Zo check je of je pc geschikt is voor Windows 11

© CIDimport

Zo check je of je pc geschikt is voor Windows 11

Geplaatst: 2 juli 2021 - 02:03

Aangepast: 25 november 2022 - 11:01

Wesley Akkerman

Wil je graag overstappen op Windows 11, maar heb je dat nog steeds niet gedaan? Controleer dan eerst of je huidige pc wel geschikt is voor het nieuwe besturingssysteem van Microsoft. Wij leggen uit hoe je dat doet.

Windows 11 is inmiddels alweer een tijdje uit. Ben je nog niet overgestapt en werk je nog met Windows 10? Dan is het goed dat je weet welke systeemeisen er zijn, zodat je je goed kunt voorbereiden voor de overstap. Die eisen vind je op de website van Microsoft. Wil je meer lezen over Windows 11, dan hebben we ook een eerder gepubliceerd artikel voor je klaarstaan.

 

© PXimport

Is je pc geschikt voor Windows 11?

Microsoft heeft een tool uitgebracht waarmee je zelf kunt checken of je huidige pc geschikt is voor Windows 11. De tool stond eerder al online, maar is offline gehaald omdat die veel te streng was en in heel veel gevallen liet blijken dat pc’s van gebruikers ongeschikt waren. Voordat we daar iets verder op in gaan: hoe werkt de app en wat moet je precies doen?

Zodra je de app gedownload hebt (mits die beschikbaar is, houd de site dus in de gaten), kun je hem installeren. Geef aan dat je de voorwaarden accepteert en druk op de knop voor het installeren. Vink nu aan dat je de app wil openen en rond de installatie af. In beeld verschijnt nu informatie over je pc, met een grote, blauwe knop waarmee je controleert of je apparaat geschikt is voor Windows 11. Je krijgt dan één van de twee meldingen te zien: je apparaat is geschikt of je apparaat is ongeschikt.

In beide gevallen tref je onderaan een knop aan waar je meer te weten komt over de upgrade. Je komt dan op een pagina uit waar je meer leest over de systeemeisen. 

 

© PXimport

Wat nou als je pc niet geschikt is?

Het kan zijn dat je huidige pc niet geschikt is voor Windows 11. Dat kan verschillende redenen hebben. De meest voor de hand liggende reden is dat je hardware niet up-to-date is. Wellicht is je processor niet snel genoeg, die kans is het grootst. Je hebt namelijk tenminste een achtste generatie Intelprocessor nodig, bijvoorbeeld. Hier vind je een complete lijst met ondersteunde processors. Daarnaast kan het zijn dat je computer niet beschikt over de zogenaamde TPM 2.0-chip. Die afkorting staat voor Trusted Platform Module.

De TMP-chip zorgt voor beveiliging op hardwareniveau, niet op softwareniveau. Je schijven worden van encryptie voorzien, waardoor bepaalde aanvallen niet meer uitgevoerd kunnen worden. Heel veel consumentencomputers hebben dergelijke chips niet aan boord (de meest custom build pc’s ook niet, die moet je los aanschaffen), waardoor heel veel computers dus al bij voorbaat afvallen. Dat is dan ook de reden dat veel mensen te zien krijgen dat hun pc niet geschikt is voor Windows 11. Daarnaast moet je Secure Boot geactiveerd hebben op je systeem, dat heeft ook niet iedereen.

Is de conclusie dat je pc echt niet geschikt is voor Windows 11? Dan zit er niets anders op dan een nieuwe kopen. Je wilt immers niet te lang met een oud besturingssysteem werken, ook vanwege veiligheidsoogpunt. Je kunt ook nog even wachten. Microsoft stopt pas op 14 oktober 2025 met de ondersteuning van Windows 10.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000