© PXimport

Zo kun je cd’s en dvd’s rippen

Desktops & monitoren

Geplaatst: 31 december 2021 - 11:10

Aangepast: 25 november 2022 - 11:22

Martin Gijzemijter Gijzemijter

Tegenwoordig vind je veel films, muziek en series op de bekende streamingdiensten, maar lang niet alles. Wellicht heb je nog wat cd's of dvd's liggen die je wilt digitaliseren. Dan kun je de schijfjes rippen, maar hoe doe je dat?

Tip 01: Schijfruimte

Voordat we aan de slag gaan, is het belangrijk om eerst te controleren of je voldoende schijfruimte hebt. Muziek neemt niet veel ruimte in beslag, maar films doen dat natuurlijk wel. Als je een collectie films gaat digitaliseren, dan heb je echt wel een paar honderd GB nodig. We raden je dan ook aan om een externe harde schijf of een nas te gebruiken. Laatstgenoemde is ook nog eens extra handig omdat veel nas’en een ingebouwde mediaserver hebben, zodat een smart-tv eenvoudig toegang heeft tot alle films, series en muziekbestanden op je nas.

Heb je geen NAS en wil je die ook niet aanschaffen, dan kun je met de tips uit dit artikel wat schijfruimte vrijmaken. Je leest onder meer hoe je herstelpunten kunt opschonen, programma's en Windows-onderdelen kunt verwijderen en clouddiensten kunt inzetten om ruimte vrij te maken op je pc.  Voor je gaat opruimen is het overigens verstandig om een back-up te maken van je belangrijke bestanden. Gaat er toch iets mis bij de grote schoonmaak, dan ben je die in elk geval niet kwijt.

© PXimport

Tip 02: Illegaal?

Er bestaat nog steeds veel onduidelijkheid over de vraag of je nu wel of geen kopie mag maken van een cd of dvd voor eigen gebruik. Gelukkig zijn de regels vrij duidelijk. Stichting Brein zegt hierover: ‘Een kopie maken van muziek of film (cd of dvd) mag als die zonder commercieel oogmerk en uitsluitend voor jezelf bestemd is. Van een computerspel of andere software mag je geen kopie maken, ook niet voor eigen gebruik.’ Daarbij geldt wel een kanttekening: als een cd of dvd beveiligd is tegen kopiëren of rippen (het omzetten naar een digitaal bestand), dan mag deze beveiliging niet omzeild of uitgeschakeld worden, ook niet voor het maken van een eigen kopie. Nu is het uiteraard de vraag wie daar ooit achter zal komen wanneer je de bestanden niet deelt, maar het is goed om de regels te weten.

Ga je de fout in dan kan je dat namelijk duur komen te staan. Als je opzettelijk een inbreuk op auteursrecht maakt dan is dat strafbaar als misdrijf. Straffen kunnen oplopen tot 4 jaar gevangenisstraf en 45.000 euro boete, aldus Stichting Brein.

© PXimport

Plaats een cd en iTunes weet precies wat het moet doen

-

Tip 03: iTunes instellen

iTunes is misschien niet de meest geliefde software ter wereld (zacht uitgedrukt), maar het is wel een fantastisch programma voor het rippen van je muziek-cd’s. Voordat we het programma aan het werk zetten, is het belangrijk dat we eerst een aantal instellingen aanpassen. Start iTunes, klik vervolgens boven in het menu op Bewerken en in het uitklappende menu op Voorkeuren. In het tabblad Algemeen zie je de optie Bij plaatsen cd. Klik op het uitklapmenu en selecteer Cd importeren en uitwerpen. Normaliter is dat ontzettend irritant, maar als je je collectie snel wilt omzetten is dit ideaal. Klik op Importinstellingen en bepaal of je je muziek in aac-formaat (.m4a) of mp3-formaat wilt hebben. Aac is kwalitatief beter, maar met mp3 ben je wellicht meer vertrouwd. Klik tot slot bij Instelling in het uitklapmenu op Aangepast en geef aan welke geluidskwaliteit je wilt. Let op, hoe hoger de bitsnelheid, hoe groter het bestand. Als je geen idee hebt wat dit allemaal betekent, kun je bij Instelling ook gewoon kiezen voor Hoge kwaliteit (128 kbps). Klik op OK en nogmaals op OK om de instellingen toe te passen.

© PXimport

Tip 04: Cd plaatsen

Het leuke van deze instelling is dat je weinig anders hoeft te doen dan de cd plaatsen en kijken hoe iTunes deze omzet naar een digitaal bestand. Het fijne van iTunes is dat het programma toegang heeft tot een gigantische database, waardoor album-, artiest- en tracknamen automatisch worden binnengehaald, net als de albumhoes. Nu bestaat de kans dat iTunes Hyper the Pipe Hurray van Pater Moeskroen niet vindt, maar in dat geval kun je de informatie zelf invullen. Zodra de informatie is ingeladen, begint iTunes direct met het omzetten van de cd naar digitale bestanden. Daarbij wordt voor elk nummer een los bestand gemaakt. De omgezette bestanden worden opgeslagen in de map iTunes binnen de bibliotheek Muziek op je harde schijf.

© PXimport

Tip 05: Bibliotheek

Dat het allemaal zo makkelijk werkt, is niet de enige reden dat we iTunes hebben gekozen als programma om muziek om te zetten. Tijdens het rippen voegt iTunes de muziek ook meteen toe aan je iTunes-bibliotheek en dat betekent dat alles keurig is ingedeeld. In het programma zie je in het linkerdeelvenster je bibliotheek, waar je kunt klikken op Artiesten, Albums, Nummers, Genres enzovoort. iTunes heeft een verschrikkelijke reputatie, maar hier is het programma gewoon heel goed in.

© PXimport

Tip 06: Software downloaden

Waar het rippen van een cd altijd al vrij makkelijk is geweest, lag dat voor dvd lange tijd anders. Nog steeds is het zo dat als je zoekt op software voor het rippen van een dvd, je heel veel rommel tegenkomt. Het programma dat we je aanraden is WinX DVD Ripper. We zeggen er direct bij: dit programma is niet gratis. We hebben door de jaren heen diverse gratis programma’s gebruikt en lopen altijd tegen dezelfde problemen aan: ze zijn buggy, extreem traag, crashen om de haverklap en/of zetten een logo over je video, tenzij je de betaalde versie kiest. WinX DVD Ripper kost 60 dollar en dat is enorm aan de prijs als je maar één dvd wilt omzetten (in dat geval is een traag programma geen probleem). Wij gaan echter voor je hele dvd-collectie en dan is goede software gewoon belangrijk. WinX DVD Ripper omzeilt ook probleemloos de meeste drm-drempels (wat dus eigenlijk niet mag) en dat scheelt je een hoop gedoe. Let op, schaf het product aan via deze url en niet via de homepage, anders betaal je 60 dollar in plaats van 30.

Alternatief

© PXimport

Gratis programma’s zijn vaak buggy, traag, crashen of zetten een logo over je video

-

Tip 07: Software instellen

Net als bij iTunes gaan we eerst even de instellingen aanpassen om ervoor te zorgen dat het videobestand precies zo wordt gegenereerd als wij dat willen. Start WinX DVD Ripper en klik vervolgens bovenin op Options. Je kunt nu aangeven in wat voor taal je het audiobestand van je dvd standaard wilt laten rippen, maar geen zorgen, dit kan later bij het daadwerkelijke rippen ook nog. Belangrijker hier is dat je kunt aangeven waar je het bestand precies wilt laten opslaan. Dat is met name van belang als je te weinig ruimte op je harde schijf hebt om een dvd eerst te rippen, voordat je hem kopieert naar je externe harde schijf of NAS. In dat geval kun je hier direct de juiste locatie kiezen. Daarnaast kun je aangeven of je wilt dat je pc of laptop wordt afgesloten wanneer het rippen klaar is. Dit is interessant, omdat rippen nog wel eens wat tijd in beslag kan nemen. Dankzij deze optie kun je gerust gaan slapen, als het rippen eenmaal is begonnen.

© PXimport

Tip 08: Profiel kiezen

Nu is het tijd om de dvd die je wilt rippen in de dvd-speler te plaatsen. In tegenstelling tot iTunes zal WinX DVD Ripper zelf geen actie ondernemen. Wanneer je de dvd hebt geplaatst, klik je linksboven op de knop Disc. Vervolgens geef je aan hoe je het bestand wilt vormgeven. Wil je de films graag rippen om op je smartphone te kijken, dan kun je dat aangeven. Het bestand zal dan kleiner zijn (maar de kwaliteit ook iets minder). Wij gaan voor MP4 Video, omdat we daarna zelf kunnen besluiten op welk apparaat we de video bekijken en de maximale kwaliteit bewaard wordt. Vervolgens kun je bij het profiel dat je kiest ook nog aangeven hoe hoog je de kwaliteit precies wilt hebben met behulp van een schuifregelaar. Hoe hoger de kwaliteit, hoe langer de software ervoor nodig zal hebben. Heb je je keuze gemaakt, klik dan op OK.

© PXimport

Tip 09: Tracks kiezen

Wat belangrijk is om te weten, is dat een dvd veel meer bevat dan alleen de film die je bekijkt. De voorstukjes, de bloopers en al het andere bonusmateriaal zijn allemaal afzonderlijke tracks op een dvd, zoals liedjes tracks op een cd zijn. Het is uiteraard belangrijk dat je de track kiest van de film en niet van het bonusmateriaal enzovoort. Die track herken je gelukkig vrij eenvoudig, het is namelijk de langste track op de dvd. Plaats daar een vinkje voor. Vervolgens zie je in die track twee uitklapmenu’s. Het linkermenu is voor de audio, het rechtermenu is voor de ondertitel. Kies in beide menu’s de taal die je wilt of kies voor Subtitle disabled als je geen ondertitels wilt. Als je nu bovenin klikt op Set tag, dan kun je de dvd een naam geven en wat extra informatie invullen, zodat het programma waarin je de video gaat bekijken wat meer gegevens kan tonen. Wanneer je alles hebt ingesteld, klik je op Run om het bestand daadwerkelijk te rippen. En nu zul je precies zien waarom we zo enthousiast zijn over WinX DVD Ripper, want waar andere software een half uur tot soms wel een uur doet over het rippen van een dvd, klaart dit programma de klus binnen tien minuten (tenzij je Lord of the Rings ript).

© PXimport

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000