Beveiligingsrouter F-Secure SENSE beschikbaar

Antivirusbedrijf F-Secure heeft aangekondigd dat de eigen router F-Secure SENSE in juni te koop is. De SENSE biedt ingebouwde beveiliging voor alle apparaten op het thuisnetwerk, inclusief IoT-apparatuur. De router is overigens eind 2015 al aangekondigd en zou oorspronkelijk in 2016 op de markt verschijnen.

De F-Secure SENSE is een router met ingebouwde internetbeveiliging. Volgens F-Secure kun je met de SENSE al je apparaten op je thuisnetwerk beveiligen, inclusief IoT-apparaten en apparatuur als smart-tv's. De SENSE is een AC1750-router die op zowel de 2,4- als 5GHz-band drie datastromen biedt. Inmiddels behoort AC1750 een beetje tot de onderkant van de markt, al is voor de doorsneegebruiker het verschil met 'snellere' varianten beperkt. De SENSE bevat naast de gigabit wan-aansluiting drie gigabit lan-aansluitingen en een usb3.0-poort.

F-Secure kondigde de SENSE eind 2015 al aan en de router zou oorspronkelijk in 2016 op de markt moeten verschijnen. In 2016 werd bekend dat de router werd uitgesteld om ervoor te zorgen dat de SENSE vlekkeloos zou werken.

© PXimport

Configuratie via app

De router wordt zoals steeds meer nieuwe routers geconfigureerd via een app die beschikbaar is voor iOS of Android. De initiële verbinding tussen de smartphone of tablet en de SENSE wordt via Bluetooth gemaakt. Behalve voor iOS en Android is er ook een ‘app’ voor Windows (7 of nieuwer) beschikbaar. Onder Android en Windows verzorgt de app ook de traditionele lokale antivirusbeveiliging. Er is geen app of aanvullende software beschikbaar voor macOS.

Combinatie van hardware en software

De bescherming van F-Secure Sense omvat een combinatie van hardware en software. De router biedt de eerste beschermingslaag en is verantwoordelijk voor het blokkeren van schadelijke websites, anti-tracking, anti-bot, de firewall en IoT-beveiliging. De Anti-botbeveiliging moet ervoor zorgen dat apparaten die besmet zijn met een botnet niet kunnen communiceren met het botnet. De IoT-beveiliging dient een vergelijkbaar doel en zorgt ervoor dat verkeer van onveilige IoT-apparaten geblokkeerd wordt. Het centraal blokkeren van schadelijke websites zorgt ervoor dat op alle clients op het netwerk schadelijke websites niet geopend kunnen worden. Op je Windows-pc’s en Android-apparaten verzorgt de bijbehorende app daarbovenop antivirusbescherming.

De F-Secure SENSE kost 199 euro inclusief één jaar beveiligingsbescherming. Daarna kan het abonnement verlengd worden voor 9,90 euro per maand. De router is te koop via de website van F-Secure.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000