ID.nl logo
Sonos PLAY:3
© PXimport
Zekerheid & gemak

Sonos PLAY:3

Sonos maakt al geruime tijd een prima multiroom-audiosysteem en had tot nu toe de ZonePlayer S5 als losstaand muzieksysteem. Met de PLAY:3 voegt Sonos voor honderd euro minder een tweede losstaand muzieksysteem toe aan het portfolio. Is de Sonos PLAY:3 net zo indrukwekkend als de ZonePlayer S5?

De PLAY:3 brengt een losstaand muzieksysteem niet alleen naar een lager prijspunt, het luidt ook een rebranding van Sonos in met als doel het bedrijf duidelijker in de markt te zetten. Het logo is simpeler geworden en de producten hebben duidelijkere namen gekregen. Zo heet de ZonePlayer S5 nu PLAY:5, de ZoneBridge 100 heet nu simpelweg BRIDGE, de ZonePlayer 90 is nu de CONNECT, terwijl de ZonePlayer 120 nu de CONNECT:AMP is. In de basis is de PLAY:3 een kleinere uitvoering van de Sonos PLAY:5. De PLAY:3 is verkrijgbaar in zwart of wit en weegt 2,5 kilogram. Aan de achterkant zien we een netwerkpoort waarmee u de PLAY:3 aansluit op uw netwerk. Verder heeft de PLAY:3 een schroefdraad, zodat u hem bijvoorbeeld aan de muur kunt bevestigen. Aan de bovenkant zit de volumebediening. Intern bevat de PLAY:3 drie luidsprekers met ieder hun eigen digitale versterker: twee 3inch-drivers voor de middentonen, gecombineerd met één ­tweeter. Een passieve basradiator zorgt voor de bastonen. De PLAY:3 geeft stereo weer als hij horizontaal geplaatst wordt, al kan dat met slechts één tweeter voor beide kanalen natuurlijk nooit een volwaardig stereobeeld opleveren. Sowieso zitten beide drivers erg dicht bij elkaar waardoor de sweetspot klein is. Zet u de PLAY:3 verticaal neer, dan is het ook met de stereoweergave gedaan en zal het apparaat dankzij een ingebouwde accelerometer overschakelen naar monoweergave. Overigens kunt u wel echt stereogeluid uit de PLAY:3 krijgen, maar dan hebt u twee apparaten nodig. De eerste neemt dan het linkerkanaal voor zijn rekening en de tweede het rechterkanaal.

©PXimport

De PLAY:3 is behalve in zwart ook in wit leverbaar.

Verbinden

Het in gebruik nemen van de PLAY:3 is eenvoudig. U sluit hem bedraad aan op uw router of u gebruikt de draadloze mogelijkheden om hem te koppelen met SonosNet. Dit is een minpuntje van het Sonos-systeem, want het is niet mogelijk om één Sonos-apparaat draadloos te gebruiken zonder dat er ten minste één ander Sonos-apparaat bedraad op de router is aangesloten. De draadloze techniek die Sonos gebruikt, SonosNet, is namelijk niet compatibel met een normaal 802.11g/n netwerk. Sonos heeft een speciaal kastje dat u bij uw router kunt zetten om het draadloze SonosNet op te zetten, de BRIDGE. Deze kost 49 euro en is noodzakelijk als u de PLAY:3 draadloos wilt gebruiken. Overigens kan, zoals gezegd, alle Sonos-apparatuur dienen als 'server' voor het draadloze SonosNet. Hebt u dus al een ander Sonos-apparaat dat u bedraad hebt aangesloten op uw netwerk, dan kunt u direct draadloos met de PLAY:3 aan de slag. Hebt u de PLAY:3 naar wens aangesloten, dan gebruikt u een Sonos Controller om het apparaat te configureren. De controller kan Sonos' eigen Sonos CONTROL zijn of één van de apps voor Android, iPhone, iPod touch of iPad. U kunt het systeem ook bedienen met een applicatie op uw pc of Mac.

©PXimport

Het systeem is onder andere te bedienen met een app op uw smartphone.

Geluidskwaliteit

De PLAY:3 klinkt op zich prima, maar mist ten opzichte van de PLAY:5 wat power en het geluid is een beetje magertjes door een mindere basweergave. Als je weet dat Sonos 299 euro wil hebben voor de PLAY:3 en de veel betere klinkende PLAY:5 'maar' honderd euro duurder is, dan gaat de balans al snel naar de PLAY:5 wanneer u op zoek bent naar een losstaand systeem. Twee PLAY:3's als stereopaar zijn dan weer te prefereren boven één PLAY:5, door de betere stereoweergave. Ook krijgt de muziekweergave gelijk meer body als er twee PLAY:3's gebruikt worden. Een pluspunt is dat de PLAY:3 er meer dan de PLAY:5 uitziet als een conventionele luidspreker. Iets dat wellicht doorslaggevend is in een strak interieur, zeker als er twee apparaten worden gekoppeld voor stereoweergave. Overigens is het niet mogelijk om een PLAY:3 en een PLAY:5 te koppelen tot één paar. Niet heel erg, want dit zou toch onevenwichtig klinken.

Conclusie

Onze conclusie over de PLAY:3 is dat het simpelweg een goedkopere uitvoering van de PLAY:5 is, die qua geluidskwaliteit een stukje inlevert en zelfstandig geen volwaardig stereobeeld kan neerzetten. In de basis is de PLAY:3 natuurlijk op en top Sonos en gebruikt u bijvoorbeeld de uitstekende iPad-app om het systeem te bedienen. De geluidskwaliteit is niet slecht, maar in onze ogen is de PLAY:5 een betere deal. Twee gekoppelde PLAY:3's klinken mede door de echte stereoweergave wel erg goed, maar dan bent u al 598 euro kwijt. Jammer is dat de PLAY:3 als instapper in de Sonos-wereld eigenlijk duurder is dan hij lijkt, want als dit uw eerste Sonos-apparaat is en u hem draadloos wilt gebruiken, hebt u de BRIDGE nodig die u 49 euro armer maakt. Dit geldt voor alle eerste Sonos-apparaten. Houd er ook rekening mee dat u een iPhone, iPod touch, Android-smartphone of iPad nodig hebt voor optimale bediening.

Sonos PLAY:3

Prijs € 299,-

Oordeel 7/10

Pluspunten

Eenvoudig in gebruik te nemen

Goede geluidskwaliteit

Sonos-systeem prettig bedienbaar

Minpunten

Prijzig

Niet draadloos zonder BRIDGE

Twee stuks nodig voor echte stereo

▼ Volgende artikel
Wat is een VPN en waarom heb je er in 2025 écht een nodig?
© pollard
Huis

Wat is een VPN en waarom heb je er in 2025 écht een nodig?

We klikken, streamen en scrollen alsof het niets is, maar achter die ogenschijnlijk onschuldige handelingen schuilt een wereld aan dataverkeer die zelden privé blijft. Elke keer dat je online gaat, laat je digitale sporen achter: voor je internetprovider, adverteerders en zelfs nieuwsgierige hackers. Een VPN is dé manier om weer grip te krijgen op je eigen internetgebruik. Hoe dat precies werkt en waarom het niet alleen slim, maar eigenlijk onmisbaar is? Je leest het hier.

Partnerbijdrage - in samenwerking met Kape Technologies

Een VPN was ooit het domein van technerds en mensen die je ook wel gekscherend 'paranoïde' noemde. Maar anno 2025 is het een onmisbare tool geworden voor iedereen die waarde hecht aan privacy, vrijheid en gemak online. Of je nu veilig wilt internetten in een café, toegang zoekt tot je favoriete series in het buitenland of gewoon liever niet gevolgd wordt op het web: een VPN geeft je de controle terug. Maar wat is een VPN precies? En welke aanbieder past het best bij jouw online leven?

Wat is een VPN en hoe werkt het?

Misschien denk je: ik heb toch niets te verbergen? Maar online privacy draait niet om geheimzinnigheid, het draait om controle. Met een VPN bepaal jij wie er meekijkt — en wie niet. Zo'n VPN, oftewel Virtual Private Network, creëert een beveiligde, versleutelde tunnel tussen jouw apparaat en het internet. Je dataverkeer loopt via een externe server, waardoor je IP-adres wordt afgeschermd. Voor websites, apps en nieuwsgierige derden lijk je daardoor iemand anders, ergens anders. Dat betekent niet alleen meer privacy, maar ook bescherming tegen meekijkers en toegang tot content die normaal gesproken buiten je bereik ligt.

Waarom gebruiken steeds meer mensen een VPN?

In de eerste plaats omdat online privacy steeds schaarser wordt. Zonder VPN kan je internetprovider precies zien welke websites je bezoekt en wat je daar doet. Veel mensen vinden dat geen prettig idee. Een VPN versleutelt je internetverkeer, zodat niemand – zelfs je provider niet – nog kan volgen wat je online uitspookt. Ook op openbare wifi-netwerken, zoals die op vliegvelden en in koffiebars, is dat geen overbodige luxe. Daar liggen je gegevens vaak letterlijk op straat en kan een kwaadwillende eenvoudig meekijken. Een VPN voorkomt dat.

©maglara

Even internetbankieren vanaf een idyllisch Thais strandje? Met een VPN is dat geen probleem.

Daarnaast biedt een VPN vrijheid. Je kunt digitale grenzen omzeilen en zelf bepalen vanuit welk land je 'online' lijkt te zijn. Dat is handig als je op vakantie bent en je Nederlandse series wilt blijven kijken, of als je toegang zoekt tot Amerikaanse content op Netflix, Disney+ of Amazon Prime. Ook gamers en sportliefhebbers profiteren ervan: je kunt bijvoorbeeld Formule 1-streams kijken vanuit een regio waar ze goedkoper of vrij beschikbaar zijn. Over prijzen gesproken: het aanpassen van je virtuele locatie levert soms ook financieel voordeel op. Vliegtickets, software of hotels zijn in het ene land goedkoper dan in het andere. Met een VPN kun je eenvoudig de voordeligste optie vinden.

Welke VPN past bij jou?

Er zijn volop aanbieders, maar drie diensten springen eruit qua prestaties, betrouwbaarheid en gebruiksgemak: CyberGhost VPN, Private Internet Access (PIA) en ExpressVPN. Elk met een unieke invalshoek, en via onderstaande links profiteer je bovendien van tijdelijke interessante aanbiedingen.

ExpressVPN is de premium keuze onder de VPN's. Deze dienst blinkt uit in snelheid, stabiliteit en gebruiksgemak. De apps zijn beschikbaar op werkelijk elk denkbaar apparaat – van smartphones en laptops tot routers en smart-tv's – en draaien op supersnelle 10Gbps-servers in 105 landen. Dankzij het zelf ontwikkelde Lightway-protocol is de verbinding niet alleen razendsnel, maar ook uiterst betrouwbaar en veilig. ExpressVPN biedt bovendien extra's zoals een ingebouwde wachtwoordmanager, bescherming tegen trackers en advertenties en zelfs een gratis eSIM voor internationaal mobiel internet. Wie voor een tweejarig abonnement kiest, krijgt nu tijdelijk vier maanden gratis.

Claim je voordeel bij ExpressVPN

Ongelofelijke topdeal: nu tijdelijk 4 maanden gratis!

CyberGhost VPN is een uitstekende keuze voor wie gemak en veelzijdigheid zoekt. Met één klik activeer je bescherming op maximaal zeven apparaten tegelijk, en dankzij een indrukwekkend servernetwerk in honderd landen is er altijd een snelle verbinding beschikbaar. Of je nu wilt streamen, torrenten of gewoon veilig wilt kunnen surfen: CyberGhost doet het allemaal. De app is intuïtief, biedt geavanceerde privacy-instellingen en beschermt je ook tegen advertenties, trackers en malware. Je krijgt bovendien toegang tot geoptimaliseerde servers voor Netflix, Disney+ en meer. Als extra zekerheid geldt een 45 dagen niet-goed-geld-terug-garantie.

Probeer CyberGhost VPN

De nr. 1 VPN in Nederland: nu 2 maanden gratis!

Private Internet Access (of kortweg PIA) richt zich op de privacybewuste gebruiker die graag grip houdt op de instellingen. De software is volledig opensource en heeft meermaals in de rechtbank bewezen géén gebruikslogs bij te houden. Je kunt alles aanpassen: van protocollen tot split tunneling en netwerkregels. PIA werkt uitstekend samen met grote streamingdiensten en ondersteunt P2P op al zijn servers. Eén abonnement beschermt bovendien ongelimiteerd veel apparaten, wat het extra aantrekkelijk maakt voor huishoudens met veel schermen.

Start nu met PIA VPN

En ook PIA krijg je nu 2 maanden gratis - wees er snel bij!

Dit is hét moment om een VPN te nemen

Of je nu vooral online streamt, veel reist, werkt met gevoelige informatie of gewoon je privacy belangrijk vindt: een VPN is een investering in je digitale vrijheid. Dankzij de tijdelijke kortingen op CyberGhost VPN, PIA VPN en ExpressVPN is dit hét moment om in te stappen. Kies de provider die bij jou past, klik op de link en surf voortaan veiliger, vrijer en slimmer.

▼ Volgende artikel
Weg met de chaos: zo is je keuken altijd opgeruimd
© Olga Yastremska, New Africa, Africa Studio
Huis

Weg met de chaos: zo is je keuken altijd opgeruimd

Een opgeruimde keuken is niet alleen prettiger werken, maar ook makkelijker schoon te houden. Maar je kent het wel: voor je het weet staat het aanrecht vol spullen, kan je rommella niet eens meer dicht en zoek je tevergeefs naar die ene handige dunschiller of citroenpers. Tijd voor orde. Moeilijk? Welnee: gewoon een kwestie van logisch indelen, op tijd opruimen en af en toe kritisch kijken naar wat je echt gebruikt. Moet lukken met deze 8 tips!

8 tips voor een opgerumde keuken
  1. Soort bij soort: groeperen = overzicht
  2. Deel je voorraadkastjes logisch in
  3. Berg apparaten op die je niet vaak gebruikt
  4. Haal het aanrecht leeg
  5. Weinig ruimte? Hang spullen op
  6. Reorganiseer je rommella
  7. Ruim op tijdens het koken
  8. Houd één kastje leeg

Lees ook: Zo deel je je keuken handig en logisch in

Tip 1: Soort bij soort: groeperen = overzicht

Een opgeruimde keuken begint met ... inderdaad, opruimen. Begin met alles uit de kastjes te halen. Maak de planken schoon en groepeer daarna wat bij elkaar hoort: pannen bij pannen, glazen bij glazen, servies bij servies. Zo zie je meteen wat je dubbel hebt, wat eigenlijk nooit gebruikt wordt en wat misschien wel weg kan. Spullen die al een jaar ongebruikt in de kast liggen, kun je net zo goed naar de kringloop brengen. Wat overblijft, zijn de spullen die je echt gebruikt – én extra ruimte in je kastjes!

Tip 2: Deel je voorraadkastjes logisch in

Met losse zakjes, open verpakkingen en allerlei blikken wordt het al snel een rommeltje in je voorraadkast. Dat kan handiger. Doe droge voedingswaren als pasta, rijst en bloem in voorraadpotten, het liefst transparante. Eventueel kun je er nog een etiket op plakken als niet meteen duidelijk is wat wat is (bijvoorbeeld omdat je meerder soorten bloem in huis hebt). Zet verder de producten die je vaak gebruikt vooraan en (als je een hoge kast hebt) op ooghoogte. Wat je minder vaak gebruikt, zet je meer naar boven of naar achter.

Kijk ook naar de houdbaarheidsdatum, vooral bij spullen die in zakjes of flessen zitten (denk: maaltijdmixen, sausjes, enzovoorts). Zet wat het eerste op moet vooraan. Vul je je voorraad aan, zet dan de nieuwe spullen achter de spullen die je al een tijdje in de kast hebt staan. Zo pak je telkens die dingen die het eerste op moeten, en dat scheelt verspilling!

©Didecs

Tip 3: Berg apparaten op die je niet vaak gebruikt

Een gourmetstel of fondueset heb je misschien één keer per jaar nodig. Die hoeft dus niet in de keuken te staan. Berg deze apparaten weg, bijvoorbeeld op zolder of in de schuur. Alleen de apparaten die je vaak gebruikt (denk: koffiezetapparaat, waterkoker, eventueel airfryer) laat je staan. Zo houd je werkruimte over en blijft het aanrecht overzichtelijk. Heb je een wat grotere keuken met voldoende kastruimte? Dan kun je apparaten die je niet heel regelmatig gebruikt misschien ook daar in kwijt.

Tip 4: Haal het aanrecht leeg

Hoe minder er op het aanrecht staat, hoe makkelijker je werkt én schoonmaakt. Zet apparaten die je niet dagelijks gebruikt in een kast (zie ook Tip 3) en haal ze pas tevoorschijn als je ze nodig hebt. Denk aan de blender, het tosti-ijzer of de keukenmachine. Alles wat wel mag blijven staan, geef je een vaste plek.

Tip 5: Weinig ruimte? Hang spullen op

Is de kastruimte beperkt? Kijk dan omhoog. Met een wijnglazenrek onder een plank maak je ruimte vrij in de kast én het ziet er gezellig uit. Ook handig: een magneetstrip voor je messen of haken aan een stang voor keukengerei. Zo benut je loze ruimte en houd je het aanrecht leeg.

Tip 6: Reorganiseer je rommella

De beruchte rommella kan prima blijven, zolang je maar weet wat erin ligt. Haal alles eruit, maak de lade schoon en bekijk alle spullen nauwkeurig. Ook hier geldt: eerst opruimen. Die half opgebrande kaarsjes voor op een verjaardagstaart, heb je die echt nodig? Vier bijna lege doosjes lucifers, kun je daar niet één vol doosje van maken? En wat moet je eigenlijk met drie kurkentrekkers en vier flesopeners?

Als je een schifting hebt gemaakt tussen houden en weggooien of naar de kringloop, sorteer je alle overblijvende spullen op categorie. Een la-organizer helpt om het netjes te houden. Heb je geen la-organizer? Je kunt spullen ook op grootte in de la leggen (van klein naar groot), dat helpt ook al om de boel overzichtelijker te maken.

©ID.nl

Tip 7: Ruim op tijdens het koken

Niets zo vervelend als na een heerlijke maaltijd de bende in de keuken nog moeten opruimen. Door tijdens het koken alvast op te ruimen, voorkom je een berg afwas achteraf. Gebruikte snijplanken, kommetjes en spatels? Meteen in de vaatwasser. Lege verpakkingen? Weg ermee. Kruiden en olie terug in het kastje. Als je pannen staan te pruttelen, maak je alvast wat schoon. Het kost allemaal nauwelijks moeite, maar zorgt er wel voor dat je keuken (én je humeur) opgeruimd blijven.

Tip 8: Houd standaard één kastje leeg

Staat er ineens onaangekondigd bezoek op de stoep? Eén leeg kastje in de keuken zorgt ervoor dat je binnen 30 seconden alles opgeruimd hebt – in ieder geval voor het oog. Je hebt dan namelijk voldoende ruimte om alles wat rondslingert snel uit het zicht te zetten. Kastje dicht, keuken netjes.

Nieuwe keuken?

Bovenstaande tips gelden voor bestaande keukens. Ga je een nieuwe keuken kopen, zorg dan dat je vooraf goed nadenkt over de benodigde opbergruimte. En net zoals je bij tijd die je nodig denkt te hebben voor klussen altijd minstens de helft optelt, kies je in je keukenontwerp bij voorkeur voor ook wat meer ruimte dan je denkt te gaan gebruiken. Kijk ook meteen naar mogelijkheden om je laden te organiseren en naar ophangsystemen voor glazen en keukengerei. Daarmee maak je het jezelf later, als de keuken eenmaal in gebruik is, een stuk makkelijker!