BREIN: 'XS4ALL verschaft bewust valse en misleidende informatie'

© CIDimport

BREIN: 'XS4ALL verschaft bewust valse en misleidende informatie'

Geplaatst: 23 januari 2012 - 15:32

Aangepast: 23 april 2024 - 06:36

Redactie ID.nl

XS4ALL verstuurde vandaag een persbericht waarin BREIN wordt beschuldigd van het aanpassen van het vonnis en het blokkeren van legale ip-adressen. Tim Kuik van BREIN ziet het als een mediastunt en noemt de aantijgingen 'vals en misleidend.’

Aanleiding van het persbericht is de opgelegde blokkade van de Pirate Bay waaraan Xs4all en Ziggo gehoor moeten geven. Op 1 februari mag de Pirate Bay niet meer worden doorgegeven aan klanten van de providers. Xs4all en Ziggo hebben al aangegeven in beroep te gaan.

Xs4all liet in het persbericht van vandaag weten dat het vonnis afgelopen woensdag door de deurwaarde bij hun kantoor is bezorgd. Het viel Xs4all op dat het vonnis door BREIN was aangepast. In het persbericht valt te lezen dat van de 24 adressen die van de rechter geblokkeerd moeten worden, waren er vier door BREIN geschrapt omdat ze niet meer naar de Pirate Bay verwijzen. Niels Huijbregts van Xs4all: “Hoewel het correct is dat BREIN die domeinen niet meer wil laten blokkeren, is het natuurlijk hoogst merkwaardig dat BREIN op eigen houtje een vonnis aanpast. BREIN is een partijdige, private club, geen onafhankelijke rechter. Dat blijkt ook: de aanpassing van het vonnis is volstrekt willekeurig.”

BREIN verrast door bezwaar Xs4all

Tim Kuik liet aan Computer Idee weten dat het vonnis domeinnamen en IP-adressen betreft waarop The Pirate Bay opereert. Als dat niet langer het geval is dan vallen ze niet onder het vonnis. Tim Kuik geeft aan dat hij Xs4all en Ziggo dan ook bij betekening van het vonnis duidelijk heeft gemaakt dat vier domeinnamen die na het vonnis gestopt zijn met naar The Pirate Bay te verwijzen niet geblokkeerd hoeven te worden.

Tim Kuik stelt: “BREIN heeft de verantwoordelijkheid om juiste informatie te geven aan Xs4all en Ziggo. Het is verrassend dat Xs4all daar bezwaar tegen maakt.”

Legale ip-adressen geblokkeerd?

XS4ALL laat verder in het persbericht weten de lijst met te blokkeren adressen uit het vonnis direct na de uitspraak niet bleek te kloppen. Op een van de domeinen in de lijst staan volgens de provider educatieve filmpjes voor jongeren, die site werd door BREIN uit het vonnis verwijderd. Behalve de domeinen lijken ook twee van de drie ip-adressen in het vonnis niets met de illegale activiteiten van de Pirate Bay te maken te hebben. Op het ene adres staan foto’s van computers, op het andere slechts het woord ‘yeah’. Het verzoek van Xs4all om dan ook die adressen uit de lijst te verwijderen, werd door BREIN geweigerd. Niels Huijbregts: “Als BREIN het woord ‘yeah’ al een reden vindt om een heel IP-adres te blokkeren, houd ik mijn hart vast voor de gevolgen van dit vonnis. De rechter heeft BREIN immers de macht gegeven om zonder enige controle extra adressen aan de lijst toe te voegen.”

Volgens Tim Kuik zijn de ip-adressen niet zo legaal als Xs4all doet vermoeden: "De drie ip-adressen waarvan Xs4all zegt dat er enkel "yeah" op staat worden gebruikt om The Pirate Bay op te bouwen. Xs4all weet dat al 2 jaar lang. BREIN kan niet anders dan concluderen dan dat Xs4all bewust valse en misleidende informatie verschaft.” 

Controle zwarte lijst

XS4ALL maakt zich zorgen wie de lijst moet gaan controleren, zij zeggen het zelf niet te kunnen doen aangezien zij de websites moeten blokkeren. Mocht de betreffende website stoppen met het doorgeven van The Pirate Bay dan zou BREIN de website van de zwarte lijst moeten halen. Hoewel BREIN aangeeft de verantwoordelijkheid te hebben om de juiste informatie te geven aan Xs4all en Ziggo, lijkt Xs4all niet overtuigd. De provider stelt dat BREIN via hun advocaat heeft laten weten geen verantwoordelijkheid te dragen voor de correctheid van de zwarte lijst.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten