ID.nl logo
Knip je kabel door: leven zonder televisie
© PXimport
Huis

Knip je kabel door: leven zonder televisie

Wellicht overweeg je al een tijdje om je televisieabonnement op te zeggen. Want waarom heb je zo'n abonnement nodig met zoveel streamingdiensten tot je beschikking? Wat betekent het om de kabel door te knippen?

We besteden steeds minder tijd aan traditionele live-televisie. Vooral bij jongeren is er een duidelijke afname zichtbaar. Zij kijken films, series en tv-programma’s vaker op een zelfgekozen moment en zonder dat ze last hebben van storende reclames. De gemiddelde kijktijd die Nederlanders via televisiezenders aan uitzendingen spenderen, daalt dan ook gestaag. Lees ook:18 tips voor je Chromecast.

Wellicht is het ook voor jou de moeite waard om het televisieabonnement de deur uit te doen. Welke technische gevolgen heeft dat en in hoeverre kunnen (gratis) alternatieven dit gat opvullen?

Kostenbesparing

Kijk je weinig televisie, dan kun je overwegen om het televisie-abonnement op te zeggen. Zo houd je meer tijd over voor andere zaken en vanzelfsprekend levert het maandelijks een leuke kostenbesparing op. Het goedkoopste abonnement kost bij kabelaanbieder Ziggo bijvoorbeeld circa 28 euro per maand. Voor dat geld heb je zo’n vijftig zenders, waarvan vier kanalen in hd-kwaliteit. In het geval van een groter zenderaanbod vraagt Ziggo extra geld voor de televisie-aansluiting, waardoor veel mensen meer geld kunnen besparen (omdat ze nu niet het goedkoopste abonnement hebben). Bij aanbieders als KPN, Tele2 en Online.nl is het televisie-abonnement altijd in combinatie met een internetaansluiting. Door het televisiedeel bij je provider op te zeggen, bespaar je geld.

©PXimport

Kabeltelevisie opzeggen

Het is onverstandig om lukraak je televisieabonnement op te zeggen. Voordat je de opzegbrief op de post doet, moet je je eerst verdiepen in de gevolgen. De meeste kabelaanbieders leveren namelijk geen internetaansluiting zonder afname van analoge televisie. Wanneer je bijvoorbeeld bij Ziggo televisie en internet afneemt, dien je dus het volledige abonnement op te zeggen. Je bent in dat geval genoodzaakt om over te stappen naar een adsl/vdsl- of glasvezelaanbieder. Glasvezel garandeert een zeer hoge internetsnelheid, maar nog lang niet alle huishoudens zijn aangesloten op het glasvezelnetwerk.

Het enige overgebleven alternatief is dan adsl/vdsl, waarmee een maximale downloadsnelheid mogelijk is van 100 Mbit/s. Dat is een stuk lager dan de beloofde downloadsnelheid van Ziggo. Deze kabelaanbieder garandeert een downloadsnelheid van 1000Mbit/s, mits je het duurste pakket inclusief analoge televisie afneemt. Als je van plan bent om kabeltelevisie de deur uit te doen, bedenk dan eerst of je bereid bent om de snelle kabelinternetverbinding te vervangen voor adsl/vdsl of eventueel glasvezel. Met name adsl/vdsl-abonnementen zijn zeer betaalbaar, zodat je bij een overstap aanzienlijk in de kosten kunt besparen. Meer over het verschil tussen glasvezel, adsl/vdsl en kabel vind je hier. Via diverse vergelijkingssites kun je kijken welke internetabonnementen er op jouw adres beschikbaar zijn.

Verplichte afname analoge televisie

Veel mensen geven de voorkeur aan een snelle internetverbinding via de kabel, maar tegelijkertijd zet de verplichte afname van analoge televisie kwaad bloed. Deze kosten berekenen Ziggo en consorten namelijk door aan hun klanten, terwijl je daar wellicht helemaal niet op zit te wachten. Waarom is de afname van analoge televisie bij ieder abonnement eigenlijk verplicht? De reden hiervoor is simpel. Internet en televisie lopen bij de kabelverbinding over dezelfde kabel. Wanneer een kabelaanbieder besluit om geen analoog signaal meer door te geven, geldt dat meteen voor alle klanten. Nog altijd zijn er nog veel mensen die naar analoge televisie kijken, zeker op de slaapkamer. Om die reden zijn kabelaanbieders zeer terughoudend met het schrappen van het analoge signaal, al bouwen ze het aantal zenders wel langzaam af. Wanneer je dus internet via een kabelaanbieder afsluit, krijg je dus vooralsnog analoge televisie ‘cadeau’. Alleen de regionale kabelaar Caiway biedt geen analoge tv meer aan.

©PXimport

Adsl/vdsl-abonnement opzeggen

Ontvang je zowel televisie als internet via koperdraad (adsl/vdsl), dan kun je het televisie-abonnement eenvoudig bij je provider opzeggen. In dat geval blijft de internetverbinding nog actief, zonder dat het nodig is om over te stappen naar een andere aanbieder. Wanneer je een abonnement hebt afgesloten met een contractduur van één of twee jaar, dien je de resterende maanden van het volledige pakket mogelijk eerst nog te betalen. De resterende contractduur vind je door in te loggen op de persoonlijke accountpagina bij je provider.

Internetabonnement opzeggen

Is het misschien een idee om naast je televisie-abonnement ook afstand te doen van je internetaansluiting? Wanneer je bijvoorbeeld een kabelabonnement opzegt, zou je dat natuurlijk kunnen uitproberen. Als je een tv-programma wilt terugkijken, zijn er in iedere stad talrijke wifi-hotspots beschikbaar. Dat klinkt mooier dan het in werkelijkheid is. Praktisch gezien is het natuurlijk onhandig om thuis geen eigen internetverbinding te hebben en bovendien is de snelheid van wifi-hotspots vaak laag. Om over de belabberde veiligheid van openbare verbindingen nog maar te zwijgen.

Als alternatief zou je samen met de buren een internetverbinding kunnen delen. Je spreekt een vast maandbedrag af en als tegenprestatie ontvang je de wifi-sleutel van de buren. Controleer vooraf wel of de dekking in je woning voldoende is. Je kunt ook besluiten om louter je mobiele internetabonnement te gebruiken voor het kijken van televisie. Zeker bij een 4G-signaal is de snelheid hoog genoeg om video’s te streamen. Via de tethering-functie in iOS of Android sluis je de mobiele internetverbinding eenvoudig door naar een computer of laptop. Een nadeel is wel dat je altijd te maken hebt met datalimieten. Als je regelmatig televisiekijkt, is een mobiel internetabonnement dan een dure aangelegenheid.

Livestreams

Het opzeggen van een televisie-abonnement heeft een belangrijk nadeel. Het gebrek aan commerciële live-televisie is lastig op te vangen. Achteraf kijken is geen probleem, maar live een uitzending van Voetbal Inside, The voice of Holland of GTST volgen, wordt problematisch. Een alternatieve methode is om via (illegale) plug-ins in mediaprogramma Kodi de streams op te vangen. Met de opensource videospeler kun je live televisie kijken dankzij diverse add-ons, maar in tegenstelling tot bijvoorbeeld Netflix moet je zelf het een en ander instellen voordat je ermee aan de slag kunt en het zoeken naar goede add-ons kan nog wel eens voelen als een speld in een hooiberg. De ontvangst is bovendien soms ietwat onstabiel, maar met een beetje kunst- en vliegwerk krijg je het wel degelijk aan de praat. In een ander artikel praten we je bij over Kodi.

De publieke zenders worden deels gefinancierd met belastinggeld en zijn om die reden via gratis livestreams op internet te volgen. Op deze website schakel je eenvoudig tussen NPO 1, 2 en 3. Ook aanvullende zenders als NPO Nieuws, Cultura en Politiek zijn beschikbaar. Vanuit de NPO-app op je tablet of smartphone kun je ook livestreams openen. Verder bieden de meeste regionale tv-stations een livestream aan, zoals RTV Noord-Holland, AT5, RTV Rijnmond en L1.

©PXimport

Dvb-t-ontvanger

Wie voldoende heeft aan de publieke zenders, kan de aanschaf van een dvb-t-tuner overwegen. Veel moderne televisies hebben overigens een dvb-t-tuner ingebouwd zodat je alleen maar een antenne hoeft aan te sluiten. Deze zijn in verschillende vormen te verkrijgen. Geniatech is een bedrijf dat goede dvb-t-producten aanbiedt onder de naam eyetv. Je kunt zelfs apparaatjes met antennes kopen die speciaal voor je iPad of Mac zijn gemaakt.

Een module pikt vanuit de ether de zogeheten free-to-air-zenders op. In tegenstelling tot commerciële kanalen, zijn deze zenders niet gecodeerd en daardoor voor iedereen zonder smartcard te ontvangen. Als jouw televisie of computer is verbonden met een dvb-t-module, kijk je gratis digitaal naar NPO 1, 2 en 3. Verder heb je ook toegang tot een regionale zender. Welke regionale zenders dat zijn, is afhankelijk van je locatie. Radiozenders kun je ook ontvangen. Voorheen kon je met dvb-t ook enkele zenders in België ontvangen, maar dit is per december 2020 niet meer mogelijk. 

Er zijn overigens aanbieders die betaalde abonnementen aanbieden via dvb-t. In het buitenland kun je met dvb-t geen Nederlandse zenders ontvangen.

De dvb-t-ontvanger gebruikt hetzelfde netwerk als Digitenne. De kwaliteit van digitale televisie uit de ether is niet zo goed als je wellicht van kabel- of internettelevisie gewend bent.

©PXimport

Gemist-diensten

Na het opzeggen van je televisieabonnement zijn de gemist-diensten voortaan natuurlijk je beste vriend. Je kunt nagenoeg alles terugkijken, waardoor je helemaal niets hoeft te missen. Zowel NPO Gemist, RTL XL als KIJK zijn op meerdere platformen beschikbaar, zodat je op verschillende apparaten tv-programma’s kunt bewonderen. De beeldkwaliteit van NPO Gemist is helaas iets minder vergeleken met zijn commerciële concurrenten. Vooral oudere uitzendingen vallen tegen. Afgelopen zomer verhoogde die dienst de resolutie naar 576p, dus recente afleveringen zijn wel van redelijke kwaliteit. Sinds 2014 biedt RTL XL uitzendingen in hd-kwaliteit aan, zodat je geniet van scherpe videobeelden. Een nadeel is wel dat je zonder account geen video’s kunt afspelen. Verder is er de nodige reclame aanwezig. KIJK bevat programma’s van SBS6, Veronica en Net5, waarbij er ook reclames aanwezig zijn. Een account aanmaken is echter geen vereiste.

Beste streaming-apps

Er zijn zoveel apps om films en series mee te streamen, dat je mogelijk door de bomen het bos niet meer ziet. Wij hebben daarom de beste streaming-apps voor je op een rijtje gezet.

©PXimport

Tv-programma’s downloaden

Als je geen fan bent van het streamen van tv-programma’s, kun je ze altijd nog downloaden. Hiervoor zijn wel meer handelingen vereist. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld het programma GemistDownloader gebruiken. Bovendien zijn veel tv-programma’s op omstreden downloadnetwerken als usenet en bittorrent beschikbaar, al is downloaden via deze bronnen wel illegaal.

NLziet

NLziet is een gezamenlijk initiatief van de NPO, RTL en SBS. Deze gebundelde gemist-dienst kost 7,95 euro per maand. Waarom betalen als de televisiemaatschappijen ook gratis gemist-diensten aanbieden? NLziet biedt enkele voordelen. Zo is de beeldkwaliteit van de NPO-zenders een stuk beter en kun je afleveringen langer terugkijken. De streams worden in full HD ‘uitgezonden’. Naar wens kun je live kijken, of terugkijken naar eerder uitgezonden programma’s. Dat laatste kan tot tenminste een jaar terug, soms zelfs nog langer. Ook films en dergelijke zijn op die manier te bekijken.  Ook een prettig voordeel: de ellenlange reclameblokken ontbreken. Als we trouwens een beetje aan het rekenen slaan, is NL Ziet trouwens de meest budget-vriendelijke oplossing als het gaat om televisiekijken anno 2021 (zoals ze zelf ook al beweren). Als we dan wat te zeuren hebben, is het feit dat je dan weer geen zenders als Discovery kunt ‘ontvangen’. Of de welbekende Duitse en Vlaamse buren bijvoorbeeld. Misschien dat dat ooit – liefst zonder prijsverhoging – nog eens komt. De gezamenlijke gemist-dienst is beschikbaar voor Android, iOS, Google Chromecast, het web en enkele smart-tv’s.

©PXimport

Conclusie

Durf jij het aan om de tv-kabel definitief ‘door te knippen’ en op die manier geld te besparen? Vast wel, want de besproken (gratis) alternatieven zorgen ervoor dat je geen enkel tv-programma hoeft te missen. Alleen commerciële live-televisie is een probleem, al kun je deze uitzendingen vrij snel na de uitzending terugvinden op RTL XL of KIJK. Kijk je liever live naar zenders als RTL4, SBS6 of Veronica, dan kun je een betaalbaar online televisie-abonnement overwegen. Bedenk verder via welke internetverbinding je tv-programma’s wilt streamen en maak een afweging tussen kabel (inclusief verplichte afname analoge televisie), adsl/vdsl en eventueel glasvezel.

▼ Volgende artikel
Motorola brengt edge 60 fusion uit met drie nieuwe moto AI-functies
Huis

Motorola brengt edge 60 fusion uit met drie nieuwe moto AI-functies

Motorola heeft de edge 60 fusion aangekondigd, een premium smartphone die een elegant ontwerp combineert met geavanceerde AI-functies. Het toestel is het eerste Motorola-model dat standaard is uitgerust met geïntegreerde moto AI-functionaliteit.

De smartphone beschikt over een uniek quad-curve edge display met door Pantone gevalideerde kleuren. Het scherm is beschermd met Corning Gorilla Glass 7i, dat twee keer betere val- en krasbestendigheid biedt dan voorgaande versies. 

Geïntegreerde moto ai

Na een eerder bètaprogramma is de motorola edge 60 fusion het eerste toestel waarbij moto ai direct is geïntegreerd. De smartphone bevat AI-functies zoals Pay Attention (voor het opnemen, noteren en samenvatten van audio), Remember This (om live momenten of informatie vast te leggen) en Magic Canvas (voor het genereren van afbeeldingen op basis van tekstinstructies). 

Innovatief display en robuust ontwerp

Het toestel heeft volgens Motorola 's werelds eerste quad-curve edge display met door Pantone gevalideerde kleuren. Het ontwerp omvat hoogwaardige materialen, waaronder een op leer geïnspireerde coating en canvas-achtige afwerkingen in zorgvuldig samengestelde kleuren.

De motorola edge 60 fusion is niet alleen stijlvol maar ook robuust gebouwd. De telefoon voldoet aan militaire standaarden (MIL-STD 810H) voor duurzaamheid en heeft zowel IP68 als IP69 certificeringen voor waterbescherming. Het toestel kan onderdompeling in zoet water tot 1,5 meter diepte gedurende maximaal 30 minuten weerstaan. Dankzij Water Touch-technologie blijft het touchscreen werken, zelfs als het nat is. 

Camera met Sony-sensor

De hoofdcamera heeft een 50MP Ultra Pixel sensor, gecombineerd met een geavanceerde Sony LYTIA 700C sensor en optische beeldstabilisatie (OIS). Hierdoor maakt de camera ook bij weinig licht goede foto's. De ultrabrede lens met ingebouwde macrovisie biedt een gezichtsveld van 122 graden en kan tot 3 cm inzoomen voor extreme close-ups . 

De 32MP selfiecamera gebruikt Quad Pixel-technologie voor betere prestaties bij minder licht. Een 3-in-1 lichtsensor kalibreert automatisch de lichtgevoeligheid voor optimale belichting en kleur.

Entertainment en batterij

Het 6,67 inch pOLED-scherm heeft een Super HD (1220p) resolutie en een verversingssnelheid van 120Hz. Het display is zowel Pantone als Pantone SkinTone gevalideerd voor een natuurgetrouwe kleurweergave. Voor audio is het toestel uitgerust met Dolby Atmos, twee stereoluidsprekers en een Hi-Res gecertificeerd geluidssysteem.

De motorola edge 60 fusion wordt aangedreven door de MediaTek Dimensity 7300 processor, heeft tot 8GB RAM en tot 256GB opslag. De 5200mAh batterij ondersteunt 68W TurboPower opladen, waarmee gebruikers na slechts 8 minuten opladen een volle dag vooruit kunnen.

De smartphone draait op Android 15 en bevat Moto Secure en ThinkShield voor extra beveiliging, evenals Hello UX voor aanpassingsopties. De motorola edge 60 fusion is vanaf half april verkrijgbaar voor een adviesprijs van 329,99 euro.

Bekijk hier andere Motorola-modellen op Kieskeurig.nl:

▼ Volgende artikel
Wat is een VPN kill switch, en heb jij die nodig?
© Foto-Ruhrgebiet
Huis

Wat is een VPN kill switch, en heb jij die nodig?

Steeds meer mensen kiezen voor een VPN om veilig te internetten. Een kill switch helpt om die veiligheid te garanderen. Je leest er alles over in dit artikel.

Een VPN gebruik je voor de veiligheid en je privacy. Een kill switch is daarom een logische toevoeging: want daarmee zorg je ervoor dat je altijd beschermd bent. In dit artikel lees je: 🛡️ Hoe een VPN kill switch werkt 🛡️ Welke apps je wel laat afsluiten en welke niet 🛡️ Voor wie een VPN kill switch nuttig is

Lees ook: Wat is VPN en waarom heb je het nodig?

Je gebruikt een Virtual Private Network (VPN) voor anonimiteit, veilige bestandsoverdracht en/of het omzeilen van geografische blokkades. Hoewel een kill switch optioneel is bij een (VPN), hoort het er eigenlijk wel echt bij: het is een soort extra slot op de deur om die zaken te garanderen.

©Funtap

Zo werkt een VPN kill switch

Een kill switch controleert continu of je VPN nog in gebruik is. Wordt er vastgesteld dat dat niet het geval is? Dan blokkeert een kill switch de verbinding van je internet. Je bent dan dus ook niet meer verbonden. Een goede kill switch zorgt er ook voor dat je automatisch weer verbonden wordt met het internet als de problemen verholpen zijn.

Blokkeren: je complete apparaat of bepaalde toepassingen

Een kill switch gebruiken is helemaal niet moeilijk. Je stelt het allemaal gewoon in via je VPN-applicatie. Daarin bepaal je ook of je pc of laptop volledig van het internet losgekoppeld wordt als de VPN-verbinding wegvalt of dat alleen bepaalde applicaties worden afgesloten. De eerste optie is duidelijk: het apparaat is dan helemaal niet meer verbonden met het internet.

Specifieke applicaties de toegang ontzeggen

In sommige situaties is het niet handig dat je helemaal geen internet meer hebt als de VPN-verbinding wegvalt. Bijvoorbeeld wanneer je in een belangrijk gesprek zit via Zoom of Microsoft Teams. Voor die gevallen kun je een kill switch applicatie-specifiek de verbinding laten verbreken. Je kunt dan bijvoorbeeld wel doorgaan met videobellen of browsen, terwijl je torrent client geen internettoegang meer heeft.

©Ģirts Raģelis

Welke apps laat je wel afsluiten en welke niet?

Sommige online bezigheden brengen meer risico's met zich mee dan andere wanneer het gaat om je privacy of de beveiliging van je persoonlijke informatie. Misschien gebruik je je VPN alleen om een serie op Netflix te kijken die in Nederland niet beschikbaar is. In dat geval wil je niet dat je hele internetverbinding wegvalt als de VPN uitvalt. Maar bij privacygevoelige taken, zoals internetbankieren, het versturen van e-mails, het werken in de cloud of het downloaden van torrents, wil je juist voorkomen dat je zonder VPN online gaat. Je kunt de kill switch dan zo instellen dat alleen je browser, e-mailapp, cloudopslag en torrentclient worden geblokkeerd, terwijl andere apps gewoon verbinding houden.

Lekker tijdens het Netflixen

🍿🍿🍿🍿🍿 Popcorn!

VPN kill switches zijn een logische toevoeging aan VPN's en zijn daarom standaard beschikbaar bij de bekendste aanbieders. Meestal staan ze automatisch aan, maar je kunt de functie eenvoudig in- of uitschakelen via de instellingen.

Voor wie is een VPN kill switch nuttig?

Eigenlijk heeft iedereen die waarde hecht aan privacy baat bij een VPN-provider met kill switch. In Nederland is er sprake van weinig censuur en zijn er amper internetblokkades. Maar alsnog zijn VPN's hier erg populair. Als je torrents downloadt, is het handig om ervoor te zorgen dat je IP-adres beschermd is, want dat downloaden is in veel gevallen illegaal. Gevoelige informatie of belangrijke (werkgerelateerde) documenten kun je beter ook niet zomaar versturen. Met een VPN met kill switch zijn je gegevens en bestanden beter beschermd. Zit je vaak op een open wifi-netwerk? Dan is het zonder meer verstandig om te kiezen voor een VPN met kill switch. Want openbare netwerken hebben een slechte reputatie op het gebied van veiligheid en zijn regelmatig het doelwit van hackers.