Review Samsung 990 PRO SSD - Weer een échte PRO

© Gorodenkoff Productions OU

Review Samsung 990 PRO SSD - Weer een échte PRO

Geplaatst: 23 februari 2023 - 12:18

Aangepast: 19 september 2023 - 08:52

Redactie ID.nl

Met de 990 PRO brengt Samsung hun nieuwe, langverwachte high-end ssd naar de markt. Samsung heeft een geschiedenis van uitstekende storage producten, maar de laatste jaren zagen we enkele concurrenten op prestatiegebied langszij, en soms zelfs voorbij komen. De 990 PRO moet daar volgens Samsung een einde aan maken.

10

Ons oordeel

Samsung 990 PRO SSD

Pluspunten

Uitstekende prestaties tot middelzwaar gebruik

Ongekende prestaties in onze duurtest

Vijf jaar garantie

Minpunten

Adviesprijs bij lancering

Conclusie

De Samsung 990 PRO is een enorme verbetering ten opzichte van andere recent uitgebrachte SSD's en biedt professionals op het gebied van creativiteit en data een aantrekkelijke optie als 'Pro-drive'....
Lees meer

De Samsung 990 PRO is een klassieke high-end ssd als we naar de opzet kijken. De ssd combineert high-performance geheugen met een DRAM-cache en SLC-caching, en Samsung is zoals vanouds goed in de ondersteuning van hardware-encryptie. 

De 990 PRO komt met 1 en 2 TB opslagcapaciteit (een 4TB-exemplaar moet volgend jaar verschijnen). Je kunt daarbij kiezen tussen een variant met of zonder heatsink, waarbij een heatsink een absolute must is als je de schijf intensief gebruikt. Of je dan de heatsink van Samsung of een andere heatsink gebruikt, maakt niet uit, maar zonder koeling is oververhitting een te groot risico. 

 

Prestaties 

De winst komt vooral tot uiting in de kwaliteit van de onderdelen. Samsung is een van de weinige fabrikanten die alle onderdelen zelf maakt, met als gevolg dat sommige technische specificaties onbekend (geheim) zijn, maar zolang de prestaties voor zich spreken, maken wij daar geen probleem van. 

 

Waar fabrikanten zich vaak richten op de hoge getallen die sequentiële schrijf- en lees- acties opleveren, kijken wij liever naar benchmarks die echte taken simuleren. In de belangrijkste PC Mark Full Benchmark scoort de 990 PRO een gemiddelde van 700 MB/s. Dat is zo’n 10 procent hoger dan de nummer twee in onze database van meer dan vijftig recent geteste ssd’s, de WD Black SN850X, maar ook zo’n 50 procent hoger dan zijn voorganger, de 980 PRO. In onze extreme duurtest is het resultaat nog indrukwekkender, met een gemiddelde doorvoer van 964 MB/s is hij significant sneller dan de nummer twee, de Corsair MP600 PRO LPX met 686 MB/s, maar ook de 980 PRO (397 MB/s) en de SN850X (326 MB/s) laat hij ver achter zich. Dat maakt hem met voorsprong de snelste ssd ooit in onze duurtest. 

 

Conclusie 

De Samsung 990 PRO is een gigantische stap vooruit, ook vergeleken met iedere andere recent verschenen ssd. Samsung heeft met de 990 PRO weer een echte ‘Pro-drive’ in huis: aantrekkelijk voor creatieve en data professionals. 

Review Samsung 990 PRO SSD - Weer een échte PRO -24949255

De Samsung 990 PRO SSD is een klassieke high-end ssd als we naar de opzet kijken. 

 De Samsung 990 PRO SSD is een klassieke high-end ssd als we naar de opzet kijken. 

0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten