Sonos PLAY:1 - Compacte luidspreker voor iedere ruimte

Sonos PLAY:1 - Compacte luidspreker voor iedere ruimte

Computer accessoires

Geplaatst: 24 oktober 2013 - 07:24

Aangepast: 24 november 2022 - 10:27

Jeroen Boer

Sonos heeft een van de betere systemen om muziek in alle ruimtes van je huis draadloos af te spelen. Het grootste nadeel was dat de producten prijzig zijn. Dankzij de PLAY:1 is het nu voor 199 euro mogelijk om een ruimte toe te voegen aan een Sonos-systeem. Ik ging met dit instapmodel aan de slag.

Behalve de goedkoopste luidspreker, is de PLAY:1 ook de meest compacte luidspreker in het assortiment van Sonos. Het apparaat heeft een afmeting van 11,91 x 11,91 x 16,15 centimeter. Qua uiterlijk vind ik dit persoonlijk de fraaiste luidspreker van Sonos tot nu toe.

De metalen afwerking rondom zorgt er samen met bovenkant van kunststof voor dat het een fraaie verschijning is. Er kan gekozen worden voor een witte of zwarte uitvoering. Het metaal op de witte uitvoering is net wat lichter van kleur dan bij de zwarte variant. Met een gewicht van 1,85 kilogram is de PLAY:1 wat zwaarder dan je op het eerste gezicht zou denken.

Mono-luidspreker

De verticale vormgeving is een trendbreuk met Sonos' andere luidsprekers, en dat is niet voor niets. De PLAY:1 is namelijk een mono-luidspreker die gebruikmaakt van een woofer en een tweeter, die ieder door een eigen versterker worden aangestuurd. Echt een probleem is dat mono-geluid overigens niet. Het stereobeeld van de duurdere PLAY:3 (review) is door de afmeting al matig.

Interessant is dat de PLAY:1 vochtbestendig is en daarom ook in de badkamer te gebruiken is. Op de bovenkant vinden we een volumeknop en een afspeel/pauze-knop. Dat is nieuw, want voorheen vonden we daar een mute-knop. De afspeel/pauze-knop is ook te gebruiken om naar een volgend nummer te gaan door hem kort tweemaal in te drukken. Overigens doet op oudere Sonos-componenten de mute-knop nu ook dienst als afspeel/pauze-knop.

De PLAY:1 bevat een woofer en een tweeter.

Werking Sonos-systeem

Een Sonos-luidspreker, en daarmee de PLAY:1, is geen Bluetooth- of AirPlay-luidspreker waar je geluid vanaf iedere app op een smartphone of tablet naartoe kunt gooien. In plaats daarvan maakt de luidspreker zelfstandig contact met lokaal gedeelde muziek op een pc of NAS, een streamingdienst als Spotify of internetradio. Uniek is dat Sonos een multiroom-systeem is, waarmee je of in iedere ruimte naar dezelfde muziek kunt luisteren, of per ruimte naar andere muziek kunt luisteren.

Sonos' eigen app (beschikbaar voor pc, Mac, iOS of Android) wordt gebruikt voor de aansturing. Sonos maakt voor de draadloze verbinding gebruik van een eigen draadloos netwerk. Er moet voor de verbinding met het thuisnetwerk daarom één Sonos-component bedraad worden aangesloten, of er moet een Sonos BRIDGE opgenomen worden in het netwerk. Tot het einde van dit jaar wordt de PLAY:1 verkocht inclusief een gratis BRIDGE zodat hij ook als enige Sonos-component direct draadloos inzetbaar is.

Geluidskwaliteit

Waar het bij een luidspreker primair om draait, is natuurlijk de geluidskwaliteit. En die is bij de PLAY:1 - zeker voor het formaat - erg goed. Er komt zelfs een verrassende hoeveelheid bas uit het luidsprekertje en de vocalen klinken helder. Uiteraard is de geluidsweergave wel mono, maar er zijn genoeg situaties waar achtergrondmuziek niet per se in stereo hoeft te zijn. We denken dan aan de slaapkamer, keuken of studeerkamer. Wie wel behoefte heeft aan stereoweergave kan twee PLAY:1-luidsprekers koppelen tot één stereopaar. Niet alleen is de weergave dan stereo, ook de geluidskwaliteit zelf wordt wat beter en voller.

De compacte speakers zijn eenvoudig te bedienen.

Wat interessant kan zijn, is twee PLAY:1-systemen aanschaffen om twee ruimtes van muziek te voorzien en ze af en toe in één ruimte te koppelen als je daar langere tijd bent. Mocht de basweergave naar jouw smaak te magertjes zijn, dan is eventueel de SUB (review) te koppelen met PLAY:1-luidsprekers. Voor gebruikers van de PLAYBAR (review) is het interessant te weten dat de PLAY:1-luidspreker te gebruiken is als surroundspeaker. Een goedkopere (en esthetisch fraaiere) oplossing dan de tot nu toe noodzakelijke PLAY:3. Gezien het formaat en geluidskwaliteit zou een stereopaar prima dienst kunnen doen als pc-speakers of zelfs als aanvulling op een televisie. Helaas is dat door het ontbreken van een lijningang niet mogelijk. Overigens heeft ook de PLAY:3 geen lijningang, alleen topmodel PLAY:5 heeft hier de beschikking over.

Conclusie

De PLAY:1 is een prima aanvulling op het assortiment van Sonos. De luidspreker is perfect voor de slaapkamer, keuken of studeerkamer waar muziek vooral dient als achtergrond. Om echt actief naar muziek te luisteren, is stereo waarschijnlijk gewenst en dat kan eventueel door twee PLAY:1-luidsprekers te koppelen. We vinden de PLAY:1 ondanks het ontbreken van stereoweergave een beter product dan de PLAY:3. De vormgeving is mooier en compacter, terwijl er op geluidsweergave vrijwel niet wordt ingeleverd. Een ideaal product om een Sonos-systeem enigszins betaalbaar uit te breiden naar meer ruimtes in huis. Het belangrijkste minpunt vinden we het ontbreken van een lijningang, daarmee zou de PLAY:1 immers ook inzetbaar worden als bijvoorbeeld een pc-luidspreker.

8,0

ONS OORDEEL

Pluspunten

Vormgeving

Compact

Geluidskwaliteit

Vochtbestendig

Minpunten

Geen lijningang

Conclusie

Sonos PLAY:1 ------------ **Prijs** € 199,- **Website** www.sonos.nl **Aansluitingen** 10/100-netwerkaansluiting **Draadloos** SonosNet 2.0 **Ondersteunde muziekdiensten** Onder andere Spotify, Deezer, Rdio, Tune In en Napster **Ondersteunde bestandsformaten** Mp3, aac, ogg vorbis, Apple losless, wav, wma, flac, aiff, iTunes, audible **Afmetingen** 16,1 x 12 x 11,3 cm (h x b x d) **Gewicht** 1,85 kg...
Lees meer
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000