Hoewel Intel momenteel AMD aan alle kanten uit de desktopmarkt wegconcurreert, blijft er een groep liefhebbers die liever een AMD FX dan een Intel Core i5 of i7 processor gebruikt. Voor hen heeft ASRock met de 990FX Extreme9 een luxe uitgerust moederbord.

De 990FX Extreme9 is gebaseerd op de AMD 990FX chipset, de meest luxe chipset beschikbaar voor Socket AM3+ moederborden. Het bord biedt vier pci-express 2.0 x16-slots en daarnaast nog een pci-express x1 en een pci. Het combineren van twee of meer videokaarten in sli of Crossfire wordt uiteraard ondersteund. Er zijn vier slots voor geheugenmodules – ASRock zegt geheugensnelheden tot ddr3-2450 te ondersteunen. Let wel, officieel gaan de AMD FX processors tot ddr3-1866.

Serial ata 600 vinden we acht keer op het moederbord. Zes keer verzorgd vanuit de SB950 southbridge en twee maal extra middels een ASMedia ASM1061 controller. Eenzelfde chip zorgt ervoor dat het bord ook tweemaal esata biedt. Usb3.0 zien we maar liefst acht keer, waarvan vier keer extern. Hiervoor heeft ASRock twee Etron EJ188H controllers geplaatst. Daarnaast biedt het bord nog acht keer usb2.0. Firewire is ook nog vertegenwoordig op het bord, al is de vraag of iemand daarop zit te wachten. De gebruikte audio-codec is de Realtek ALC898, die een prima geluidskwaliteit biedt. ASRock bundelt het bord met THX TruStudio Pro-drivers, waarmee diverse soorten van geluidsverbetering mogelijk zijn. Ook positief is de aanwezigheid van een Intel 82583V chip als Gigabit netwerkcontroller.

Het bord heeft zes fan-aansluitingen, waarvan slechts twee van het PWM-type, en werkt met een 12+2-fase cpu-stroomvoorziening. Dat zou zelfs voor die-hard overklokkers meer dan voldoende moeten zijn en maakt dat het bord ook geschikt is voor AMD's nieuwe 5 GHz FX-cpu's. Het grafische efi-bios biedt lekker veel overklokmogelijkheden. Verder zijn er onboard power- en resetknoppen, een clear cmos-knop tussen de I/O-connectors en ook een hex-display dat opstartcodes toont, handig voor probleemdiagnose.

Op de layout van het moederbord is weinig tot niets aan te merken. Alle knoppen en connectors zitten op logische plekken en ASRock heeft ervoor gezorgd dat zelfs wanneer je drie dual-slot videokaarten gebruikt, geen enkele knop of connector onbereikbaar wordt.

De prestaties van het bord zijn prima. Het stroomverbruik valt een beetje tegen, maar dat is gezien de rijke uitrusting niet gek. Op de geluidskwaliteit van de onboard geluidskaart valt weinig aan te merken. Toch zien we één uitdaging: de 990FX Extreme9 kost gemiddeld € 194 en dat is duurder dan de duurste processor die je erop kunt plaatsen. De vraag is dan ook of er überhaupt een markt is voor een AMD moederbord met deze rijke uitrusting.

8,0

ONS OORDEEL

Pluspunten

8x sata600 / 8x usb 3.0

goede overklokmogelijkheden

prima grafisch efi-bios

Minpunten

relatief duur

niet erg zuinig

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000