ID.nl logo
Nieuwe printer? Zo bereken je eenvoudig zelf de kosten per afdruk
Huis

Nieuwe printer? Zo bereken je eenvoudig zelf de kosten per afdruk

Of je nu een dure of een goedkope printer hebt gekocht: er komen altijd extra kosten bij, vooral voor inkt (inkjetprinter) of toner (laserprinters). Daarom is het handig als je vooraf kunt bepalen wat je daar ongeveer aan kwijt zult zijn. Gelukkig is het niet moeilijk om dat zelf uit te rekenen.

Dit artikel in het kort: 🖨️ Deze stappen moet je nemen om de printkosten per pagina te berekenen 🖨️ Dit is de betekenis van het standaard-afdrukkingspercentage Rekenvoorbeeld 🖨️ Ook dit heeft invloed op de kosten per pagina 🖨️ Wat als je afwijkt van de standaard?

Lees ook: Inkjet of laser: welke printer moet je kiezen?

Wat kost één pagina printen?

Wat je qua kosten aan printen kwijt bent, kun je gelukkig vrij makkelijk zelf berekenen. Daarvoor volg je onderstaand stappenplan:

1: Bepaal de kosten van de cartridge(s)

Voor inkjetprinters gaat het om de kosten van de inktcartridges (zowel zwart als kleur). Voor laserprinters gaat het om de kosten van de tonercartridge(s).

2: Bepaal het paginavolume

Daarmee bedoelen we het aantal pagina's dat je met een cartridge kunt afdrukken. Dit wordt vaak vermeld in de specificaties. Zoek op termen als paginaopbrengst of yield. Dit paginavolume is meestal gebaseerd op een standaard afdrukdekking (meestal 5% van de pagina voor zwart-wit en 20% voor kleur). Verderop lees je wat deze percentages betekenen.

3: Bereken de kosten per pagina

Zwart-wit afdrukken: Deel de kosten van de zwarte inkt- of tonercartridge door het aantal pagina's dat je kunt afdrukken met die cartridge.
Kleurenafdrukken: Deel de kosten van de kleurencartridges door het aantal kleurpagina's dat je kunt afdrukken. Voor kleurenafdrukken wordt meestal de som van de afzonderlijke kleurencartridges genomen.
Fotoafdrukken: De kosten per foto kunnen hoger liggen omdat er meer inkt wordt gebruikt om de foto volledig te vullen.

Standaard afdrukdekking De percentages van 5% en 20% dekking, zoals hierboven genoemd, verwijzen naar hoeveel van een A4-pagina daadwerkelijk met inkt wordt bedekt tijdens het afdrukken. Een dekking van 5% komt overeen met een standaard tekstpagina, zoals een brief of eenvoudig document met alleen zwarte tekst. Bij 20% dekking is ongeveer een vijfde van de pagina bedekt met inkt, wat typisch is voor kleurendocumenten. Hierbij wordt meer inkt gebruikt door de verschillende kleuren die worden aangebracht om afbeeldingen, grafieken of rijk gekleurde teksten te produceren. Fabrikanten werken met deze standaarden om zo realistisch mogelijk het aantal pagina's te schatten dat je met één cartridge kunt afdrukken.


🖩 Rekenvoorbeeld

Stel dat je een inktcartridge koopt voor 50 euro en de fabrikant vermeldt dat deze cartridge 1000 pagina's kan afdrukken. De kosten per pagina voor zwart-wit afdrukken zijn dan:

Kosten per pagina=50/1000=0,05 euro

Voor een kleurenprinter met drie kleurencartridges van elk 20 euro en een paginavolume van 500 pagina's per cartridge, zouden de kosten per pagina als volgt zijn:

Kosten per pagina=20+20+20/500= 0,12 euro


©Kana Design Image

Ook dit heeft invloed op de kosten per pagina:

(Dagelijks) gebruik

Hoe vaker je print, hoe minder je te maken hebt met problemen zoals uitdrogende inktkoppen, wat de kosten kan beïnvloeden.

Inkt- of tonerabonnementen

Sommige fabrikanten bieden abonnementen aan waarbij je een vast bedrag per maand betaalt. Je geeft dan aan hoeveel pagina's je gemiddeld per maand print en krijgt, zodra je die limiet bijna bereikt hebt, automatisch nieuwe inkt thuisgestuurd. Voorbeelden zijn Pixma Print van Canon en Instant Ink van HP. Je kunt daardoor een stuk voordeliger uit zijn dan wanneer je zelf elke keer nieuwe cartridges zou kopen.

Merkloze cartridges

Je kunt ook besluiten om niet telkens de merk-cartridges te kopen die bij je printer horen, maar om te kiezen voor huismerk-cartridges. Die zijn over het algemeen een stuk goedkoper. Wel kan het zijn dat je een foutmelding op je printer krijgt en dat hij een ander merk cartridge niet accepteert. In veel gevallen kun je deze 'Cartridge Protection' met enige moeite uitzetten.

Afdrukdekking

De daadwerkelijke kosten per pagina kunnen variëren afhankelijk van hoeveel inkt er op de pagina wordt gebruikt. Wanneer je een pagina afdrukt met veel grafieken en afbeeldingen in kleur zal dat uiteraard meer inkt kosten dan een eenvoudige tekstpagina, omdat je dan over de 20% bedrukking gaat die meestal per kleurenprintpagina wordt aangehouden.

Weten welke inkt je moet hebben?

Selecteer je printer

Wat als je afwijkt van de standaard?

De fabrikant zegt dat je met een kleurencartridge 500 pagina's kunt printen bij 20% dekking. Jij drukt fullcolour foto's af die de hele pagina vullen. Je verhoogt de dekking dus naar 100% (5x 20%). De verwachte paginaproductie wordt dan verlaagd naar 100 pagina's (500 pagina's gedeeld door 5).

Bij zwart-wit cartridges werkt dit hetzelfde. Stel, je hebt een zwart-wit cartridge die 1000 pagina's kan afdrukken bij een dekking van 5%. Nu ga je pagina's afdrukken met een dekking van 100% (compleet zwarte pagina's – misschien heb je wel een sombere bui 😉). Dat betekent dat je per pagina 20 keer zoveel inkt gebruikt als de standaard. Je haalt dus geen 1000 pagina's meer, maar moet dat delen door 20. En dat betekent dat je al na 50 zwarte bladzijden een nieuwe cartridge nodig zult hebben.

Tot slot

Als je weet hoe je de kosten per afdruk berekent, kun je beter inschatten wat je daadwerkelijk kwijt bent aan printen. Dit helpt je niet alleen om de juiste printer te kiezen, maar ook om bewuster om te gaan met je printgebruik. Of je nu regelmatig print of alleen maar af en toe, door deze kosten vooraf goed te berekenen, voorkom je verrassingen. Let daarbij op factoren zoals de afdrukdekking en overweeg of een inktabonnement voor jou voordelig kan zijn. Zo houd je de kosten onder controle en haal je het meeste uit je printer.

▼ Volgende artikel
Review Asus ROG Phone 9 Pro – De niche verfijnd
© Wesley Akkerman
Huis

Review Asus ROG Phone 9 Pro – De niche verfijnd

De Asus ROG Phone 9 Pro pakt het stokje over van de Asus ROG Phone 8 Pro, die vorig jaar de smartphone-ervaring binnen deze niche naar een hoger niveau tilde. Sterker nog: we durfden te stellen dat de 8 Pro de niche voorbij ging. Dit jaar is er sprake van een verfijning.

Uitstekend
Conclusie

Daar waar we vorig jaar nog konden stellen dat de Asus ROG Phone 8 Pro de gamingsmartphone uit de niche haalde, zien we dit jaar dat Asus gokt op veilige verbeteringen. Daardoor bestaan er tussen de 8 en 9 weinig verschillen. In de basis is het dezelfde smartphone, maar dan met een veel betere processor en meer nadruk op het AniMe Vision-systeem. Daar kun je nu meer informatie op presenteren, eventueel in kleur, en zelfs minispellen op spelen. Het sluit aan op het speelse karakter van het toestel, dat zich natuurlijk met name richt op gamers. Het toestel oogt nog altijd volwassen en beschikt bovendien over alles wat de ROG Phone 8 ook aanbiedt, zoals een strakke behuizing, een IP68-certificaat, volwaardig camerasysteem en een goede accu. Maar ondertussen neemt het ook nadelen over van zijn voorganger. Zo laat de warmteontwikkeling te wensen over en schiet het updatebeleid voor deze prijs tekort. De camera's leveren wel meer natuurlijkere beelden, maar ook daar blijft de kwaliteit achter bij de concurrentie. Maar dat is mogelijk niet waarom je dit toestel op het oog hebt.

Plus- en minpunten
  • Volwassen gamingsmartphone
  • Ingeperkt doch strak design
  • Specificaties
  • Schouderknoppen
  • Gamingsoftware
  • AniMe Vision
  • Twee jaar aan Android-upgrades
  • Camera kan nog beter
  • Forse prijs

Dezelfde behuizing, hetzelfde scherm, dezelfde resolutie, dezelfde schouderknoppen, dezelfde software, hetzelfde softwarebeleid en dezelfde configuratieopties. Ten opzichte van de Asus ROG Phone 8 Pro is er voor de Asus ROG Phone 9 in de basis dus niet veel veranderd. En dat terwijl de Taiwanese fabrikant toch gewoon 1299 euro rekent voor dit toestel. Gelukkig zijn er wel een aantal belangrijke dingen verbeterd, maar zoals gezegd hebben we over het algemeen te maken met een verfijning van de ervaring die we vorig jaar ervaren hebben.

De belangrijkste verbetering zit hem uiteraard in de processor. Net als in de OnePlus 13, die we eerder getest hebben, zit ook hier een Qualcomm Snapdragon 8 Elite in het apparaat. Dit is een enorm krachtige cpu die de meeste games op Android, of van andere spelcomputers, aankan. Vrijwel altijd in zestig frames per seconde op een resolutie van 1080p. Hoger hoeft niet, aangezien de smartphone met een resolutie van 2400 bij 1080 pixels niet hoger aankan. De beeldverversing is overkill met 185 Hertz; alsof die 165 Hz op de 8 Pro niet genoeg was.

©Wesley Akkerman

©Wesley Akkerman

Warmteontwikkeling is niet oké

We hebben het in onze recensie van vorig jaar ook aangehaald: de warmteontwikkeling. Zodra je lekker aan het gamen bent, en ook wat meer van het toestel vraagt, dan kan de telefoon echt heet worden. Niet warm, zoals de OnePlus 13, maar héét. Vasthouden is dan onprettig en oncomfortabel, omdat de randen, de achterkant, het scherm en zelfs de cameramodule warm worden. OnePlus lijkt de warmteafvoer tot nu toe beter onder controle te hebben. Dit is best een kwalijke zaak voor een gespecialiseerde smartphone, bedoeld voor het spelen van games.

Nu kun je investeren in een iets duurdere versie van de Asus ROG Phone 9 Pro, de Pro Edition, waardoor je meer werkgeheugen en opslagruimte krijgt, evenals een AeroActive Cooler X-accessoire. Die moet het systeem afkoelen. Dit jaar hebben we de koeler niet kunnen testen, omdat Asus hem niet opstuurde – maar uit ervaring weten we dat deze koeler de smartphone daadwerkelijk kan afkoelen. Dat komt de prestaties en de accuduur ten goede. Bovendien biedt de accessoire extra knoppen aan, die handig kunnen zijn voor moderne Android-games.

©Wesley Akkerman

©Wesley Akkerman

Accu en opladen

Voor andere taken is de Asus ROG Phone 9 Pro, net als eigenlijk elke smartphone met de 8 Elite aan boord, overgekwalificeerd. Geen enkele app doet moeilijk en in op het gebied van multitasking laat het toestel niets te wensen over. Verder krijg je voor dit bedrag 16 GB aan werkgeheugen en 512 GB aan opslagruimte tot je beschikking. In beide gevallen meer dan genoeg en ook meer dan je elders aantreft. Maar eerlijk is eerlijk: als je bijna 1300 euro neerlegt voor een mobiele telefoon, dan mag je dergelijke specificaties gewoon verwachten.

En hoewel het fijn is dat de accu beschikt over 5800 mAh aan vermogen (wat 300 mAh meer is dan vorig jaar), is het tegelijkertijd zo dat de ROG Phone 7 nog steeds de kroon spant met 6000 mAh. De accu houdt het, onder normale omstandigheden, redelijk lang uit. Soms hoef je pas na twee volle dagen het toestel opnieuw op te laden. Ga je erop gamen, dan wordt de accu leeggeslurpt en moet je logischerwijs eerder opladen. Opladen gaat met 65 watt relatief snel. Binnen 45 minuten moet het toestel opgeladen zijn. Draadloos opladen is eveneens aanwezig, op 15 watt.

©Wesley Akkerman

©Wesley Akkerman

Meer leds op de achterkant

Een andere verfijning treffen we aan op de achterkant. De Asus ROG Phone 9 Pro biedt namelijk meer led-lampjes dan ooit aan. Daar waar de voorganger het bij informatieverstrekking laat, gaat de 9 Pro een flinke stap verder door je er ook simpele spelletjes op te laten spelen. De AniMe Vision, zoals Asus de verzameling leds noemt, beschikt nu over 648 lampjes. Ze kunnen nog steeds zaken als accupercentage, de klok en meer laten zien, en nu zelfs in kleur. Als je dan toch iets unieks aanbiedt, ga er dan ook voor – dit is wat de ROG Phone immers uniek maakt.

Als je daar allemaal geen interesse hebt, geen nood. Want je kunt de lampjes gewoon uitschakelen. Dan zie je er helemaal niets van terug en oogt de Asus ROG Phone 9 Pro als een strak vormgegeven, premium smartphone (net zoals zijn voorganger). De cameramodule wijkt af van de ontwerpen die we elders tegenkomen, maar ook dat geeft de telefoon zijn eigen karakter mee. Zonder hoesje ligt het apparaat wel flink scheef op een bureau of bank, maar gelukkig glijdt het toestel niet zomaar ergens van af. Belangrijker is echter hoe de camera presteert, natuurlijk.

Goed camerasysteem, maar…

Ook bij het camerasysteem is er sprake van een herhaling van wat de voorganger aan boord had – maar wel eentje met kleine verbeteringen. Pas wanneer je dieper de specificatielijst in duikt, zie je dat er nu een verfijnde Sony-sensor in de hoofdlens zit, met een ietwat verbeterde gimbalstabilisatie. Voor de rest is het systeem identiek aan het model van vorig jaar. Zo is er nog altijd een dertien megapixel ultragroothoeklens en een telelens van 32 megapixel die tot drie keer optisch kan inzoomen. Voorop treffen we een selfiecamera aan van 32 megapixel. Het systeem maakt over het algemeen geen slechte foto's, laat dat duidelijk zijn.

Maar we kunnen tegelijkertijd niet stellen dat Asus in de buurt komt van de concurrentie, die ongeveer dezelfde prijs rekent voor zijn smartphones. Het is deels appels en peren vergelijken, omdat de focus van de ROG Phone-serie nou eenmaal ergens anders op ligt, maar dat zal iemand die op zoek is naar een goede smartphone worst wezen. De ROG Phone 9 Pro is in elk geval in staat foto's realistisch weer te geven, met een prettig contrast en fijne detailverwerking. De upgrade is niet bijster groot, maar door het meer natuurlijke karakter wat ons betreft wel welkom.

Tegenvallend updatebeleid

Het grootste struikelblok voor de Asus ROG Phone 9 Pro is echter het updatebeleid. Het toestel wordt dan wel geleverd met Android 15, maar kan daarna rekenen op slechts twee Android-upgrades. In een tijd waarin OnePlus minimaal vier en zowel Samsung als Google zeven jaar aan upgrades aanbieden, is dat meer dan ondermaats te noemen. Gelukkig krijg je wel vijf jaar aan beveiligingsupdates, maar uit het updatebeleid spreekt verder weinig vertrouwen. Alsof de toestellen de investering niet meer waard zijn nadat ze de twee jaar gepasseerd zijn.

Verder zijn we tevreden over de software. Er worden wat apps vooraf geïnstalleerd, maar die kun je veelal verwijderen. Daarnaast zijn er wat AI-opties. Zo kun je achtergronden aanmaken en gebruikmaken van Circle to Search. Ook kun je voor games bepaalde handelingen automatiseren of bijzondere momenten laten vastleggen. En met AI Grabber kun je teksten uit games overnemen, waardoor je bijvoorbeeld sneller een tutorial kunt vinden. Al die opties staan in de exclusieve Armory Crate-app, waar je ook de triggers en AniMe Vision instelt.

Asus ROG Phone 9 Pro kopen?

Daar waar we vorig jaar nog konden stellen dat de Asus ROG Phone 8 Pro de gamingsmartphone uit de niche haalde, zien we dit jaar dat Asus gokt op veilige verbeteringen. Daardoor bestaan er tussen de 8 en 9 weinig verschillen. In de basis is het dezelfde smartphone, maar dan met een veel betere processor en meer nadruk op het AniMe Vision-systeem. Daar kun je nu meer informatie op presenteren, eventueel in kleur, en zelfs minispellen op spelen. Het sluit aan op het speelse karakter van het toestel, dat zich natuurlijk met name richt op gamers.

Het toestel oogt nog altijd volwassen en beschikt bovendien over alles wat de ROG Phone 8 ook aanbiedt, zoals een strakke behuizing, een IP68-certificaat, volwaardig camerasysteem en een goede accu. Maar ondertussen neemt het ook nadelen over van zijn voorganger. Zo laat de warmteontwikkeling te wensen over en schiet het updatebeleid voor deze prijs tekort. De camera's leveren wel meer natuurlijkere beelden, maar ook daar blijft de kwaliteit achter bij de concurrentie. Maar dat is mogelijk niet waarom je dit toestel op het oog hebt.

▼ Volgende artikel
Consumenten testen: de Philips XD5123/10-stofzuiger
© Philips
Huis

Consumenten testen: de Philips XD5123/10-stofzuiger

De Philips XD5123/10 stofzuiger met zak biedt een uitstekende balans tussen krachtige zuigkracht, gebruiksgemak en veelzijdigheid. Met de TriActive-zuigmond, geïntegreerde hulpstukken en een gebruiksvriendelijk ontwerp is deze stofzuiger een favoriet voor huishoudens met uiteenlopende schoonmaakbehoeften. We vroegen de leden van het Review.nl Testpanel naar hun mening.

Partnerbijdrage - in samenwerking met Philips

Doordacht design en vormgeving

De testers waarderen het compacte en lichte ontwerp van de Philips XD5123/10. Het apparaat weegt slechts 4,6 kg en heeft een moderne uitstraling. Vooral de zachte bumper en rubber wielen vallen in de smaak, omdat ze beschermen tegen krassen op meubels en vloeren.

Volgens CGM Peters is het compacte formaat met een nette uitstraling een groot voordeel. Ook Wendy Wenning roemt het ontwerp als mooi compact en geschikt voor nauwe ruimtes. Desondanks vinden sommigen, zoals CB82, het onhandig dat het snoer niet automatisch oprolbaar is en de slang iets te stug, wat het gebruiksgemak enigszins beïnvloedt.

©Philips

Veelzijdigheid en accessoires

De veelzijdigheid van de Philips XD5123/10 wordt breed gewaardeerd. De stofzuiger bevat meerdere opzetstukken, waaronder een spleetmondstuk en een meubelmondstuk. Vooral de geïntegreerde borstel in de stang en het TriActive-mondstuk spreken de gebruikers aan. Dat laatste mondstuk tilt tapijten op, verwijdert haren en reinigt langs muren en meubels.

TimH prijst het gemak van het opzetstuk dat direct aan de slang vastzit, terwijl Wendy Wenning aangeeft dat het apparaat dierenharen met gemak verwijdert. MarkintheDark1974 is positief verrast door de robuuste werking van het grotere hulpstuk voor dierenharen. Een klein nadeel is volgens sommige reviewers dat de hulpstukken niet allemaal in het apparaat zelf kunnen worden opgeborgen.

©Philips

Krachtige prestaties op diverse vloeren

De Philips XD5123/10 blinkt uit in zuigkracht. Of het nu gaat om laminaat, tapijt, plavuizen of dierenharen, het apparaat levert indrukwekkende resultaten. De AirflowMax-technologie garandeert een constante zuigkracht, zelfs als de stofzak voller wordt.

Het compacte formaat en de krachtige zuigkracht maken het een plezier om te gebruiken

- CGM Peters

MLassche beschrijft de prestaties als 'extreem goed' en benadrukt hoe effectief het TriActive-mondstuk werkt. CGM Peters merkt op dat het HEPA-filter allergenen uitstekend opvangt, wat het ideaal maakt voor mensen met allergieën. Hoewel de zuigkracht overwegend positief wordt beoordeeld, is het geluidsniveau voor sommigen, zoals Troost en CB82, een nadeel.

©Philips

Gebruiksgemak en bediening

Met een snoerlengte van 9 meter en een lichtgewicht ontwerp is de Philips XD5123/10 ontworpen voor moeiteloze bediening. Veel testers waarderen de eenvoudige installatie en de verstelbare steel, die geschikt is voor gebruikers van verschillende lengtes.

Volgens MarkRombaut zorgen het lichte gewicht en de wendbaarheid ervoor dat stofzuigen geen zware klus is. Echter, CB82 en andere testers vinden het snoer wat kort voor grotere ruimtes, en sommigen hadden liever een automatische oprolfunctie gezien.

✅ Pluspunten

  • Krachtige zuigkracht

  • Compact en lichtgewicht ontwerp

  • TriActive-mondstuk en geïntegreerde hulpstukken

❌ Minpunten

  • Geluidsniveau aan de hoge kant

  • Geen automatisch oprolsysteem voor het snoer

Eindoordeel

De Philips XD5123/10 biedt krachtige prestaties, een breed scala aan hulpstukken en een compact ontwerp, wat het een uitstekende keuze maakt voor de meeste huishoudens. Met een gemiddelde totaalscore van 8,1/10 is dit een solide investering, vooral voor mensen met huisdieren en verschillende vloertypes. Kleine nadelen zoals het geluidsniveau en het niet automatisch oprolbare snoer doen weinig af aan de algehele prestaties.

Meer weten over deze stofzuiger?

Kijk op Kieskeurig.nl!