V.S. wil internetsnelheid afknijpen bij grieppandemie

V.S. wil internetsnelheid afknijpen bij grieppandemie

Desktops & monitoren

Geplaatst: 2 november 2009 - 08:11

Aangepast: 27 augustus 2022 - 13:54

De Amerikaanse regering overweegt het internetverkeer voor particulieren af te knijpen, om bij een eventuele grieppandemie het belangrijke internetdataverkeer voor te laten gaan.

De Amerikaanse regering overweegt het internetverkeer voor particulieren af te knijpen, om bij een eventuele grieppandemie het belangrijke internetdataverkeer voor te laten gaan. Kennelijk verwacht men dat zieken thuis massaal het internet zullen bevolken, dat daarvoor kennelijk onvoldoende capaciteit heeft.

Wanneer grote aantallen mensen thuis zitten, is de kans op een netwerkverstopping groot: veel mensen zouden vanuit huis kunnen proberen te werken, terwijl andere zieken waarschijnlijk de tijd zullen stukslaan met bijvoorbeeld online games spelen of online video bekijken. De capaciteit die netwerkleveranciers voor particulier internetgebruik gereserveerd hebben, zou niet voldoende zijn om de datavraag aan te kunnen, waardoor er problemen zouden kunnen gaan optreden.

Om ervoor te zorgen dat internet wel gewoon blijft draaien, zijn er een aantal opties. Zo zou de overheid kunnen vragen of al die thuisgebruikers op vrijwillige basis minder willen internetten. Omdat die optie niet al te veel kans van slagen heeft, zijn er ook nog alternatieve plannen bedacht. Zo zouden providers in gebieden waar extreem veel dataverkeer plaatsvindt, moeten gaan knijpen. Daarvoor zou er, aldus een rapport* van de Amerikaanse overheid, wel een configuratiebestand op elke individuele modem moeten worden aangepast waardoor de maximum doorvoersnelheid verlaagd wordt. Daarvoor zou wel een soort noodwet in het leven geroepen moeten worden.

Een ander voorstel is om de toegang tot bepaalde drukbezochte sites te blokkeren - een soort internetcensuur zoals we bijvoorbeeld uit China kennen. Hoewel zoiets technisch gezien wel haalbaar is, heeft een aantal providers al gezegd dit geen goede maatregel te vinden. Bepalen welke sites wel en welke sites niet geblokkeerd moeten worden, is namelijk per definitie subjectief.

* Zie page 20 - dat is pagina 25 van de totale pdf.

Deel dit artikel:

Opmerkingen

0
Login of maak een account en praat mee!

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Log in om een reactie te plaatsen.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000