Hou je surfgedrag privé in Chrome, Firefox en Internet Explorer

© PXimport

Hou je surfgedrag privé in Chrome, Firefox en Internet Explorer

Netwerk

Geplaatst: 24 december 2014 - 07:02

Aangepast: 24 november 2022 - 11:10

Robbin Ooijevaar

Elke moderne browser heeft een speciale instelling waarmee de browser niets bewaart tijdens het internetten. Dit is handig als je je mail controleert op de computer van iemand anders, maar ook als je iemand anders laat internetten op jouw computer.

Stap 1: Privé-modus

Surf je in privé-modus, dan worden er geen sporen van je browse-sessie opgeslagen in de geschiedenis van je browser. De privé-modus is erg handig als je even op de computer van iemand anders werkt. Zo voorkom je dat, als je vergeet uit te loggen, diegene die na jou plaatsneemt achter het apparaat je Facebook, Gmail/Hotmail of andere diensten kan gebruiken. Het enige dat je hoeft te doen is de privé-modus activeren. Er wordt een nieuw browservenster geopend en alles wat je hierin doet wordt automatisch 'vergeten' zodra je het venster afsluit.

Laat je iemand anders achter jouw computer plaatsnemen? Open ook dan even de privé-modus. Hiermee voorkom je dat iemand jouw browser-geschiedenis 'vervuilt' of je Gmail-account afmeldt omdat hij/zij Gmail wil gebruiken.

Stap 2: Sneltoets

Google Chrome noemt de privé-modus Incognitovenster. Je opent een Incognitovenster via Nieuw Incognitovenster met het instellingen-icoontje (rechtsboven in beeld). Je kunt ook de toetscombinatie Ctrl+Shift+N gebruiken.

In Internet Explorer heet de privé-modus InPrivate-navigatie. Klik op het op het icoontje met het tandwiel en kies Beveiliging / InPrivate-navigatie. Je kunt ook de toetscombinatie Ctrl+Shift+P gebruiken.

Firefox-gebruikers hebben de beschikking over een optie die Privénavigatie heet. Je activeert dit met de keuze Nieuw privévenster achter het instellingen-icoontje (rechtsboven in beeld). De sneltoets is hetzelfde als in Internet Explorer.

Had je geen weet van het bestaan van de privé-modus? Dan kun je je webbrowser opdracht geven om je 'sporen' te vergeten. Je kunt specificeren welke informatie de browser mag onthouden (bijvoorbeeld je wachtwoorden) en wat je wilt laten vergeten (bijvoorbeeld je surfgeschiedenis). Je activeert de schoonmaakhulp in alle genoemde browsers via Ctrl+Shift+Delete.

© PXimport

Gebruik een privé-sessie om te voorkomen dat de webbrowser gegevens bewaart.

Stap 3: Automatisch schonen

Heb je liever niet dat je webbrowser te veel gegevens onthoudt? Dan kan het hulpprogramma CCleaner je sporen automatisch voor je opruimen. Installeer CCleaner en start het programma. Ga naar Opties / Instellingen en plaats een vinkje bij Computer automatisch schoonmaken tijdens het opstarten. Naast je webbrowser zal CCleaner ook je prullenbak automatisch legen en andere resten verwijderen, zoals overbodige tijdelijke bestanden.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000