Knip je kabel door: leven zonder televisie

© PXimport

Knip je kabel door: leven zonder televisie

Geplaatst: 2 mei 2022 - 09:06

Aangepast: 14 december 2022 - 09:59

Redactie ID.nl

Wellicht overweeg je al een tijdje om je televisieabonnement op te zeggen. Want waarom heb je zo'n abonnement nodig met zoveel streamingdiensten tot je beschikking? Wat betekent het om de kabel door te knippen?

We besteden steeds minder tijd aan traditionele live-televisie. Vooral bij jongeren is er een duidelijke afname zichtbaar. Zij kijken films, series en tv-programma’s vaker op een zelfgekozen moment en zonder dat ze last hebben van storende reclames. De gemiddelde kijktijd die Nederlanders via televisiezenders aan uitzendingen spenderen, daalt dan ook gestaag. Lees ook:18 tips voor je Chromecast.

Wellicht is het ook voor jou de moeite waard om het televisieabonnement de deur uit te doen. Welke technische gevolgen heeft dat en in hoeverre kunnen (gratis) alternatieven dit gat opvullen?

Kostenbesparing

Kijk je weinig televisie, dan kun je overwegen om het televisie-abonnement op te zeggen. Zo houd je meer tijd over voor andere zaken en vanzelfsprekend levert het maandelijks een leuke kostenbesparing op. Het goedkoopste abonnement kost bij kabelaanbieder Ziggo bijvoorbeeld circa 28 euro per maand. Voor dat geld heb je zo’n vijftig zenders, waarvan vier kanalen in hd-kwaliteit. In het geval van een groter zenderaanbod vraagt Ziggo extra geld voor de televisie-aansluiting, waardoor veel mensen meer geld kunnen besparen (omdat ze nu niet het goedkoopste abonnement hebben). Bij aanbieders als KPN, Tele2 en Online.nl is het televisie-abonnement altijd in combinatie met een internetaansluiting. Door het televisiedeel bij je provider op te zeggen, bespaar je geld.

 

© PXimport

Kabeltelevisie opzeggen

Het is onverstandig om lukraak je televisieabonnement op te zeggen. Voordat je de opzegbrief op de post doet, moet je je eerst verdiepen in de gevolgen. De meeste kabelaanbieders leveren namelijk geen internetaansluiting zonder afname van analoge televisie. Wanneer je bijvoorbeeld bij Ziggo televisie en internet afneemt, dien je dus het volledige abonnement op te zeggen. Je bent in dat geval genoodzaakt om over te stappen naar een adsl/vdsl- of glasvezelaanbieder. Glasvezel garandeert een zeer hoge internetsnelheid, maar nog lang niet alle huishoudens zijn aangesloten op het glasvezelnetwerk.

Het enige overgebleven alternatief is dan adsl/vdsl, waarmee een maximale downloadsnelheid mogelijk is van 100 Mbit/s. Dat is een stuk lager dan de beloofde downloadsnelheid van Ziggo. Deze kabelaanbieder garandeert een downloadsnelheid van 1000Mbit/s, mits je het duurste pakket inclusief analoge televisie afneemt. Als je van plan bent om kabeltelevisie de deur uit te doen, bedenk dan eerst of je bereid bent om de snelle kabelinternetverbinding te vervangen voor adsl/vdsl of eventueel glasvezel. Met name adsl/vdsl-abonnementen zijn zeer betaalbaar, zodat je bij een overstap aanzienlijk in de kosten kunt besparen. Meer over het verschil tussen glasvezel, adsl/vdsl en kabel vind je hier. Via diverse vergelijkingssites kun je kijken welke internetabonnementen er op jouw adres beschikbaar zijn.

Verplichte afname analoge televisie

Media has no description

© PXimport

Adsl/vdsl-abonnement opzeggen

Ontvang je zowel televisie als internet via koperdraad (adsl/vdsl), dan kun je het televisie-abonnement eenvoudig bij je provider opzeggen. In dat geval blijft de internetverbinding nog actief, zonder dat het nodig is om over te stappen naar een andere aanbieder. Wanneer je een abonnement hebt afgesloten met een contractduur van één of twee jaar, dien je de resterende maanden van het volledige pakket mogelijk eerst nog te betalen. De resterende contractduur vind je door in te loggen op de persoonlijke accountpagina bij je provider.

Internetabonnement opzeggen

Is het misschien een idee om naast je televisie-abonnement ook afstand te doen van je internetaansluiting? Wanneer je bijvoorbeeld een kabelabonnement opzegt, zou je dat natuurlijk kunnen uitproberen. Als je een tv-programma wilt terugkijken, zijn er in iedere stad talrijke wifi-hotspots beschikbaar. Dat klinkt mooier dan het in werkelijkheid is. Praktisch gezien is het natuurlijk onhandig om thuis geen eigen internetverbinding te hebben en bovendien is de snelheid van wifi-hotspots vaak laag. Om over de belabberde veiligheid van openbare verbindingen nog maar te zwijgen.

Als alternatief zou je samen met de buren een internetverbinding kunnen delen. Je spreekt een vast maandbedrag af en als tegenprestatie ontvang je de wifi-sleutel van de buren. Controleer vooraf wel of de dekking in je woning voldoende is. Je kunt ook besluiten om louter je mobiele internetabonnement te gebruiken voor het kijken van televisie. Zeker bij een 4G-signaal is de snelheid hoog genoeg om video’s te streamen. Via de tethering-functie in iOS of Android sluis je de mobiele internetverbinding eenvoudig door naar een computer of laptop. Een nadeel is wel dat je altijd te maken hebt met datalimieten. Als je regelmatig televisiekijkt, is een mobiel internetabonnement dan een dure aangelegenheid.

Livestreams

Het opzeggen van een televisie-abonnement heeft een belangrijk nadeel. Het gebrek aan commerciële live-televisie is lastig op te vangen. Achteraf kijken is geen probleem, maar live een uitzending van Voetbal Inside, The voice of Holland of GTST volgen, wordt problematisch. Een alternatieve methode is om via (illegale) plug-ins in mediaprogramma Kodi de streams op te vangen. Met de opensource videospeler kun je live televisie kijken dankzij diverse add-ons, maar in tegenstelling tot bijvoorbeeld Netflix moet je zelf het een en ander instellen voordat je ermee aan de slag kunt en het zoeken naar goede add-ons kan nog wel eens voelen als een speld in een hooiberg. De ontvangst is bovendien soms ietwat onstabiel, maar met een beetje kunst- en vliegwerk krijg je het wel degelijk aan de praat. In een ander artikel praten we je bij over Kodi.

De publieke zenders worden deels gefinancierd met belastinggeld en zijn om die reden via gratis livestreams op internet te volgen. Op deze website schakel je eenvoudig tussen NPO 1, 2 en 3. Ook aanvullende zenders als NPO Nieuws, Cultura en Politiek zijn beschikbaar. Vanuit de NPO-app op je tablet of smartphone kun je ook livestreams openen. Verder bieden de meeste regionale tv-stations een livestream aan, zoals RTV Noord-Holland, AT5, RTV Rijnmond en L1.

Media has no description

© PXimport

Dvb-t-ontvanger

Wie voldoende heeft aan de publieke zenders, kan de aanschaf van een dvb-t-tuner overwegen. Veel moderne televisies hebben overigens een dvb-t-tuner ingebouwd zodat je alleen maar een antenne hoeft aan te sluiten. Deze zijn in verschillende vormen te verkrijgen. Geniatech is een bedrijf dat goede dvb-t-producten aanbiedt onder de naam eyetv. Je kunt zelfs apparaatjes met antennes kopen die speciaal voor je iPad of Mac zijn gemaakt.

Een module pikt vanuit de ether de zogeheten free-to-air-zenders op. In tegenstelling tot commerciële kanalen, zijn deze zenders niet gecodeerd en daardoor voor iedereen zonder smartcard te ontvangen. Als jouw televisie of computer is verbonden met een dvb-t-module, kijk je gratis digitaal naar NPO 1, 2 en 3. Verder heb je ook toegang tot een regionale zender. Welke regionale zenders dat zijn, is afhankelijk van je locatie. Radiozenders kun je ook ontvangen. Voorheen kon je met dvb-t ook enkele zenders in België ontvangen, maar dit is per december 2020 niet meer mogelijk. 

Er zijn overigens aanbieders die betaalde abonnementen aanbieden via dvb-t. In het buitenland kun je met dvb-t geen Nederlandse zenders ontvangen.

De dvb-t-ontvanger gebruikt hetzelfde netwerk als Digitenne. De kwaliteit van digitale televisie uit de ether is niet zo goed als je wellicht van kabel- of internettelevisie gewend bent.

Media has no description

© PXimport

Gemist-diensten

Na het opzeggen van je televisieabonnement zijn de gemist-diensten voortaan natuurlijk je beste vriend. Je kunt nagenoeg alles terugkijken, waardoor je helemaal niets hoeft te missen. Zowel NPO Gemist, RTL XL als KIJK zijn op meerdere platformen beschikbaar, zodat je op verschillende apparaten tv-programma’s kunt bewonderen. De beeldkwaliteit van NPO Gemist is helaas iets minder vergeleken met zijn commerciële concurrenten. Vooral oudere uitzendingen vallen tegen. Afgelopen zomer verhoogde die dienst de resolutie naar 576p, dus recente afleveringen zijn wel van redelijke kwaliteit. Sinds 2014 biedt RTL XL uitzendingen in hd-kwaliteit aan, zodat je geniet van scherpe videobeelden. Een nadeel is wel dat je zonder account geen video’s kunt afspelen. Verder is er de nodige reclame aanwezig. KIJK bevat programma’s van SBS6, Veronica en Net5, waarbij er ook reclames aanwezig zijn. Een account aanmaken is echter geen vereiste.

Beste streaming-apps

Media has no description

© PXimport

Tv-programma’s downloaden

Als je geen fan bent van het streamen van tv-programma’s, kun je ze altijd nog downloaden. Hiervoor zijn wel meer handelingen vereist. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld het programma GemistDownloader gebruiken. Bovendien zijn veel tv-programma’s op omstreden downloadnetwerken als usenet en bittorrent beschikbaar, al is downloaden via deze bronnen wel illegaal.

NLziet

Media has no description

© PXimport

Conclusie

Durf jij het aan om de tv-kabel definitief ‘door te knippen’ en op die manier geld te besparen? Vast wel, want de besproken (gratis) alternatieven zorgen ervoor dat je geen enkel tv-programma hoeft te missen. Alleen commerciële live-televisie is een probleem, al kun je deze uitzendingen vrij snel na de uitzending terugvinden op RTL XL of KIJK. Kijk je liever live naar zenders als RTL4, SBS6 of Veronica, dan kun je een betaalbaar online televisie-abonnement overwegen. Bedenk verder via welke internetverbinding je tv-programma’s wilt streamen en maak een afweging tussen kabel (inclusief verplichte afname analoge televisie), adsl/vdsl en eventueel glasvezel.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten

ID.nl - onderdeel van Reshift Digital B.V. © 2024 | Nijverheidsweg 18, 2031CP, Haarlem