Gecontroleerd browsergeschiedenis wissen in Firefox

© PXimport

Gecontroleerd browsergeschiedenis wissen in Firefox

Netwerk

Geplaatst: 19 augustus 2019 - 02:03

Aangepast: 16 november 2022 - 09:26

Ronald Smit

Soms bezoek je een website waarvan je vermoedt dat er ongewenste troep achterblijft in je browsercache. Of cookies waar je niet op zit te wachten. En soms wil je gewoon niet dat anderen jouw browsergeschiedenis kunnen bekijken. Maar om nou alles in één klap te wissen? In Firefox hoeft dat in ieder geval niet!

Nu Google steeds meer laat doorschemeren dat het adblockers in Chrome aan banden wil leggen, is het een goed moment om eens naar die ándere 'alternatieve' browser - Firefox - te kijken. Firefox wordt onafhankelijk en open source ontwikkeld, wat betekent dat er geen stiekemigheden ingebouwd worden. En mocht maker Mozilla dat 'per ongeluk' wel doen, dan wordt dat heel snel ontdekt en staat iedereen op z'n achterste benen. Bovendien is Firefox razendsnel, dus daar hoef je het ook al niet om te laten. Praktisch is verder dat Firefox zeer privacy-vriendelijk is. Dat uit zich onder meer in allerlei volledig te tweaken settings op dat vlak. En een mooie manier om browsergeschiedenis te wissen. Want stel dat jij een paar sites hebt bezocht waarvan je geen rommel in je cache achter wilt laten, of vervelende cookies? Of dat je niet wilt dat huisgenoten zien dat je bepaalde sites hebt bezocht, bijvoorbeeld omdat je een of andere cadeautje als verrassing hebt besteld? In veel browsers is het wissen van de geschiedenis dan een kwestie van alles of niets. In Firefox heb je echter veel meer controle!

Gericht browsergeschiedenis wissen

Klik in Firefox rechtsboven eens op het knopje met de drie streepjes en dan in het geopende menu op Voorkeuren. In de nieuw geopende tab klik je vervolgens in de kolom links op Privacy & Beveiliging. Scroll op de geopende pagina een stukje naar beneden tot aan het kopje Geschiedenis. En klik daar weer onder op de knop Geschiedenis wissen. In plaats van dat deze actie botweg wordt uitgevoerd en je álles kwijtraakt, kun je nu heel specifiek aangeven tot hoever terug in de tijd je wilt wissen en welke onderdelen exact. Schakel in principe alle onderdelen in en kies bijvoorbeeld als periode het laatste uur of de laatste vier uur. Op deze manier wissen van browsergeschiedenis heeft als extreem groot voordeel dat alle gegevens (denk aan wachtwoorden, instellingen enzovoorts) van je regulier bezochte websites gewoon bewaard blijven. Je wist echt heel gericht alleen een bepaalde tijdsperiode. Zonder meer een ideale (en niet al te radicale) optie!

© PXimport

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000