoeren te klikken.

Alles herstarten Het is een cliché geworden in IT, maar bij printers is het vaak waar … Soms moet je de boel gewoon even uit- en weer aanzetten. Bij een printer betekent dit vaak dat je de aan-uitknop ingedrukt houdt totdat deze wordt uitgeschakeld. Doe hetzelfde met je computer en met de router.

Wanneer je computer de kluts kwijt is, is een herstart meestal de eenvoudigste optie. Bij het opnieuw opstarten zal de pc alles in de juiste volgorde inladen en is de kans groot dat het probleem is opgelost. Voor routers geldt in principe hetzelfde; ook die moeten nu en dan opnieuw worden opgestart.

Verwijderen en weer toevoegen

Verschijnt het bericht dat de printer offline is? Dan kun je de koppeling van de printer met de pc verwijderen en opnieuw toevoegen. Hierdoor zullen de drivers zichzelf herstellen.

Ga naar Instellingen / Apparaten en vervolgens naar Printers en scanners. Klik op de naam van de printer. Vervolgens klik je op de knop Verwijderen. Het systeem zal vragen of je zeker bent van deze beslissing. Bevestig dit. Wacht enkele minuten totdat de printer definitief verwijderd is en klik vervolgens op Een printer of scanner toevoegen.

Als alles goed gaat, zal de eerder verwijderde printer opnieuw tevoorschijn komen. Is dat niet het geval, dan moet je de computer even opnieuw opstarten en dezelfde handelingen uitvoeren.

Wifi-direct De meeste printers die na 2014 op de markt zijn gebracht, ondersteunen wifi-direct. Dat is een draadloze verbinding die losstaat van het netwerk. Wifi-direct zou je kunnen vergelijken met bluetooth, maar het werkt via een wifi-adapter en het is vijftig keer sneller.

In een printer met bedieningspaneel moet je wifi-direct pictogram selecteren om de naam en het wachtwoord ervan te kunnen lezen. Het pictogram ziet eruit als een smartphone die voor een printer wordt gehouden. Meestal is het wachtwoord behoorlijk onnozel, zoals 12345678.

Om bijvoorbeeld rechtstreeks vanaf je smartphone met de printer af te drukken via wifi-direct selecteer je in de wifi-instellingen eerst de naam van de printer en daarna typ je het wachtwoord dat je op de printer hebt zien staan. Vanaf dat moment kun je gewoon documenten afdrukken.

Update stuurprogramma’s

Vaak duiken er problemen op na een update van het besturingssysteem. Iedere nieuwe versie heeft zijn kinderziektes. Normaal zal Windows zelf de updates van stuurprogramma’s voor je printer vinden en installeren. Is dat niet gebeurd, dan doe je dat handmatig. Printerstuurprogramma’s mag je gratis downloaden. Deze updates zijn ontworpen om verbindings- of compatibiliteitsproblemen tussen de computer en printer op te lossen en ze kunnen extra functies bieden. Daarom heeft het weinig zin om de oorspronkelijke installatiebestanden van stuurprogramma’s op de pc te bewaren; je bent beter af met de recente update.

Surf naar de website van de printerfabrikant en zoek het model van jouw toestel. Download de nieuwste driver en eventueel de firmware-update om ervoor te zorgen dat iedere schakel in de keten up-to-date is.

Complete reset

Zijn alle andere oplossingen mislukt, dan kun je als laatst redmiddel de printer resetten. Hierdoor keert die terug naar zijn fabrieksinstellingen en worden bijvoorbeeld ook de wifi-inloggegevens gewist. Raadpleeg de handleiding van de printer voor de manier waarop je zo’n fabrieksreset moet uitvoeren, want de stappen verschillen per merk en model. Deze informatie is ook altijd online beschikbaar als je de gebruikershandleiding niet meer kunt vinden.

▼ Volgende artikel
Review Odido Klik&Klaar - De voor- en nadelen van 5G voor thuis
© Rens Blom
Huis

Review Odido Klik&Klaar - De voor- en nadelen van 5G voor thuis

Odido schudt de markt van vast internet voor thuis op met Klik&Klaar, een dienst van 25 euro per maand die 5G-signaal omzet naar wifi voor al je apparaten. Klik&Klaar is zo een alternatief voor internet via de kabel of glasvezel, en waarschijnlijk ook goedkoper dan wat je nu betaalt voor bekabeld internet. Wij hebben Klik&Klaar een maand getest in een appartement en delen de plus- en minpunten van de dienst met je.

Goed
Conclusie

Odido Klik&Klaar is kinderlijk eenvoudig te installeren, is – afhankelijk van je locatie – razendsnel en werkt over het algemeen goed. De verbindingsproblemen tijdens slecht weer zijn ons wel tegengevallen. Dit is voor ons reden om te blijven bij de stabielere vaste internetaansluiting in onze woning. Klik&Klaar lijkt ons wel ideaal voor een campingstandplaats, vakantiehuisje of andere plek zonder (betaalbare) vaste internetaansluiting.

Plus- en minpunten
  • Betaalbaar internet thuis
  • Maakt beloofde snelheid ruimschoots waar
  • Gebruiksvriendelijke installatie
  • Instabiel internet bij slecht weer
  • Problemen met wifirepeaters

De eerste plus is de prijs. Met 25 euro per maand is Klik&Klaar lekker betaalbaar. Heb je al een geselecteerd mobiel abonnement van Odido, dan betaal je slechts 20 euro per maand voor Klik&Klaar. De dienst is maandelijks opzegbaar, waardoor je lekker flexibel bent.

Het bestellen via de Odido-website is eenvoudig en we ontvingen het pakket na twee werkdagen thuis, in ons appartement in Castricum. In de doos vind je een Zyxel 5G-modem en een 5G-simkaart, die je in de router stopt om internet te ontvangen. Het blijft fascinerend hoe je al je apparaten van wifi kunt voorzien dankzij een simkaartje ter grootte van je nagel.

©Rens Blom

Het simkaartje dat je bij de router krijgt.

Installatie

Om Klik&Klaar te installeren, download je de gratis Klik&Klaar-app op je iPhone of Android-smartphone. Die loodst je binnen het beloofde kwartiertje door de installatie heen. De app laat duidelijk zien waar je de router het beste kunt neerzetten. Neem die instructies serieus, want weggestopt in een hoek ontvangt de router geen goed internetsignaal en heb je dus ook weinig aan de dienst. Na de eenvoudige installatie geef je je wifinetwerk een naam en verbind je je apparaten. Vervolgens zijn je smartphone, computer, tablet, smart-tv en andere gadgets online. Je hebt onbeperkt internet op de hoogst mogelijke snelheid, zoals je gewend bent van internet voor thuis.

©Rens Blom

De installatie van Klik&Klaar is eenvoudig.

Ervaringen

Na ruim een maand gebruik zijn we over het algemeen erg tevreden over Odido Klik&Klaar, maar sturen we de router toch terug. Dat ligt niet aan de internetsnelheden. Odido belooft via deze dekkingskaart dat de router op ons adres een snelheid van 300 Mbit/s of meer biedt en dat klopt. In de woonkamer – waar de router voor het raam staat – halen we tussen de 300 en 600 Mbps download en 70 tot 200 Mbps upload. Dat zijn uitstekende snelheden. In andere kamers, verder weg van de router, halen we nog steeds meer dan 100/50 Mbps. Netjes.

Ons probleem met Odido Klik&Klaar is de betrouwbaarheid. Niet alleen viel de router in een maand twee keer uit (om na een herstart weer te functioneren), tijdens flinke regenbuien en een najaarsstorm had de router grote moeite om een stabiel thuisnetwerk te bieden. Dipjes in het wifisignaal verstoorden onze videobelvergaderingen, onderbraken de muziek uit de Sonos-speakers en lieten onze telefoons af en toe automatisch overschakelen naar het mobiele netwerk. Ongemakken die we tijdens slecht weer niet ervaren via een vaste internetverbinding, en ongemakken waar we niet op zitten te wachten in het gure Nederland.

©Rens Blom

De Klik&Klaar-router uit de doos.

Goed om te weten: de router heeft twee 2,5Gbit/s-ethernetpoorten om apparaten bekabeld aan te sluiten. Wij hebben de smart-tv rechtstreeks aangesloten en de andere poort verbonden met een switch. De smart-tv heeft tijdens het kijken van Videoland, YouTube en NPO Plus nooit problemen met zijn internetverbinding gehad, ook niet tijdens slecht weer.  

Wifirepeaters

Voor een volledige test hebben we ook twee wifirepeaters van Odido Klik&Klaar besteld. Die heten Wifipunten, zijn optioneel en kosten 2,50 euro per stuk per maand. Je huurt ze en moet ze als ze niet bevallen of bij het stoppen van Klik&Klaar dus terugsturen.

©Rens Blom

©Rens Blom

De installatie van de Wifipunten.

Onze ervaringen met de kleine repeaters, die je neerzet in de vensterbank of op je bureau, zijn gemengd. Enerzijds verbeteren ze het wifisignaal in ons appartement duidelijk. Op onze werkplek, een vide boven de keuken/woonkamer en net buiten de directe zichtlijn van de router in de woonkamer, haalden we via router een downloadsnelheid van 270 Mbps en een uploadsnelheid van 120 Mbps. Na het installeren van een wifirepeater op de wifi, met bijna een zichtlijn op de router, schoot de downloadsnelheid omhoog naar 425 tot 616 Mbps – op basis van vier tests verspreid over een uur. De uploadsnelheid bedroeg bij deze tests 107 tot 110 Mbps en verbeterde dus niet ten opzichte van de oude situatie.

©Rens Blom

Een snelheidstest na het koppelen van een wifirepeater.

Een Wifipunt-wifirepeater heeft twee 2,5Gbit/s-lanpoorten om apparatuur bekabeld aan te sluiten. Onze computer op de werkplek tikte bekabeld op de repeater vrijwel dezelfde snelheden aan als via de wifi.

©Rens Blom

De wifirepeater is handzaam en daarom op veel plekken neer te zetten.

Opmerkelijk is dat heel wat van onze apparaten in de war raakten van de Wifipunten. Smartphones, laptops en tablets leken soms niet meer te weten met welk wifipunt (router, wifipunt één of wifipunt twee) ze het beste konden verbinden, wat leidde tot verbindingsproblemen. Dat terwijl we de repeaters geïnstalleerd hebben volgens de instructies van deKlik&Klaar-app, die in de weken erna steevast aangaf dat ons wifinetwerk er keurig uitzag. Na het verwijderen van de Wifipunten waren de verbindingsproblemen ook opgelost.

©Rens Blom

Conclusie

Odido Klik&Klaar is kinderlijk eenvoudig te installeren, is – afhankelijk van je locatie – razendsnel en werkt over het algemeen goed. De verbindingsproblemen tijdens slecht weer zijn ons wel tegengevallen. Dit is voor ons reden om te blijven bij de stabielere vaste internetaansluiting in onze woning. Klik&Klaar lijkt ons wel ideaal voor een campingstandplaats, vakantiehuisje of andere plek zonder (betaalbare) vaste internetaansluiting.

▼ Volgende artikel
Meer overzicht in de Notities-app: koppen en tekst inklappen in iOS 18
Huis

Meer overzicht in de Notities-app: koppen en tekst inklappen in iOS 18

Met iOS 18 krijg je toegang tot functies die eerder niet mogelijk waren, waardoor je je smartphone nog persoonlijker kunt maken. Ook de Notities-app heeft een update gekregen, zodat je teksten nu veel makkelijker kunt organiseren.

Wanneer je iOS 18 downloadt op je iPhone, dan krijg je ook meteen toegang tot de nieuwe Notities-app. Hiermee heb je nog meer mogelijkheden om je teksten overzichtelijk te organiseren en beheren.

Lees ook: Personaliseer je iPhone: zo pas je in iOS 18 het beginscherm aan

De Notities-app van iOS 18 is onder handen genomen. Daardoor moet het ook gemakkelijker worden om bepaalde informatie terug te vinden. Als je een lange tekst in de app hebt geschreven, dan kan het lastig zijn om een specifieke passage op te zoeken, zelfs wanneer je al koppen en tussenkopjes hebt gebruikt om je tekst te structureren. Maar met iOS 18 is dat makkelijker geworden. Je kunt nu namelijk de kopjes – en daarmee de tekst die daarbij hoort – inklappen en uitvouwen wanneer je wilt.

Zodoende moet je veel sneller door je eigen werk heen kunnen. Wanneer je zo'n kop inklapt, verdwijnt de alinea die daarmee geassocieerd wordt. In beeld verschijnt dan een kleine pijl naast de betreffende kop. Als je daar op tikt, dan komt de alinea tevoorschijn. In dit artikel leggen we uit hoe je de koppen inklapbaar maakt en hoe je ze daarna ook weer kunt uitklappen. Heel moeilijk is het niet, maar je moet wel even weten waar het staat.

Inklapbare koppen voor Notities

Open de Notities-app op je iPhone, zodra je die hebt geüpdatet naar iOS 18. Je kunt nu een notitie selecteren en openen (eventueel vanuit een map), of een nieuwe aanmaken. Dat laatste doe je door rechts onderin op het knopje te drukken dat lijkt op een potlood in een vierkant. Maak de tekst op zoals je dat altijd zou doen en voeg de koppen toe die je wilt gebruiken. Koppen maak je aan door een regel te selecteren en onderin, op de balk met opties, op Aa te klikken. Zie je deze balk niet? Klik dan op het plusicoon.

Aa is de opmaakknop. Daarmee bepaal je wat voor type tekst het is: een titel, koptekst, subkop of hoofdtekst. Selecteer nu Koptekst of Subkop. Links van de (sub)kop zie je nu een pijltje staan, dat naar beneden gericht is. Dat betekent dat deze sectie uitgeklapt is. Als je op het pijltje tikt, kun je de alinea inklappen, zodat deze uit beeld verdwijnt. Klik je er nogmaals op, dan komt de alinea weer tevoorschijn.

Tot slot is het mogelijk de tekst, in welke opmaakvorm dan ook, van kleurtjes te voorzien. Selecteer dan wederom een regel of alinea, tik als dat nodig is op plus, dan op Aa en tik rechts op de kleurknop (bij ons staat die standaard op paars).