Ableton Live. Wat ooit begon als een loop-gebaseerde toepassing voor bands en dj's, is intussen gigantisch uit de hand gelopen. In positieve zin wel te verstaan. Professionals uit diverse takken van de muziekindustrie gebruiken Live op het podium, thuis en in de studio. Wij bekijken de LE-versie van Live 7.

LE staat voor Light Edition, al vragen we ons gaandeweg af of LE niet een beetje té veel functionaliteit biedt ten opzichte van de veel duurdere volledige uitvoering. De LE-versie kost namelijk 'maar' €169 en we raden nieuwe gebruikers resoluut af om meteen de volledige versie aan te schaffen. Upgraden kan later, maar of u daar na verloop van tijd nog behoefte aan hebt, is maar zeer de vraag. Wie het pakket al kent, zal aangenaam verrast zijn dat er weinig of niks aan de grafische gebruikersinterface is veranderd. De gui is nogal eigenzinnig, maar na een tijdje wordt werken in Live 7 kinderspel. Nieuwe gebruikers zullen moeten wennen, maar de leercurve is allesbehalve steil. U hoeft geen handboek open te slaan, want als u met de muis over de verschillende knopjes en schuifjes zweeft, krijgt u vanzelf aanwijzingen waarvoor ze dienen. Niet met één cryptisch woordje uitleg, maar met een heus tekstblok dat zelfs de grootste leek zal begrijpen. Sterker nog: wie het pakket voor het eerst opstart, krijgt prompt de ingebakken opleiding voorgeschoteld. De opleiding is opgedeeld in lessen; u bepaalt dus zelf wanneer u wat aanleert. Het is echter aan te raden minstens een paar lessen te volgen. Want na slechts luttele minuten ken je de basisbegrippen en nog een paar minuten later kan de pret beginnen.

Topkwaliteit

Voor wie twijfelt aan de audiokwaliteit: Live 7 is een toepassing die door professionals wordt gebruikt. Waaronder jong geweld als Daft Punk, Junkie XL, en Nine Inch Nails maar ook oude knarren zoals een Pete Townshend (The Who). De brede gebruikersgroep illustreert de inzetbaarheid van het pakket. Oorspronkelijk was Ableton Live vooral geliefd bij dj's, maar het pakket is in versie 7 uitgegroeid tot een quasi volwaardige productietool. Alles is aanwezig: effecten en ingebouwde instrumenten. Let wel, de meeste andere productietools (Cubase, Sonar, FL Studio, Reason) bieden op dit vlak fors meer toeters en bellen, maar ze kosten in verhouding dan ook veel meer.
Live 7 is nog steeds een loop-gebaseerde muziektoepassing waaraan de afgelopen jaren stelselmatig productie-achtige functies zijn toegevoegd. De meest recente toevoeging is Drum Racks. Het programmeren van drums is nu makkelijker dan voorheen. Alle klanken zijn vanuit één handig venster op te roepen en om die klanken te bewerken, hoef je niet te switchen naar de andere kant van het scherm. Drumloops zijn in veelvoud beschikbaar maar ook de onderdelen - de aparte instrumenten - zijn in prima kwaliteit meegeleverd.
De ingebouwde instrumenten zijn goed, met dank aan de meegeleverde bibliotheken van Sonivox en ChocolateAudio. Toch zijn er betere instrumenten op de markt. Gelukkig kunt u vst-plugins toevoegen. U kunt dus vst-instrumenten en effecten van derden integreren. Helaas laat de LE-versie slechts twee vst's toe en dat is nét te weinig als je écht aan productie toe bent.

Veel wordt goedgemaakt door de gigantische hoeveelheid presets, zowel qua instrumenten als effecten. Het gebruiksgemak zorgt er evenwel voor dat u al heel snel eigen samples en loops zult maken. Let op: koop de 'boxed' versie en niet de download-editie, want die laatste bevat geen klankbibliotheken noch de schitterende drum- en instrumentenloops.PluspuntenMinpuntenConclusie

  • geluidskwaliteit

  • gebruiksgemak

  • prijs-kwaliteitsverhouding

  • beperkte vst-ondersteuning

Live 7 LE is de ideale opstap naar high-end muziekproductie. Het pakket is betaalbaar en na verloop van tijd bijzonder gebruiksvriendelijk. Leken kunnen dankzij de lessen al na een paar minuten muziek maken. En dat alles zonder concessies op het vlak van geluidskwaliteit.

8,0

ONS OORDEEL

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000