Zo hang je de televisie met een muurbeugel aan de muur

© Olga Yastremska

Zo hang je de televisie met een muurbeugel aan de muur

Geplaatst: 5 oktober 2023 - 12:02

Aangepast: 31 mei 2024 - 09:21

Redactie ID.nl

Wil je je gloednieuwe televisie liever aan de muur ophangen? Dat kan. Met de juiste muurbeugel en wat handige tips hang je de tv in een handomdraai veilig op. Het oogt strak, je bespaart een hoop ruimte en voorkomt dat kinderen of huisdieren per ongeluk tegen het scherm lopen en alles omstoten. In dit artikel leggen we stap-voor-stap uit hoe je de beste muurbeugel kiest, welk gereedschap je nodig hebt en hoe je de televisie vakkundig installeert.

Kies de optimale muurbeugel voor jouw televisie

Er bestaan verschillende soorten muurbeugels, elk met hun eigen voor- en nadelen. Allereerst heb je de vaste muurbeugel, die je televisie netjes en strak tegen de muur plaatst zonder dat hij kan bewegen. Dat is de meest eenvoudige en goedkope variant.

Wil je de kijkhoek kunnen aanpassen, bijvoorbeeld omdat je televisie in de slaapkamer hangt? Kies dan voor een kantelbare muurbeugel. Deze kun je kantelen van een lage kijkhoek tot rechtop tegen de muur. Zo pas je de hoogte eenvoudig aan zonder de televisie telkens op en neer te hoeven tillen.

0

Powered by

logo

Kijk jij vaak vanuit verschillende hoeken naar de televisie, bijvoorbeeld vanuit de keuken? Overweeg dan een draaibare muurbeugel. Deze beugels zitten vast aan een arm die de televisie in alle richtingen laat bewegen. Je kunt hem helemaal naar links of rechts draaien, maar ook helemaal naar voren klappen. Dat is handig als je vanuit verschillende plekken in de kamer televisie wilt kunnen kijken.

Ongeacht de soort, check altijd of de muurbeugel geschikt is voor de afmetingen van jouw specifieke televisie. Let hierbij vooral op de VESA-maat, oftewel de afstand tussen de bevestigingspunten aan de achterzijde van je televisie. Koop een muurbeugel met dezelfde of iets ruimere VESA-maat voor een goede pasvorm.

Zo hang je de televisie met een muurbeugel aan de muur-18708355

© PXimport

Zorg dat je muur stevig genoeg is

Voordat je gaat boren en bevestigen, moet je eerst even goed controleren of je muur wel stevig genoeg is om een muurbeugel veilig te dragen. Vooral bij grote en zware televisies vanaf 55 inch is een stevige muur een must. Beton en metselwerk zijn ideaal, maar ook veel stenen muren zijn prima geschikt.

Muren gemaakt van gipsplaten zijn een stuk zwakker. Bevestig muurbeugels bij dit type muren altijd aan de houten rachels achter de gipsplaten. Gebruik daarnaast speciale hollewand-pluggen om grip te krijgen. Is jouw gipswand niet sterk genoeg? Dan kun je overwegen om de muur eerst plaatselijk te verstevigen met multiplex-platen.

Cellenbeton en gibo zijn ook prima alternatieven, maar let op: deze varianten zijn minder stevig en vereisen speciale pluggen en ankers. Laat bij twijfel een professional naar je muur kijken om te beoordelen of hij sterk genoeg is voor het gewicht van jouw televisie.

 

© PXimport

Welke tools heb je nodig voor het ophangen?

Afhankelijk van de hardheid van je muur heb je verschillende soorten gereedschap nodig om de muurbeugel goed te bevestigen. Voor harde muren van beton en steen is een klopboormachine aan te raden. Deze boort moeiteloos gaten in stug materiaal. Een gewone boormachine werkt hier lang niet zo goed.

Voor zachte muren zoals gipsplaten volstaat een krachtige accuboormachine meestal wel. Zorg wel dat je geschikte boren hebt voor de meegeleverde pluggen. Verder zijn handige hulpmiddelen een waterpas, rolmaat, steeksleutels, hamer en stofzuiger. Ook erg belangrijk is een goede kwaliteit steen- of houtboor in de juiste maat voor de pluggen. Te grote gaten verzwakken de montage namelijk aanzienlijk. Koop dus altijd een boor specifiek bedoeld voor het materiaal waar je in boort.

Powerplus schroefboormachine

In 4 eenvoudige stappen je televisie ophangen

Als je de juiste muur, muurbeugel en gereedschappen hebt uitgezocht, is het eigenlijke ophangproces vrij eenvoudig. Volg deze vier basisstappen voor een professioneel resultaat:

Stap 1: Bevestig het meegeleverde frame van de gekozen muurbeugel aan de achterzijde van je televisie. Dat doe je met de bijgeleverde bouten die door de standaard VESA-gaten gaan. Leg je televisie tijdens het monteren op een zachte ondergrond om krassen te voorkomen.

Stap 2: Bepaal de ideale hoogte en teken met behulp van een waterpas de positie van de muurbeugel af op de muur. Boor vervolgens gaten voor de pluggen op de gemarkeerde positie. Doe dat netjes en gebruik een stofzuiger om het boren stofvrij te houden.

Stap 3: Monteer de muurbeugel met de juiste pluggen en schroeven. Volg hierbij nauwkeurig de instructies van de fabrikant voor het juiste type bevestigingsmateriaal. Controleer met de waterpas of de beugel mooi recht hangt.

Stap 4: Hang tot slot de televisie inclusief frame op de muurbeugel en zet alle schroeven stevig vast. Bij grotere televisies is het aan te raden om dat met twee personen te doen.

En dat is alles! Je hebt je televisie nu aan de muur gehangen. Controleer na een paar weken of alle schroeven nog goed vastzitten.

Televisie aan muur

© GM Stock Studio

📺 Wil je een nieuwe tv kopen, maar weet je niet waar je op moet letten? Bekijk onze YouTube-video!

Watch on YouTube

Wil je meer video's zien?

Abonneer je op het YouTube-kanaal van ID.nl

0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten