Inkjetprinter of laserprinter: dit zijn de verschillen

© PXimport

Inkjetprinter of laserprinter: dit zijn de verschillen

Geplaatst: 6 januari 2022 - 15:36

Aangepast: 14 december 2022 - 10:09

Redactie

Printers zijn in grofweg twee categorieën in te delen, namelijk inkjet en laser. Wat zijn precies de voor- en nadelen? Hoe werken ze? En als je moet kiezen, inkjetprinter of laserprinter, welke kun je dan het beste kopen?

Vroeger maakten printers enorm veel kabaal. Deze dot-matrix printers hamerden letterlijk de inkt op het papier. Inmiddels maken printers geen contact meer met het oppervlak. Zowel inkjet- als laserprinters deponeren de inkt (of toner) van een afstandje. Dit werkt stiller en sneller.

De printkop van een inkjet bevat heel dunne ‘spuitmondjes’ die hele kleine druppels inkt (minder dan een derde van de breedte van een menselijk haar) op het papier afschieten. Moderne printers zijn daarin héél nauwkeurig: ze kunnen tot wel 1.200 puntjes per 2,54 centimeter (1200 dots per inch, dpi) op papier zetten. Dat is toch knap van zo’n compacte printer. Maar het kan nóg gedetailleerder.

Naast inkjetprinters bestaan namelijk ook laserprinters, en deze werken heel anders. In de printer zit een trommel die gemagnetiseerd wordt. Vervolgens ‘tekent’ een laserstraal de gewenste letters en afbeeldingen hier op, en op elke plek waar de straal de trommel raakt, wordt de lading omgekeerd. 

Dit betekent dat vervolgens een speciaal poeder, ‘toner’ genoemd, blijft plakken op de plek waar de straal de trommel heeft geraakt. De rest blijft leeg. Vervolgens wordt de trommel over het papier gerold en wordt de toner erop gelegd. De poederinkt zou er zomaar weer afvallen, als de pagina hierna niet door twee warme persrollen zou lopen. Hiermee wordt de toner gefixeerd. Dit is ook de reden dat een pagina warm aanvoelt als hij uit een laserprinter komt.

 

© PXimport

Voor- en nadelen

Inkjet- en laserprinters hebben hun eigen voor- en nadelen. Een laserprinter drukt tekst op een veel hogere snelheid en kwaliteit af dan een inkjetprinter. Lasers kunnen een hogere resolutie afdrukken, omdat ze niet gehinderd worden door inktdikte. Er is ook minder kans op vlekken omdat de toner droog is en snel gefixeerd wordt. 

Bij een inkjet-afdruk is de inkt vaak nog nat als hij uit de printer komt, en moet je daar dus even voorzichtig mee omgaan. Als je dunner papier gebruikt of een pagina erg vol bedrukt, kan de natte inkt de pagina ook doen krullen.

Verder zijn de kosten per pagina met een laserprinter lager. Daar staat weer tegenover dat een laserprinter niet geschikt is voor het afdrukken van foto’s. Je kunt hierin ook geen fotopapier stoppen: de toner hecht niet goed op een glad oppervlak.

Als je veel foto’s wilt afdrukken is een inkjet-printer daarom de enige keuze. Een laserprinter kán het wel, en met een hogere dpi, maar de afbeelding is dan vaal en de afdrukkwaliteit is nooit zo levendig als een inktafdruk.

Het afdrukken van een foto op A4 papierformaat duurt doorgaans tussen de anderhalf en drie minuten op een inkjet, wat natuurlijk veel langer is dan de enkele seconden van zelfs een kleurenlaserprint. Dat is te danken aan de veel hogere doorvoersnelheid van het lasersysteem.

 

© PXimport

Kleur of zwart/wit

Wellicht denk je dat een laserprinter alleen monochroom kan printen (dus zwart-wit). Dat is niet het geval, al zijn kleurenlaserprinters aanmerkelijk duurder. Deze zijn eigenlijk alleen interessant voor de zakelijke markt. Ze worden bijvoorbeeld gebruikt voor interne rapporten met grafieken of illustraties, niet aan glossy fullcolour brochures. 

Als je verwacht vooral veel tekst te moeten printen (bijvoorbeeld een dikke scriptie, een boek of heel veel correspondentie) dan zou een laserprinter op de lange termijn goedkoper kunnen zijn.

Overigens is ook een kleureninkjet-printer in staat om alleen zwartwit te printen, waardoor je alleen de goedkopere zwarte inktreservoirs gebruikt. Denk er wel aan dit in de instellingen van je computer of smartphone te selecteren. Dit spaart uiteindelijk ook een boel geld.

Prijsverschil inkjet en laser

Inkjet-printers zijn tenslotte doorgaans goedkoper in de aanschaf dan laserprinters. Dit komt omdat de fabrikant zijn geld verdient met de inkt. Daarom zijn inkjet-cartridges relatief duur en is de afdrukprijs per pagina relatief hoog. Laserprinters zijn daarentegen juist duur in de aanschaf. Hoewel een tonercartridge op zich ook niet goedkoop is, gaat deze veel langer mee met dus een veel lagere prijs per afdruk.

Het zal soms lastig zijn om in te schatten hoe duur een afdruk precies is, omdat er cartridges met verschillende inktcapaciteit op de markt zijn. Om dit goed te vergelijken is er de ISO-IEC 24711 standaard. Op de websites van fabrikanten kun je hiermee exact zien hoeveel afdrukken je uit een inkjetcartridge haalt. 

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000