Kaspersky mogelijk niet veilig - welke antivirus dan wel?
Grote kans dat je Kaspersky Antivirus je pc laat beschermen tegen malware. De populaire beveiligingssoftware is echter van Russische komaf en dat kan nu reden zijn om op zoek te gaan naar een andere aanbieder. Waarom Kaspersky mogelijk niet meer veilig te gebruiken is en welke antivirus we dan wel aanraden, lees je hier.
Kaspersky is al decennialang een gevestigde naam op antivirusgebied. Reeds sinds 1997 draait de software van het Russische Kaspersky Lab op talloze computers, om op de achtergrond continu te monitoren of er sprake is van malwarebesmettingen.
Over het algemeen stond het programma al die tijd hoog aangeschreven, maar daar lijkt nu verandering in te komen. De Duitse inlichtingendienst BSI raadt aan om Kaspersky te verruilen voor een ander antiviruspakket en dat heeft alles te maken met de huidige oorlogssituatie.
Door de inval van Rusland in Oekraïne hebben veel internationale bedrijven zich uit Rusland teruggetrokken, en firma's die van origine Russisch zijn liggen erdoor ook opnieuw onder een vergrootglas. Zo ook Kaspersky Antivirus.
Reden tot zorg
Dat BSI het gebruik van Kaspersky afraadt, komt door hoe antivirussoftware werkt. Dit soort programma's staan constant in contact met de servers van de aanbieder, om je zo te kunnen beschermen tegen de nieuwste cyberdreigingen. Maar die connectie zou in theorie ook misbruikt kunnen worden, waarover nu zorgen worden geuit.
Rusland staat natuurlijk al langer bekend om cyberaanvallen en trollenlegers. Hoewel er nog geen technische bewijzen zijn dat Kaspersky Antivirus voor dit doeleinde misbruikt wordt, is het zeker denkbaar dat de Russische overheid hier kansen ziet liggen.
Overigens is het niet de eerste keer dat de vermeende connecties tussen Kaspersky en de Russische overheid het nieuws halen. In 2015 werden er ook al vraagtekens bijgezet, destijds door persbureau Bloomberg. Kaspersky ontkende dat toen, en ook dit keer luidt het statement dat er van inmenging geen sprake is.
Lees meer over de mogelijke gevaren van Kaspersky bij onze collega's van Computer Idee.
©PXimport
Welke antivirus dan wel?
Goed, het kan voor jou reden zijn om Kaspersky ook te argwanen. Dan vraag je je wellicht af welke antivirus dan een goede vervanger is. Het goede nieuws hierbij is dat een apart, betaald antiviruspakket vandaag de dag veel minder noodzakelijk is dan vroeger.
Overigens niet omdat de dreiging minder is geworden, in tegendeel zelfs. Ga maar na hoeveel belangrijke bestanden er op je pc staan, je wil niet dat die zomaar in verkeerde handen terecht komen of je er door een ransomware-aanval niet meer bij kunt. Een goede back-up is hierbij van groot belang, maar voorkomen is uiteraard beter dan genezen.
Nee, de reden waarom je misschien wel beter af bent zonder te betalen voor antivirussoftware, is omdat Microsoft Windows 10 en 11 zelf al van uitstekende bescherming voorziet. Dit in de vorm van Microsoft Defender.
Microsoft Defender
©PXimport
Microsoft Defender draait standaard op de achtergrond van elke Windows-installatie. Kost je niets en uit onafhankelijke tests blijkt dat laatste jaren dat Defender hierin erg doortastend en up-to-date is wat betreft de nieuwste malware-ontwikkelingen.
Lees hier hoe je een snelle virusscan met Defender uitvoert of lees ook eens ons artikel over Microsoft Defender-instellingen er op na. Je zou Kaspersky kunnen verwijderen en aan alleen Defender genoeg kunnen hebben om je pc te beschermen.
Andere antivirussoftware
Hebben betaalde antiviruspakketten dan geen bestaansrecht meer? Zeker wel. Want ook deze gespecialiseerde suites bieden vaak goede bescherming en gooien er voor de prijs geregeld leuke extraatjes bij, die je cyberbeveiliging op meerdere vlakken vergroten.
Voor het geld krijg je er dan bijvoorbeeld ook een wachtwoordmanager bij, een VPN (vaak wel met datalimiet), automatische back-ups naar een versleutelde cloudomgeving, et cetera. Ook komen deze bedrijven vaak met mobiele apps, hoewel we daar geen voorstander van zijn.
Enkele bekende Kaspersky Antivirus-alternatieven zijn Bitdefender, AVG, McAfee, F Secure, Malwarebytes, ESET en Norton. Sommige hiervan zijn (deels) gratis, anderen weer niet. Ook verschilt per pakket onder meer welke extra's er bij zitten en op hoeveel apparaten je de software mag installeren.
Meer weten over de bescherming van je digitale spullen en online identiteit? Dan raden we de cursusbundel Beveiliging en Privacy aan. Hierin komen ook zaken als Windows-beveiliging, VPN-gebruik, wachtwoordbeheer en nog veel meer aan bod.
Recent nog vergeleken we acht antivirus-aanbieders met elkaar, waaronder ook Kasperky. Ben je op zoek naar de beste antivirus van het moment om Kaspersky mee te vervangen, neem dat artikel dan zeker even door. Of val (eventueel tijdelijk) terug op het gratis Defender.