ROG Zephyrus S GX531GX – Draagbare topprestaties

© PXimport

ROG Zephyrus S GX531GX – Draagbare topprestaties

Geplaatst: 31 augustus 2022 - 09:37

Aangepast: 3 juli 2024 - 13:51

Partnerredactie

De laptops in de Zephyrus-lijn van ASUS staan bekend om hun geringe omvang met desondanks indrukwekkende specificaties. De eerste laptop in de lijn kwam in 2017 uit, maar is dit jaar ververst met de nieuwe Zephyrus S GX531GX, die het concept van de Zephyrus-lijn naar een nieuw niveau tilt.

ROG Zephyrus S GX531GX – Draagbare topprestaties-18821818

© PXimport

De Zephyrus S GX531GX is bij uitstek geschikt voor gamers die niet alleen thuis achter hun bureau willen gamen, maar ook onderweg, op het werk of op school. Om de exceptionele draagbaarheid van de Zephyrus S GX531GX te bereiken moeten meeste laptops inleveren op prestaties, stevigheid of schermkwaliteit, maar bij de GX531GX is er weinig te bekennen van deze compromissen.

Specificaties

Dat de nieuwe Zephyrus S niet heeft ingeleverd op prestaties blijkt wel uit de specificaties van dit model: een RTX 2080 Max-Q, een i7-8750H, 16GB DDR4-geheugen en 1TB aan NVMe-opslag zijn te vinden in het 16mm hoge chassis van deze laptop. Ondanks die formidabele selectie aan componenten weegt de laptop slechts 2,1kg: zeer schappelijk voor een gaming-laptop met een 15,6 inch-scherm. Dat scherm is zo mogelijk het meest indrukwekkende onderdeel van de Zephyrus S, want dankzij het 1080p/144Hz-paneel, de responstijd van 3ms en de zeer dunne schermranden valt er niets op aan te merken.

Op de koeling valt eveneens zéér weinig aan te merken. Normaliter is het een flinke uitdaging om zulke krachtige componenten koel te houden, maar ASUS heeft hiervoor een slimme oplossing. Wanneer de laptop is opengeklapt wordt de onderkant 5mm opgetild, om zo koude lucht aan te zuigen. Twee ventilatoren duwen deze lucht vervolgens over de vier koelblokken heen die via een enkele heat pipes alle onderdelen van de Zephyrus S koel houden.

ROG Zephyrus S GX531GX – Draagbare topprestaties-18821821

© PXimport

Prestaties

Dankzij deze unieke combinatie van krachtige componenten en een zéér capabel koelsysteem is er eigenlijk geen enkele AAA-titel die je niet kan spelen op de hoogste instellingen met de Zephyrus S GX531GX. De RTX 2080 is bovendien een van de weinige kaarten die op dit moment real-time ray tracing ondersteunt. Dankzij deze nieuwe technologie kan je in games zoals Battlefield V en Metro Exodus genieten van buitengewoon realistische belichting en reflecties – bovenop de toch al indrukwekkende prestaties van de Zephyrus S.

Lichtere titels zoals Apex Legends en Fortnite kunnen eveneens geen weerstand bieden tegen de Zephyrus. In deze games kan de Zephyrus zonder moeite de 144Hz van het paneel aanhouden, zelfs wanneer de grafische instellingen op de allerhoogste voorinstellingen staan. Kortom, de GX531GX kan dankzij de krachtige componenten en uitstekende koeling elke game van dit moment zondermeer aan.

Het feit dat het beeldscherm van de Zephyrus 144 frames per seconde levert biedt een significant voordeel ten opzichte van tegenstanders die op een 60Hz-paneel spelen. De hogere verversingsnelheid én de extreem lage responstijd van drie milliseconden zorgen namelijk voor minder bewegingsonscherpte en een vloeiender beeld dat het makkelijker maakt om de actie bij te houden. Ook de tijd tussen een toetsaanslag of muisbeweging en een corresponderende handeling op het scherm (ook wel de invoervertraging genoemd) wordt hiermee drastisch verminderd.

De Intel Core i7-8750H maakt de Zephyrus, samen met de 16GB aan RAM, ook een zeer competente laptop voor productiviteitstaken. Zowel voor lichte taken als tekstverwerken tot zwaardere applicaties als Photoshop en Premiere heeft de GX531GX geen moeite mee. Het paneel heeft bovendien 100% dekking van het sRGB-kleurengamma én is Pantone-gevalideerd, waardoor je er zeker van kan zijn dat de kleuren op het scherm accuraat genoeg zijn voor zelfs professionele beeldbewerking.

ROG Zephyrus S GX531GX – Draagbare topprestaties-18821822

© PXimport

Connectiviteit

Wat aansluitingen betreft heeft de Zephyrus S alles wat je van een moderne gaming-laptop mag verwachten: Aan de linkerzijde zit namelijk een 3,5mm audiojack, twee USB 2.0 Type A-porten, één USB 3.1 Gen 1 Type C-port en de ingang voor de voeding. Aan de andere vind je één USB 3.1 Gen 2 Type C port met ondersteuning voor DisplayPort en stroomdoorvoer, met daarnaast

een USB 3.1 Gen 2 Type A-port. Tot slot vinden we aan de achterkant een HDMI 2.0b-port en een Kensington-slot.

De HDMI-aansluiting kan een signaal aan tot 4K/60Hz, wat betekent dat de GX531GX ook zonder problemen op een 4K-tv kan worden aangesloten. Ook omdat de Zephyrus S een zeer gering formaat heeft kan het samen met een grote tv zéér goed dienstdoen als consolevervanger, met name in combinatie met een BlueTooth-controller of draadloos toetsenbord en muis.

De USB 3.1 Type C-port op de rechterzijde verschaft eveneens een heel veel mogelijkheden om de GX531 aan te sluiten op bestaande randapparatuur. Via een extra dock kan je bijvoorbeeld de stroomvoorziening, een monitor, muis en toetsenbord aansluiten via deze enkele Type C-port, waardoor slechts één kabel voldoende is om de Zephyrus S in te zetten als desktop.

Toetsenbord

De veelzijdigheid van de Zephyrus houdt niet op bij de connectiviteit: toetsenbord is namelijk voorzien van vier RGB-verlichtingzones die via de Aura Sync-software kunnen worden aangestuurd. Deze kleur kan gelijk worden gesynchroniseerd met de RGB-zone op de achterkant, of met andere Aura Sync-compatibele apparaten, zoals de ROG LED Strip, de ROG Gladius II muis of de ROG Strix Fusion 500-headset.

De Aura Sync-software laat je bovendien kiezen uit twaalf verschillende regelschema’s, waaronder regenboog, golf, sterrennacht en ademend. De RGB-verlichting kan hier ook met één druk op de knop worden uitgeschakeld als het tijd is om aan het werk te gaan, zodat het jou noch je collega’s kan afleiden. Zodra je klaar bent met werk en ontspanning zoekt kan de RGB-verlichting met een druk op dezelfde knop ook zonder moeite weer aan.

Naast de Aura Sync-software levert Asus bij de Zephyrus een complete suite aan personalisatiesoftware mee om zaken als de ventilatorsnelheid, kloksnelheid, geheugenfrequentie en meer in te stellen. Hieronder zit ook de gratis versie van XSplit Gamecaster, zodat je de Zephyrus S GX531GX in een handomdraai ook kan inzetten om te streamen of gameplay op te nemen voor YouTube.

De ASUS ROG Zephyrus S GX531GX is ter conclusie een fraaie laptop met zeer krachtige componenten, die zonder problemen thuis, op school, op het werk of onderweg kan worden ingezet - voor zowel gamen als productiviteit.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten