Antivirusprogramma's en gaming: zit dat elkaar in de weg?

© PXimport

Antivirusprogramma's en gaming: zit dat elkaar in de weg?

Desktops & monitoren

Geplaatst: 22 maart 2022 - 15:13

Aangepast: 25 november 2022 - 11:31

Wesley Akkerman

Als je gamet op je computer, dan wil je niet dat er dingen in de weg zitten van de prestaties. Hoe zit dat precies wanneer je op de achtergrond een antivirusprogramma hebt draaien? Zit dat gaming op pc over het algemeen in de weg of valt dat wel mee?

Laten we vooropstellen dat het geen goed idee is je antivirusprogramma uit te schakelen op het moment dat je lekker wil gamen. Dat is ook eigenlijk nergens voor nodig, omdat zo’n programma gaming op pc in principe niet in de weg zit. 

Over het algemeen is het dus zo dat je computer prima prestaties levert op het moment dat het antivirusprogramma actief is op de achtergrond tijdens het gamen. Maar er is een uitzondering. En er zijn ook opties voor wanneer je daarover twijfelt.

Gaming en antivirusprogramma’s

Mocht je nou twijfel over de prestaties van een game, dan doe je er goed aan de gamemodus van het antivirusprogramma te activeren. Niet elk antivirusprogramma biedt zo’n optie aan; maar als die er is, dan vind je hem vaak in het menu van het icoontje op de taakbalk, naast de klok. Het kan ook zijn dat wanneer je de modus voor gaming een keertje inschakelt binnen de uitgebreide instellingen van het programma (de locatie verschilt per softwarepakket), dan het de modus automatisch aanzet op het moment dat je gamet in een volledig scherm. 

Veel antivirusprogramma’s bieden een gamemodus aan, waaronder Panda, Kaspersky, BullGuard, Norton, Avira, McAfee, BitDefender en Malwarebytes.

© CIDimport

Een andere tip is om scans in te plannen op momenten waarop je zeker weten niet gamet (of die handmatig te activeren op het moment dat je klaar bent). Verschillende antivirusprogramma’s scannen je pc op vaste momenten en die momenten komen niet altijd even goed uit. 

Gelukkig biedt echt elk programma een planmodus aan; een optie die meestal goed gepresenteerd wordt wanneer je het programma opent. Pas de tijden aan naar gunstigere momenten en klaar is Kees. 

Scannen tijdens het gamen heeft niet alleen invloed op de prestaties van de game; maar gamen tijdens het scannen heeft daarnaast ook invloed op de effectiviteit van het scannen.

Tot slot kun je eens een antivirusprogramma installeren dat zich met name richt op gamers. McAfee Gamer Security is daar een voorbeeld van. Dergelijke programma’s bieden handige functies aan, waarmee je bijvoorbeeld achtergrondprogramma’s uitschakelt, in realtime de prestaties monitort en kunt zien hoe het gesteld was met voorgaande momenten. Vaak zijn er veelal aanpasbare functies, waardoor je zo’n programma kunt gebruiken hoe en wanneer je wil.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000