Je tv als monitor gebruiken: dit wil je weten

© PXimport

Je tv als monitor gebruiken: dit wil je weten

Televisie

Geplaatst: 11 oktober 2021 - 13:06

Aangepast: 25 november 2022 - 11:12

Wesley Akkerman

Als je een presentatie wilt geven, dan is het soms handig om je laptop of desktop aan te sluiten op je tv. De televisie kan je dan als monitor gebruiken. Hoe sluit je je laptop of pc aan op je tv?

De eerste vraag is eigenlijk: kan het wel? Het korte antwoord is: ja. De meeste laptops en computers hebben tegenwoordig hdmi-aansluitingen, waardoor je met een simpele hdmi-kabel je systeem aan je televisie koppelt. Het kan zijn dat je computer nog gebruikmaakt van dvi of vga, maar dan heb je een ouder model. Niet elke moderne tv heeft die aansluitingen; in het geval van dvi kun je nog een speciale dvi-naar-hdmi-kabel kopen. En anders heb je nog de DisplayPort en de daarbij horende DisplayPort-naar-hdmi-kabel. Check dus goed welke kabel je nodig hebt voor je pc of laptop.

Het is ook wel even handig om van tevoren te checken of de grafische kaart de resolutie van je tv aankan. Dat is met moderne hardware vaak geen probleem: laptops draaien 720, 1080p en 4k en televisies ook. Heb je nog een ietwat oudere laptop bijvoorbeeld, met een geïntegreerde grafische kaart, dan kan het een ander verhaal zijn. Je kunt de resolutie van je beeldscherm opzoeken door naar Instellingen / Systeem / Beeldscherm te gaan.

© PXimport

Tv als monitor: dingen om rekening mee te houden

Verder zijn er andere dingen om rekening mee te houden. Hoe kleiner een scherm en hoe hoger de resolutie, hoe compacter de pixels zijn. Dat is de pixeldichtheid. Als dat getal hoog is, dan is de beeldkwaliteit scherp en goed. Als je dezelfde pc-resolutie op een scherm projecteert dat misschien wel vier, vijf of zes keer groter is, dan neemt de pixeldichtheid – en daarmee de kwaliteit van het scherm – dus af. Daarnaast kan het helpen afstand te nemen van de televisie, zoals in de woonkamer.

Daarnaast is er sprake van een hogere input lag, omdat tv’s daar – in tegenstelling tot echte monitors – minder tot geen rekening mee houden. Wil je dus competitief gamen met je muis en toetsenbord op schoot, dan kan het helpen de gamemodus aan te zetten. Hetzelfde geldt voor de respons time: monitors hebben een hogere response time dan tv’s; als de tv er te lang over doet (het gaat dan om milliseconden) dan kan het ghostingeffect ontstaan.

En dan hebben we natuurlijk nog de verversingssnelheid. Monitors hebben doorgaans een hogere verversingssnelheid, zeker de schermen bedoeld voor gamers. Veel tv’s hebben 60 Hz aan boord. Wanneer je video’s of presentaties bekijkt, dan is er niet zo veel aan de hand. Maar wanneer je van plan bent om veel te gamen, dan kan een hogere snelheid (144 Hz of meer) veel prettiger zijn voor de ogen. Voor echte fanatieke gamers kan een hogere snelheid bovendien het verschil maken tussen winnen en verliezen, en is het argument helder. Maar ook als je slechts af en toe een spelletje speelt, is de winst merkbaar. Bewegende objecten zijn zichtbaar scherper en dat maakt de ervaring aangenamer en rustiger voor de ogen. Daarbij hoeft een snel scherm tegenwoordig ook niet heel veel meer te kosten.  

Het is overigens helemaal niet nodig om je pc aan te sluiten op je televisie om je favoriete pc-games goed te kunnen spelen. Er zijn tegenwoordig heel veel monitors, waarmee je uitstekend kunt gamen. Hoe kies je een beeldscherm voor je gamesessies? In dit artikel praten we je bij.

Extra beeldscherm

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000